IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Wells Fargo за първото тримесечие е само един цент за акция

Кредиторът не успя да отговори на очакванията заради извънредните мерки, които финансовият сектор предприе, за да противодейства на ефектите от пандемията

19:37 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американският кредитор Wells Fargo представи финансовите си резултати за първото тримесечие, които останаха далеч от пазарните очаквания, тъй като банката трябваше да задели пари за кредитните загуби на фона на икономическия спад, причинен от разпространението на коронавируса, съобщава CNBC.

Wells Fargo отчете печалба от само 1 цент за акция, докато анализаторите, анкетирани от Refinitiv, очакваха печалба от 33 цента на акция. Приходите от 17,717 млрд. долара също не успяха да покрият прогнозите от 19,284 млрд. долара. За предходното тримесечие банката отчете печалба за акция в размер на 1,20 долара.

От Wells Fargo отбелязват, че финансовият ѝ отчет е пострадал от „натрупването на резерви и обезценката на ценните книжа“, което доведе до загуба от 73 цента на акция.

„Резултатите ни бяха повлияни от натрупването на резерви от 3,1 млрд. долара, което отразяваше очакваното въздействие, което тези безпрецедентни времена биха могли да окажат върху нашите клиенти“, заяви главният изпълнителен директор Джон Шрюбери. 

Нетните приходи на банката от лихви паднаха до 11,31 млрд. долара през първото тримесечие от около 12,3 млрд. долара през предходното. Въпреки това този показател успя да надмине очакванията на StreetAccount за нетни приходи от 10,91 млрд. долара. Приходите от таксите за кредитни карти паднаха с 6% на годишна база до 892 млн. долара.

Wells Fargo представи първите тримесечни финансови резултати след въвеждането на извънредното положение поради коронавируса.

Броят на заразените с патогена по света надхвърля 1,9 млн. души, като само в САЩ болните са над 582 хил.  До момента в глобален мащаб смъртните случаи вече надхвърлиха 120 хил.

Разпространението на коронавируса поведе фондовите борси към исторически сривове в края на февруари и до мечи пазар през март. S&P 500 изтри около 20% от стойността си спрямо най-доброто си постижение и 15% от началото на годината.

През тази година акциите на Wells Fargo поевтиняха общо с над 41%, като с подобно „постижение“ могат да се похвалят още Citigroup, JPMorgan Chase и Bank of Amerika, чиито книжа изтриха поне по 30% процента от стойността си.

Борсовият крах, наред с помрачаващите се икономически перспективи, предизвика вихрушка от стимулиращи правителствени мерки. Една от тези мерки е Програмата за защита на работните места, по която се отпускат близо 350 млрд. долара опростими кредити за малкия бизнес. Well Fargo ограничи участието си в програмата до 10 млрд. долара, позовавайки се на ограниченията, наложени от Федералния резерв на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още