IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът, за когото коронавирусът е само конспирация

Александър Лукашенко намеква, че Еманюел Макрон е намесен в създаването на вируса, за да спре протестите на жълтите жилетки

08:46 | 15.04.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лукашенко показа добра спортна форма преди няколко дни. <em>Снимка: EPA/ANDREI POKUMEIKO / POOL</em></p>

Лукашенко показа добра спортна форма преди няколко дни. Снимка: EPA/ANDREI POKUMEIKO / POOL

Парадоксално е: Александър Лукашенко обича да се представя като борец за свобода. Президентът на Беларус не вярва в карантината, затварянето на границите и бизнесите въпреки разпространението на Covid-19. Дори мерки за спазване на дистанция не са предвиждани в Минск.

Но на правителствено заседание преди няколко дни държавният глава наистина се разбесня. Някои предлагат принудителни мерки за борба с вируса? „О, това е най-лесното упражнение, можем да го направим за един ден. Но какво ще ядем тогава?“, ентусиазира се 65-годишният политик.

Дългогодишният президент има собствено мнение за пандемията. След като първоначално сравни вируса с обикновен грип, наскоро той разпространи конспиративни теории и посочи, че вирусът е отгледан от хора, за да получат те конкурентно предимство.

Във всеки случай политиците по целия свят са използвали ситуацията за своите цели, казва Лукашенко, който гледа на полицейския час във Франция като на средство за прекратяване на протестите на „жълтите жилетки“. Беларус не можело да се включи в тази игра. Същевременно Лукашенко се оплака, че икономическите загуби от „коронапсихозата" са твърде големи. Според неговото прагматично заключение страната нямало да преживее едно пълно спиране на икономиката.

Всъщност Минск трябва да се бори усилено с настоящите обстоятелства дори без собствени икономически ограничения. Наскоро Световната банка понижи очакванията си си за икономическо развитие на страната.

Поради пандемията БВП няма да нарасне с един процент, а ще се свие с четири процента. Това би се случило дори ако Русия възобнови доставките на петрол за съседите си на ниски цени, заяви Световната банка. Защото износът на Беларус за ЕС и Русия ще се срине значително, прогнозира банката.

Ето защо Лукашенко се опитва да поддържа икономиката и социалния живот поне в рамките на страната си. Магазините са отворени и училищата работят. Лукашенко оставя на родителите избора за това дали да изпратят детето си на училище.

Самият той препоръчва да се ходи на училище, в края на краищата никое дете все още не е умряло от болестта. А Беларус е една от малкото страни в света, в които продължава и футболното първенство и се възползва от внезапния интерес на чуждестранните спортни оператори, които излъчват мачовете в страните, където първенствата са спрени.

Лукашенко показва публично, че не се страхува да бъде заразен. Докато колегите му от други държави - от Владимир Путин до Ангела Меркел до голяма степен осъществяват правителствените си дела чрез видеоконферентни връзки и разговори по телефона, Лукашенко пътува спокойно от единия край на страната до другия, посещава фабрики, провежда пресконференции и правителствени срещи.Едва преди няколко дни президентът, който е на поста от 1994 г., участва в аматьорски турнир по хокей на лед, любимия му спорт. Както подобава на отбора му, той спечели финала срещу селекция от района на Минск, като и Лукашенко, и синът му допринесоха с голове. Хиляди зрители видяха добрата физическа форма на онзи, когото в Минск нарича „Бащика“ („баща“).

Според властите в страната няма за какво да се притесняваме. Формално ситуацията е под контрол. Първите случаи на инфекция със Sars-CoV-2 са се появили в средата на март. Според официалната статистика сега има 2919 заразени. Властите регистрираха увеличение с 341 души в понеделник, докато броят на смъртните случаи се е увеличил с три на 29.

Колко значима е статистиката в държава, чийто президент е избран с 80% от гласовете за петия си мандат през 2015 г. с избирателна активност от почти 90 процента, а впоследствие говори за фалшифициране на резултатите в полза на противниците си, предстои да видим.

Ясно е едно: броят на тестовете на глава от населението е значително под германското, австрийското, българското и дори руското ниво, но десет пъти по-голям от този на Украйна. Лукашенко отказва да купува тестове от съседната си Русия, чиято политика за възбрана той остро критикува. Малко странен е и фактът, че Минск е поискал от ЕС помощ за закупуване на медицински препарати и защитно облекло в борбата с вируса.

Междувременно Световната здравна организация предупреждава, че Минск прави твърде малко, за да ограничи разпространението на епидемията. Необходимо би било да се отменят масовите събития, да се държат хората на разстояние и да се правят тестове, за да се предотврати рязкото увеличаване на броя на болните и жертвите.

Но Лукашенко поне публично защитава тезата си. Никой не е умрял от самия коронавирус, увери той в понеделник. Досегашните жертви сами са били виновни за своята смърт, предали са се на психозата и са спрели да се борят, каза Лукашенко.

По материали на Handelsblatt и Spiegel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 42 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Браво на Лукашенко ! Лидер на място !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 39 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 4 години
Щом те шубе стой си в къщи никой не ти пречи, но не давай наклон и определения на останалите хора как да си живеят животаКойто го е страх или има заболявания нека да си седи в къщи, но да се блокира цялата държава заради всеки по тежък грип е безумие и скоро ще го проумеете но ще бъде късно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 0
Bones
преди 4 години
A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergenceVineet D Menachery, Boyd L Yount Jr, Kari Debbink, Sudhakar Agnihothram, Lisa E Gralinski, Jessica A Plante, Rachel L Graham, Trevor Scobey, Xing-*** Ge, Eric F Donaldson, Scott H Randell, Antonio Lanzavecchia, Wayne A Marasco, Zhengli-Li Shi & Ralph S Baric Конспирация? Докато има овце, ще има и касапи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 9
фиг.1
преди 4 години
Седя си вкъщи доколкото мога защото смятам, че така постъпвам правилно и с това допринасям за по-бързото излизане от кризата. Ти очевидно също си седиш вкъщи, но противно на убежденията си. Защото иначе има санкции. Ако си толкова сигурен, че ти си прав, а аз греша, защо не направиш нещо? Събери съмишленици, организирайте протест... Този път може да излязат повече от 20 човека. Само недей да ме обвиняваш в нещо, което и ти самия вършиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 4 години
Да ви имам и елита - Дето си седите дома и треперитеАко това ни е елита утре ще ходя да подам молба за *** маргинал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 4 години
Абе то е пълна пародия обаче на страха очите са гоеми, а не могат да видят фактите1000 тествани полицаи - Хора които не са под карантина и са високо рискова група 9 заразени 0.9% ???? Е като е толкова заразно що тия без карантината не удариха поне 10%Огнището Банско - Два дена тестват зорлем открили 27 човека с антитела ??? Е там не трябваше ли всичко да пламнало и изгорело - Що бе???Швеция няма карантина - Резултатите сходни с останалите държави дето има карантина - Що бе ???До момента сме спасили повече животи от автопроизшествия от колкото от корона - Защо не забраним автомобилите ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 4
wag1111
преди 4 години
Май корона психозата" те е хванала и тебе. Огледай се малко наоколо, колко заразени и болни хора виждаш и колко такива познаваш. Полудяхте хора, даже при сезоните грипове около вас има в пъти повече болни. Не я разбирам тази невидима епидемия. И как до сега не е завладяла половината страна при положение, че плашат хората с уж най-високата заразност виждана някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 4 години
Тоест на тиквата трябваше да му вземат книжката още след втората катастрофа, а не да му дават да се мъчи за трета та дозакопа държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 10
фиг.1
преди 4 години
Ето го обяснението защо на никой държавен лидер не трябва да се дава пълна влест повече от два мандата. След това започвт да изкуфяват. Впрочем, има не малък шанс той сам да осъзнава, че говори глупости, но да няма друг избор. Една от най-бедните бели държави в света едва ли може да си позволи спиране на икономическа дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 3
markov
преди 4 години
коронапсихозата" - май найстина е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още