IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай трудно ще измести САЩ като лидер на световния ред

Липсата на достатъчно доверие в азиатската страна и вината, която тя носи заради коронавируса, ще възпрепятстват усилията на Пекин да поеме лидерството от САЩ

20:46 | 14.04.20 г. 40
<p>
	Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Bloomberg

Докато пандемията от коронавирус продължава да се разпространява по света като пожар, няма никакво съмнение, че заразата ще се отрази на глобалния ред. Въпросът е как.

Учените в САЩ и Европа обсъждат ежедневно тази тема онлайн, по-специално влиянието на огнището върху стратегическото състезание между САЩ и Китай за световното лидерство.

Експертите посочват три сценария. Според първия предстои отстъпление на САЩ като фактически световен лидер и изместване на баланса на силите към Китай. Този сценарий предвижда Китай успешно да овладее заразата - поне на повърхността - и да я използва като възможност да предложи помощ на други страни, сериозно пострадали от пандемията, пише Хироюки Акита в коментар за Nikkei Asia Review.

Междувременно САЩ и Европа ще продължат да търсят ефективна стратегия за ограничаване на патогена, разкривайки вътрешнополитическата си слабост и предоставяйки на Китай възможност да заздрави позициите си на световната сцена. 

Вторият сценарий прогнозира, че глобалното влияние на Китай ще намалее в света след края на пандемията. Привържениците на това стечение на обстоятелствата изтъкват, че страната е претърпяла огромна загуба на доверие в световната общност за това, че позволи на коронавируса да се разпространи отвъд собствените й граници. Обществените настроения в Китай спрямо централното правителство бяха помрачени поради неспособността на Пекин да се справи бързо с кризата.

Третият сценарий разпределя лидерската позиция между двете страни. Според него и Китай, и САЩ ще претърпят много сериозни щети заради коронавируса, което ще принуди правителствата им да се съсредоточат върху вътрешните работи. При този сценарий лидерската позиция ще изчезне и светът ще продължи да съществува в глобален ред без ясно очертан водач.

Може би вторият сценарий изглежда най-вероятен, въпреки че е напълно възможно да се стигне и до положение от свят без икономически лидер, ако САЩ пострадат прекалено сериозно в кризата. И все пак, свят, в който Китай излиза като глобален лидер, изглежда най-малко вероятно да се случи, смята Акита.

Китай няма как да излезе големият победител от кризата заради неспособността си да овладее първоначалното огнище, което прерасна в пандемия. Въпреки че първите случаи на заразени бяха открити в град Ухан още през декември, Пекин не успя да реагира бързо. Вместо това местните власти се опитаха да прикрият епидемията. На всичкото отгоре Пекин заяви първоначално, че вирусът не показва признаци на предаване от човек на човек.

Въпреки че в момента страните по света са заети да се борят за спасяването на своите граждани от патогена, те искат от Китай да поеме отговорност за пандемията, след като бъде овладяна. На 6 април National Review публикува статия, озаглавена "Как да накараме Китай да си плати", в която се предлага САЩ да поискат Пекин да изплати обезщетение за финансови загуби, произтичащи от разпространението на коронавируса. Междувременно на 5 април британският мозъчен тръст Henry Jackson Society оцени разходите на страните от Г-7, свързани с коронавируса, на 3,2 трлн. паунда (3,99 трлн. долара).

Междувременно Пекин започна глобална PR кампания с аргумента, че международната общност трябва да благодари на Китай за бързото овладяване на вируса, като по този начин е дала време на други страни да се справят със заразата. В съответствие с тези усилия Пекин предлага медицинска помощ за засегнатите страни, предоставяйки маски и обдишватели на около 120 държави към края на март. Сърбия и Италия, които се радват на подобна помощ, изразиха благодарността си към Китай. Това обаче не означава, че гневът към азиатската страна ще изчезне, посочва дипломатически източник от Европа.

Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 3 години
... коментираш ... или си го ударил на идеология ...Доколкото имам спомен, този форум е за хора, които си вадят сами хляба, не цепят басма на никой, камо ли на комунистически Китай.Ако толкова те влече Китай ... ми емигрирай там, или в русия ... от 100 години чакат да дойде светлото бъдеще.Китай не е бъдещето, защото най-малкото е диктатура!Ако си комунист ... да те разбера, но ти пожелавам да те шибнат да бачкаш 16 часа за купа ориз, тогава друга песен ще запееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
be_google
преди 3 години
Кеф ми е да ви гледам жалките писаници , ама още по-ми е драго, че от вас нищо не зависи, как е възможно да живеете дори с такива глупости в главите си г-да костовски-герберисти??? Покажете ми поне една тема където коментарите са ви по темата и са нещо повече от бълвоч срещу другите?!!! КИТАЙ е БЪДЕЩЕТО на света за нещо по-различно от американската простотия и грабеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
be_google
преди 3 години
бих добил и че опорните точки на костовистите-гербери са повече смешни и се свеждат просто до обиди илчни нападки и така е вече 20 години в тоя форум, където мога да пиша само под статиите им. НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
mirodes
преди 3 години
Ами именно заради това-всеки се натиска да купува американски долари,затова са и световен лидер.Кой им пречи на китайците да си печатат колкото искат юани,или на руснаците рубли?Никой,само дето няма мераклии да им купуват валутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ааа, Поглед.инфо, един изключително "достоверен" източник, заедно с Бултаймс, Епицентър, Брадва, Секира, На всеки километър и подобни паpцали, бълващи фейк нюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Имаш ли капацитет да се съсредоточиш по темата или трябва да продължаваш да плещиш глупости, на които сам си противоречиш?Нали дълга бил десетки проценти над БВП? Ако грубо БВПто е 20 трилиона, как цитираните 338 трилиона кореспондират с "десетки проценти"??Между другото, друго икономическо гуру - Костя Копейкин от Варна го оценява на 500 трилиона...май е по-вярно, не мислиш ли?!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
Grosss
преди 3 години
Ето и линкаhttps://pogled.info/svetoven/amerika/realniyat-dalg-na-sasht-e-18-pati-po-golyam-otkolkoto-smyatahme.108607
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
Grosss
преди 3 години
Филип Карсон -Шлесак който работи в в Алианс Бърстейн го оценява на 338тр,но няма страшно всичко е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещо си се объркал, ***, дълга на САЩ към БВП е 106%.Не ви учат да смятате като ви спускат опорките. Те са предназначени за по-друг тип публика и тук удрят на камък.И какво общо има дълга с лидерството?? Или друго не успя да измислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
Grosss
преди 3 години
Как може да се смяташ за световен лидер след като дълговете ти са 10 ки% над БВП и се обслужват чрез печатането на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още