IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай трудно ще измести САЩ като лидер на световния ред

Липсата на достатъчно доверие в азиатската страна и вината, която тя носи заради коронавируса, ще възпрепятстват усилията на Пекин да поеме лидерството от САЩ

20:46 | 14.04.20 г. 40
<p>
	Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Bloomberg

Докато пандемията от коронавирус продължава да се разпространява по света като пожар, няма никакво съмнение, че заразата ще се отрази на глобалния ред. Въпросът е как.

Учените в САЩ и Европа обсъждат ежедневно тази тема онлайн, по-специално влиянието на огнището върху стратегическото състезание между САЩ и Китай за световното лидерство.

Експертите посочват три сценария. Според първия предстои отстъпление на САЩ като фактически световен лидер и изместване на баланса на силите към Китай. Този сценарий предвижда Китай успешно да овладее заразата - поне на повърхността - и да я използва като възможност да предложи помощ на други страни, сериозно пострадали от пандемията, пише Хироюки Акита в коментар за Nikkei Asia Review.

Междувременно САЩ и Европа ще продължат да търсят ефективна стратегия за ограничаване на патогена, разкривайки вътрешнополитическата си слабост и предоставяйки на Китай възможност да заздрави позициите си на световната сцена. 

Вторият сценарий прогнозира, че глобалното влияние на Китай ще намалее в света след края на пандемията. Привържениците на това стечение на обстоятелствата изтъкват, че страната е претърпяла огромна загуба на доверие в световната общност за това, че позволи на коронавируса да се разпространи отвъд собствените й граници. Обществените настроения в Китай спрямо централното правителство бяха помрачени поради неспособността на Пекин да се справи бързо с кризата.

Третият сценарий разпределя лидерската позиция между двете страни. Според него и Китай, и САЩ ще претърпят много сериозни щети заради коронавируса, което ще принуди правителствата им да се съсредоточат върху вътрешните работи. При този сценарий лидерската позиция ще изчезне и светът ще продължи да съществува в глобален ред без ясно очертан водач.

Може би вторият сценарий изглежда най-вероятен, въпреки че е напълно възможно да се стигне и до положение от свят без икономически лидер, ако САЩ пострадат прекалено сериозно в кризата. И все пак, свят, в който Китай излиза като глобален лидер, изглежда най-малко вероятно да се случи, смята Акита.

Китай няма как да излезе големият победител от кризата заради неспособността си да овладее първоначалното огнище, което прерасна в пандемия. Въпреки че първите случаи на заразени бяха открити в град Ухан още през декември, Пекин не успя да реагира бързо. Вместо това местните власти се опитаха да прикрият епидемията. На всичкото отгоре Пекин заяви първоначално, че вирусът не показва признаци на предаване от човек на човек.

Въпреки че в момента страните по света са заети да се борят за спасяването на своите граждани от патогена, те искат от Китай да поеме отговорност за пандемията, след като бъде овладяна. На 6 април National Review публикува статия, озаглавена "Как да накараме Китай да си плати", в която се предлага САЩ да поискат Пекин да изплати обезщетение за финансови загуби, произтичащи от разпространението на коронавируса. Междувременно на 5 април британският мозъчен тръст Henry Jackson Society оцени разходите на страните от Г-7, свързани с коронавируса, на 3,2 трлн. паунда (3,99 трлн. долара).

Междувременно Пекин започна глобална PR кампания с аргумента, че международната общност трябва да благодари на Китай за бързото овладяване на вируса, като по този начин е дала време на други страни да се справят със заразата. В съответствие с тези усилия Пекин предлага медицинска помощ за засегнатите страни, предоставяйки маски и обдишватели на около 120 държави към края на март. Сърбия и Италия, които се радват на подобна помощ, изразиха благодарността си към Китай. Това обаче не означава, че гневът към азиатската страна ще изчезне, посочва дипломатически източник от Европа.

Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 4
Валидатор
преди 4 години
Руски ***, сър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Само като видя накой да пише ФАЩ и вече съм наясно с умствения му багаж.Говорил, бил, с "китайски финансисти"... явно продавачи от Илиенци.Езикът ти те издава, *** копейник, едни и същи заучени опорки и глупости си плещите, като по калъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
be_google
преди 4 години
ПРочетох хиляди статии от китайски автори , говорил съм с китайски финансисти....е никога един не каза като слабоумните марикански гастарбайтери че искат да са ни на главите отгоре като ФАЩ!!! Китай не разбира лидерството като империализъм , хегемония, простащина на ниво БАй Ви Б....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Китай, доколкото може да се прецени от това, което виждаме, няма намерение да става втори САЩ. Той безусловно се стреми да стане "лидер" в света и не го крие, но няма намерения да бъде лидер по начин по който са САЩ. Имат си там разни философии и доктрини още от време оно как трябва да изглежда един добре подреден свят. Изглежда, че се опитват да ги следват, а в тях няма такова нещо като да действат като САЩ. Споменавах в доста коментари от миналото, че влизането на САЩ в остър конфликт с Русия е тяхна стартегическа грешка. Можеха да намерят други подходи за да укротят амбициите на руският елит. Ще повторя това което казвах тогава: Точно конфликтът на американския елит с руския елит отвори пространство на Китай да изгрее толква високо над хоризонта. Ако имаше някакво прилично разбирателство между САЩ+Европа и Русия, Китай никога нямаше да стане този важен фактор, който е сега.Преди конфронтацията Китай си беше просто една голяма фабрика и тогавашното ръководство не говореше за лидерски амбиции. Сега и американският и руският елит сърбат попарата, която сами си надробиха. Понякога дори подозирам, че и самите китайци са помогнали той да се случи чрез своите лобита и в двете страни. Но това вече са конспирации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Няма да има никаква битка между империи, Китай е сам, срещу него стоят САЩ, Канада, ЕС, Япония, Ю.Корея, Виетнам, Тайланд, Индия, Австралия и тн. Китайците приятели нямат, само хванати държавки в капана на дълга.Дори лилиПутин знае, че апетита на китаеца е изострен откъм територия и както са захапали Сибир, може и още апетит да им се отвори.Китаеца не е *** и добре си дава сметка за положението си. Ще си продължат с икономическата екпанзия по Африка и разни изтърбушени държавки без посока, кат Сърбия и това е. Е разбира се, ще продават и на големите, че иначе тая милиардна *** как се храни?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
крас
преди 4 години
Точно 30 години след разпада на СССР , сме свидетели на разпада на ИМПЕРИЯТА чиято валута се бе превърнала в международно разплащателно средство. Някак си тихо и незабелязано КИТАЙ се възроди като птицата ФЕНИКС от пепелта и от изостанала държава , се превърне във ФАБРИКАТА НА СВЕТА.За да се случи това с КИТАЙ, няма как да не подминем ролята на ОБАМА с неговата недълновидна и лишена от стратегия политика в която беше проспано времето през което Китай незабелязано ползвайки чуждите технологии превърна страната си в двигател на икономическия растеж на света. ЯСНО Е, ЧЕ ДВЕ МЕЧКИ В ЕДНА БЪРЛОГА НЕ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ. Проблема на САЩ е, че държавата е силно разделена политически , докато в КИТАЙ нещата са централизирани и неподлежащи на промяна.ИСКА ИЛИ НЕ , САЩ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ТЪРСИ ПОДКРЕПАТА НА РУСИЯ. От Урал на изток всичко е китайско. За бившите съветски републики да не говорим. Казахстан е пример как една от тези републики се е превърнала в част от КИТАЙСКАТА ИМПЕРИЯ. И само Казахстан ли?!!ПУТИН И ЕКИПА МУ БЕЗОТГОВОРНО СЕ ОТНАСЯТ КЪМ НАСТЪПВАЩИТЕ ПРОМЕНИ В СВЕТА , дълбоко в които стои национализма и расовият подход на ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ. СБЛЪСЪКА МЕЖДУ САЩ И КИТАЙ НЕ Е САМО СБЛЪСЪК МЕЖДУ ДВЕ СИСТЕМИ И ЦИВИЛИЗАЦИИ, но най вече РАСОВ СБЛЪСЪК който много политици като Обама не забелязаха и подцениха. БИТКАТА НА ИМПЕРИИТЕ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Хаха, Китай никога няма да бъде световен лидер, цялата им същност е да следват лидера, да му продават и да получават инвестиции от него.Световния ред ще се запази, Запада + съюзници ще води, Китай ще следва, те това и искат.А разни африканско-арабски икономики, като Расийка, ще се молят още малко да попродават петрол, че да свържат двата края.Индия ще заеме място на картата, а тя е стратегически враг на Китай.Китай не може без Запада, а и няма силни икономики приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Нали за това го сложиха Тръмп, да отдръпне САЩ от ролята на световен лидер и да се заемат със собствените си проблеми. Проблема е че, китайците нещо се дърпат. Да си световен лидер носи негативи и големи разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
Grosss
преди 4 години
Защо ще,вече го е изместил ....особено след тая криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още