IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия отвори магазините, Полша се готви за постепенна отмяна на блокадата

Заводът на Hyundai в Чехия стана първият в Централна Европа, който възобнови работа от днес

22:25 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Австрия позволи повторното отваряне на хиляди магазини и стана една от първите страни в Европа, които смекчават наложената блокада за ограничаване на разпространението на коронавируса, предава Ройтерс.

Страната предприе рано действия за овладяване на пандемията, като затвори училища, барове, театри, ресторанти, магазини, продаващи стоки от неосновна необходимост, и други места за събиране на хора преди около четири седмици. Тя призова хората да останат у дома и да работят от къщи, ако е възможно. 

Алпийската страна се справи относително добре до момента с общо 384 смъртни случая – броят им е по-малък в сравнение с починалите, които някои по-големи европейски страни регистрират за ден. Дневният ръст на потвърдените случаи намалява до едноцифрен процент, а броят на приетите в болница се стабилизира.

„Невероятно съм успокоена както за колегите си, така и за мен самата, защото за нас това беше много, много дълго и преди всичко несигурно време“, казва цветарката от Виена Барбара Куглер, докато купува растения на пазар за търговия на едро.

Миналата седмица правителството очерта план от няколко стъпки за повторно отваряне на части от икономиката, започвайки от днес с магазини с площ до 400 кв. м, около два пъти повече от игралното поле на тенис корт, както и на всички магазини от типа „направи си сам“ и градинските центрове.

Те трябва да бъдат последвани от търговски центрове, по-големи магазини и фризьорски салони от 1 май.

Някога оживеният център на Виена остана пуст тази сутрин заради студа. В магазините със стоки за дома обаче се извиха дълги, но подредени опашки от пазаруващи, отразяващи променените нужди на хората след самоизолацията.

„Имам работа в градината си и това ще бъде проектът ми през идните няколко дни“, казва софтуерният разработчик Евалд Валнер, докато чака на опашка в магазин в източния град Айзенщад.

Всяка седмица от блокадата е струвала на австрийската икономика 0,53% от брутния вътрешен продукт, или 2,1 млрд. евро (2,3 млрд. долара), сочат данни на централната банка на страната.

„Моля ви, останете силни, дръжте се. Тази криза далеч не е преодоляна“, каза канцлерът Себастиан Курц на пресконференция и допълни, че първата стъпка към „новата нормалност“ е направена.

Междувременно Полша съобщи, че постепенно ще отменя мерките за сдържане на разпространението на коронавируса от неделя, а страната се готви за президентски избори на 10 май, предава Ройтерс.

Управляващата партия „Право и справедливост“ съобщи, че иска да смекчи икономическата болка от пандемията, тъй като ограниченията на обществения живот струват на Полша около 10 млрд. злоти (2,42 млрд. долара) всеки ден-два.

Към днешна дата Полша е регистрирала 7049 случая на коронавирус и 251 починали, доста по-малко от други страни в Европа, въпреки че нивата на тестване на населението също са ниски.

Полските власти съобщиха, че първоначалното смекчаване на ограниченията ще позволи на някои магазини да отворят врати, без да разкрива повече подробности. „Бавно размрязаваме икономиката, мисля, че това е добра новина“, заяви здравният министър Лукаш Шумовски пред частното радио RMF FM.

В същото време обаче се въвеждат нови ограничения за минимизиране на заразата с вируса. От днес поляците ще трябва да покриват лицата си с маска или платнен шал, когато са навън.

Миналата седмица властите удължиха затварянето на училищата до 26 април и ограниченията за бизнеса до 19 април. Ограниченията за въздушния и железопътния транспорт също бяха удължени, а границите на Полша ще останат затворени до 3 май.

Автомобилният завод на Hyundai Motor в Чехия стана първият в Централна Европа, който възобнови работа от днес след триседмично спиране. Това може да смекчи част от натиска върху силно пострадалата икономика на страната, предава Ройтерс.

Автомобилният сектор съставлява една десета от икономиката на Чехия и една четвърт от износа, а в него пряко са заети 150 хил. души.

И трите големи автомобилни компании в страната спряха работа около средата на март в рамките на усилията за ограничаване на пандемията от коронавирус и властите прогнозират свиване на икономиката с най-малко 5% тази година.

Макар че заводът на Hyundai в източната част на Чехия възобнови работа, картината в останалата част от страната е мрачна. TPCA, съвместно дружество между Toyota Motor и Peugeot, съобщи, че ще удължи спирането на дейността до 4 май, отказвайки се от плановете си за възобновяването й по-късно тази седмица.

Най-големият износител на страната Skoda засега планира да остави работниците у дома до 27 април. За сметка на това производителят на гуми Continental отвори чешкия си завод, в който работят над 5 хил. души в източната част на страната с ограничено производство днес, след като временно го затвори миналия месец.

Hyundai, която миналата година е произвела 309 500 коли, почти всички от които са били предназначени за износ, съобщи, че заводът й ще работи на две вместо на три смени. Спестената смяна ще се използва за дезинфекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още