IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните посредници предлагат инфраструктурни проекти да се финансират на БФБ

Това е едно от предложенията за борба с кризата на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП)

17:08 | 15.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инфраструктурни проекти да бъдат финансирани чрез борсата, предлагат от  Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП).

Това е едно от предложенията, изпратени от асоцияцията до Министерски съвет и Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание, включват краткосрочни и дългосрочни мерки.

„Капиталовият пазар е подходяща алтернатива на държавния бюджет – както чрез дългово финансиране, така и чрез продажба на акции от държавните дялове на съответните компании (най-вече, но не само в енергетиката)“, се казва в текста. От асоциацията посочват, че „държавата има да финансира голям брой проекти в областта на инфраструктурата, ВиК сектора, енергетиката и др.", а „институционалните и частни инвеститори от България и света разполагат с нужния ресурс, за да финансират тези проекти, ако те са правилно структурирани“.

Сред другите мерки, които според БАЛИП могат да се прилагат след достигане на пика на заразата у нас, е и създаването на Фонд за икономическа стабилизация (ФИС), който да финансира структуроопределящи за икономиката компании срещу дялово участие с гарантирано връщане на ресурса през дивиденти, обратно изкупуване и/или търгово предложение от собствениците на компаниите.

Може да се създадат отделни секторни пулове (енергетика, мини, машиностроене, автокомпоненти, туризъм, финанси и др.) с ключово значение за дългосрочния просперитет на България. Средствата за фонда могат да се осигурят както от допълнителна капитализация на ББР, така и от  допълнителен ресурс от държавата през нов публичен дълг, фискалния резерв и Сребърния фонд (само частично – 5%-10% от размера им), частни капитали през пенсионни, взаимни, алтернативни фондове, индивидуални и други институционални инвеститори и международни финансови институции и капиталовите им поделения от ранга на Световна банка, ЕВБР, ЕИФ, ЕИБ и др.

От БАЛИП припомнят, че подобен тип държавни фондове са масови в момента - Германия ще създаде такъв за 500 млрд. евро по примера на първия си фонд от 2008 г., с който спаси банковата си система.

Асоциацията предлага и засилване на ролята на капиталовия пазар като алтернативен начин за финансиране на МСП, включително чрез въвеждане на данъчни облекчения.

„Банковото финансиране след тази криза ще се ограничи сериозно. Трябва да се осигури сравнително достъпна, бърза и работеща алтернатива за гръбнака на българската икономика, а именно малките и средни предприятия“, се посочва в предложенията. От БАЛИП допълват, че вече има възможност за привличане на финансов ресурс до 2 млн. евро чрез пазара за растеж (BEAM сегмента) на Българска фондова борса при опростена от гледна точка на административна тежест и разходи процедура.

БАЛИП предлага и освобождаване на капиталовата печалба от сделки, извършени на многостранна система за търговия, организирана от пазарен оператор. Асоцияцията също така призовава да отпадне начисляването на ДДС върху комисиони заплащани от борсови членове при търговия на БФБ, тъй като по своята същност те представляват финансови такси, а те според ЗДДС са освободени от облагане.

Специални мерки се предлагат и за компаниите от финансовия сектор.

„Настоящата ситуация доведе до силни разпродажби и излизане на институционални и дребни инвеститори от капиталовия пазар подобно на 2008 г. Задълбочаване на икономическата криза ще доведе до значително намаляване на оборотите“, посочват от БАЛИП. Според асоциацията е замразена на отделите „Инвестиционно банкиране“ и „Сливания и придобивания“ в инвестиционните посредници. „В същото време инвестиционните посредници по закон нямат право да спират дейността. Те ще трябва да плащат всички разходи, въпреки че няма да имат приходи. Не могат и да освобождават персонал, защото съгласно изискванията на закона, трябва да поддържат определени звена и длъжности, за да си запазят лицензите“, се казва в предложенията.

Затова БАЛИП предлага да се въведат мерки за финансово подпомагане, аналогични на схемата, при която за времето на извънредното положение (но за не повече от 3 месеца) Националният осигурителен институт превежда 60% от размера на осигурителния доход за януари за служители, работещи при работодател, който отговаря на критерии, определени с акт на Министерския съвет („схемата 60/40“).

От асоциацията предлагат и две краткосрочни мерки, които да се приложат колкото се може по-бързо.

Едната е осигуряване на подкрепа на здравния сектор чрез създаване на Здравен холдингов фонд - обединение на държавните болници в холдингово дружество.

То ще може да привлече инвеститори както с дълг, така и с капитал. Целта е, както веднага да се отговори на нуждите на здравния сектор (спешна ликвидна линия за предпазни материали, тестове и допълнително оборудване), така и да се подкрепи дългосрочната сигурност в сектора и по-добрата му обезпеченост срещу бъдещи сътресения, посочват инвестиционните посредници.

Механизмът на финансиране може да е двупластов, предлагат те: бърз конвертируем дълг сега, осигурен от държавата, международни финансови институции и капиталовите им поделения от ранга на Световна банка, ЕВБР, ЕИФ, ЕИБ и големите местни инвеститори (пенсионни, взаимни и алтернативни фондове, банки, застрахователи, заможни хора, ИТ и др.), който с конвертирането си в капитал да превърне сектора в публично търгуем фонд. След 1-2 години този здравен фонд може да се листне на чужда борса като тази във Франкфурт и да се потърси допълнителна капиталова инжекция заедно с частично осребряване за държавата и местните инвеститори чрез привличането на чужди инвеститори.

Друга идея е да се подкрепи ликвидността на публичните дружества, търгувани на Българска фондова борса, чрез схемата на Българската банка за развитие (ББР).

От асоциацията настояват мярката за финансиране на засегнатите дружества чрез ББ да важи и за публичните дружества търгувани на „Българска фондова борса“ АД (БФБ) и включени в борсови индекси. „Това може освен да подобри ликвидността и финансовото състояние на тези дружества, да се окаже и причина за спиране на по-драстичен спад на Българска фондова борса“, предупреждават от БАЛИП.

Целта на асоциацията е чрез предложенията да се осигури финансиране за малките и средните предприятия (МСП), да се подпомогне здравната система и да се привлече свеж финансов ресурс в държавния бюджет, като товарът на антикризисните мерки в страната се сподели и от други източници.

Капиталовият пазар все още не се използва пълноценно за местната икономика, посочват от БАЛИП. Според инвестиционните посредници може да бъдат използвани ресурсите на сектора така, че бизнесът и данъкоплатците да получат подкрепа, която едновременно ще засили и самия капиталов пазар, и ще подпомогне икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
GG-BG
преди 3 години
БАЛИП нищо не са предложили за подкрепа на "пазара на череши", а както е известно той е по-важен (според МФ- Вл. Горанов) от БФБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още