IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община отпуска заеми на общински лечебни заведения

Целта е осигуряване на финансов ресурс по време на извънредното положение

18:25 | 15.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Emily Elconin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Столичната община ще предостави заеми в размер на 1 млн. лв на общински лечебни заведения за извънболнична помощ, съобщава БНР. Това са част от мерките, които представи днес зам.-кметът Дончо Барбалов.

Целта е подпомагане чрез осигуряване на финансов ресурс под формата на целеви заеми. 

Става дума за медицинско-консултативни и медицинскии дентални центове. Срокът за погасяване на заемите е две години от датата на сключване на договора при едногодишен гратисен период и годишна лихва от 1,1%. 

Кредитите са предназначени за заплащане на възнагражденията на персонала в общинските лечебни заведения за извънболнична помощ по време на извънредното положение и във връззка с коронавируса.

Дончо Барбалов заяви, че парите няма да бъдат отпускани на всички общински лечебни заведения, а само на тези, които изпитват нужда. "Реално се дават пари от общинския бюджет и трябва да сме сигурни, че средствата ще отидат при нуждаещите се", каза той.

Комисията по здравеопазване и социална политика разработва методиката, по която ще се отпускат целевите заеми. Ще бъдат разписани целите, допустимите кандидати и документи за кандидатстване, както и процедурите за приемане и оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още