IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от хотелиерите в Гърция се опасяват от фалит

Загубените приходи в индустрията през 2020 г. може да достигнат 4,46 млрд. евро

21:30 | 15.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Почти две трети от хотелиерите в Гърция смятат, че може да фалират заради блокирането на туристическия сектор, а повечето собственици на хотели очакват годишният им оборот да намалее с над 50% тази година, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“.

Те също така посочват, че заетостта в сектора се е свила с 40%, което може да означава загуба на около 45 хил. работни места.

Данните са от третата фаза на допитването „COVID-19 и гръцките хотели“, осъществено между 1 и 10 април сред 1779 хотела в страната, или 18 на сто от членовете на Гръцката камара на хотелите.  То е било осъществено от Института за туристически изследвания и прогнози и показва, че 65% от хотелиерите смятат за вероятно или много вероятно да се наложи да обявят фалит. 46,6% смятат това за възможно, а 18,3 на сто го определят като много възможно.

При сезонните хотели равнището достига 51,8% (40,5% от участниците в допитването смятат за вероятно да обявят фалит, а 11,3 на сто го определят като много вероятно), а 95% от хотелите, които са отворени през цялата година, очакват  понижение на оборота с над 56 на сто спрямо средното равнище. Ако тази прогноза е вярна, това ще означава годишна загуба на приходи за цялата индустрия в размер на около 4,46 млрд. евро през 2020 г.

57,3% от хотелите, работещи през цялата година, очакват заетостта да намалее с 40%, а 65,4 на сто от сезонните хотели предвиждат спад на заетостта с 41,5%. Ако тези данни се приложат за целия сектор, това ще означава загуба на над 45 100 работни места.

Нуждите от финансиране се определят на 498 млн. евро за хотелите, опериращи през цялата година, и 1,29 млрд. евро за сезонните хотели, като общата сума достига 1,79 млрд. евро, сочи допитването.

Александрос Василикос, президент на камарата, казва, че министерството на туризма вече е предложило пакет от мерки. Те включват стриктни и обхватни мерки за опазване на здравето на хората в хотелите, субсидиране на заплатите на служителите и спиране на плащанията за просрочия, както и данъчни облекчения като понижение на ДДС и отмяна на допълнителния имотен данък, споразумения с банките за предоставяне на оборотен капитал и целенасочени намеси като удължаване на отстъпките от наемите с 40% в зависимост от това дали хотелите работят тази година или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още