IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия удължава мерките за социално дистанциране до 3 май

Единствено малките магазини ще могат да работят, докато трае блокадата

21:00 | 15.04.20 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg

Германия удължава повечето мерки срещу разпространението на коронавируса до следващия месец, като ще позволи само на малките магазини в страната да отворят отново. Решението подчертава трудностите пред европейските държави, които трябва да балансират в опитите си да избегнат допълнителни икономически спадове и опасенията от подновяване на разпространението на заразата, пише Bloomberg. 

Канцлерът Ангела Меркел удължи мерките срещу Covid-19 до 3 май сред разговори в сряда с лидерите на 16-те германски провинции. Те също така договориха възстановяването на дейността на малките търговци на дребно от следващата седмица, както и отваряне на училищата в страната от началото на следващия месец.

“Германия ще трябва да разхлаби мерките на малки крачки”, заяви Меркел. “Трябва да отбележим някакъв прогрес. Но се опасявам, че този прогрес е крехък”, добави тя.

Германия съсредоточи усилията си към овладяване на коронавирусната пандемия, макар че икономиката на страната се насочи към по-суров спад, отколкото през финансовата криза преди малко повече от десетилетие. Мащабното тестване и свързаният с него напредък по отношение предпазването на уязвимите членове на обществото дадоха резултат, като страната има по-ниско ниво на смъртност от заразата спрямо европейските си партньри, включително Италия, Испания и Великобритания.

Мерките за социално дистанциране бяха въведени в Германия преди три седмици и половина и трябваше да останат валидни до тази неделя. След 4-часова видео конференция Меркел и лидерите на германските провинции се спразумяха да отворят магазините с площ по-малка от 800 кв. м. Те също така договориха и препоръки за носене на предпазни маски в обществения транспорт и магазините.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още