IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е Доналд Тръмп и Пекин да започнат координирани действия срещу пандемията

Решението на президента на САЩ да спре американското финансиране на СЗО, беше решителна стъпка, но в грешна посока

22:30 | 15.04.20 г. 13
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Международно сътрудничество в отговор на пандемията от CODIV-19 почти не съществува. Страните предпочитат да вървят по собствения си път: затварят граници, забраняват износа на медицинско оборудване и блокират достъпа за чужденци. Повече от дузина нации участват в надпреварата с биотехнологични оръжия, за да намерят ваксина срещу патогена, пише CNN.

Не е необходимо и не трябва да е така. В действителност, създалата се извънредна ситуация, породена от разпространението на коронавируса, създава предпоставки за координирано мащабно международно сътрудничество. Защото вирусът не зачита границите и правилата на отделните страни. Болестта опустошава държавите без дискриминация, отнема животи и срива  икономики.

Когато става въпрос за коронавируса, няма победители, а само губещи.

За да оглавят една ефективна инициатива срещу заразата, САЩ и Китай първо трябва да прекратят своята самоубийствена конкуренция. Двете водещи икономически сили в света трябва да се обединят, за да координират международните усилия за реагиране срещу COVID-19, използвайки тази криза за обединение на оръжията дори на фона на напрежението, което пораждат отношенията между Вашингтон и Пекин.

Интересите на САЩ и Китай се разминават по основни въпроси. Двете държави са съперници в азиатско-тихоокеанския регион, в световната търговия, като между тях има и противоречия относно политиките и правата на човека. Те използват медиите, за да се обвиняват взаимно за избухването на пандемията.

Докато Пекин обвинява американските военни за „пренасянето“ на заразата на китайска територия, Вашингтон посочва азиатската страна като първоизточник на всички последвали от разпространението на заразата здравни и икономически щети по света. 

Но тези различия в момента губят значение, тъй като САЩ и Китай се намират в една и съща потъваща лодка, когато става дума за коронавируса. В световен мащаб човешките жертви и икономическият срив могат да достигнат финансови размери, надминаващи разходите от времето на Първата и Втората световна война. Въздействието на пандемията е непосредствено - за разлика от други глобални заплахи, като климатичните промени. И Доналд Тръмп, и Си Дзинпин знаят, че политическото им оцеляване вероятно зависи от техните действия за справяне с пандемията, което им дава личен стимул да работят заедно. Тръмп е готов да бъде преизбран през ноември и макар Си безспорно да консолидира властта в Китай, след като встъпи в длъжност през 2013 г., опозицията срещу силно концентрираната власт в ръцете му продължава да се засилва.

COVID-19 имитира въоръжен конфликт в своето шокиращо въздействие, осигурявайки нужния стимул, необходим на Вашингтон и Пекин, за да се обединят за справяне с настоящата криза.

Необходимостта от спешни мерки при здравеопазването често създават предпоставки за подобни координирани действия. В разгара на Студената война САЩ и Съветският съюз започват заедно засилена кампания за имунизация срещу едрата шарка, с което болестта бива изкоренена. Именно САЩ и Китай си сътрудничат в борбата срещу вируса Ебола, като здравните служители от двете страни работят рамо до рамо в китайска лаборатория в Сиера Леоне. 

Като водещи производители и пазари за лекарства, медицински и лични предпазни средства, САЩ и Китай трябва да насочат усилията си за предоставяне на запаси там, където те са най-необходими, като се стремят да премахнат забраните за износ и други подобни смущения в световните медицински вериги на доставка. САЩ са лидери в областта на биотехнологиите, а Китай не изостава в това отношение; систематичното научно сътрудничество би подобрило перспективите за бързо развитие на ефективна ваксина. И двете страни са инвестирали сериозно в здравеопазването в Африка и трябва да координират своите усилия за подготовка на африканските гъстонаселени държави с ограничени здравни системи за разпространението на този смъртоносен вирус.

Вашингтон и Пекин, като политически центрове на двете най-големи икономики в света, трябва да координират усилията си за облекчаване на глобалното икономическо въздействие от разпространението на пандемията. Те могат да направят това, като използват стимулиращи пакети, подходящи за поддържане на вътрешното търсене, като координират своите партньори от Г-20 за стабилизиране на международните финансови пазари и работят с международните финансови институции за подготовка на програми за спешна помощ за страни, които са силно засегнати от пандемията.

САЩ и Китай могат да ръководят усилията за преразглеждане на Международните здравни разпоредби и за подобряване на ефективността на Световната здравна организация (СЗО), що се отнася до съдържанието и управлението на пандемиите. Решението на Тръмп да спре американското финансиране на СЗО, беше решителна стъпка, но в грешна посока. Обвинението му, че СЗО е в „задния джоб“ на Китай, е безпочвено.

Борбата срещу коронавируса  ще остане основен приоритет, докато пандемията отшуми, но вече е време да започнем да извличаме поуки от настоящата криза, за да предотвратим подобни огнища в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
до 11; Та викаш да се изолира 1/2 от човечеството от "по-добрата" 2/2? А ако включим и Индия и Филипините и Индонезия и арабеските и латиносите? Начи 1/5 срещу останалите? А ако прецизираме не е ли по-добре 1-2% срещу останалите, че само им дишат въздуха и замърсяват картината???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Ти май не знаеш какво искаш ... хем те сърби , хем те боли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Ironhorse
преди 3 години
Време е цивилизованият свят да спре и изолира диктатурите по света, а не да прави бизнес с тях.Глобалистите са човекомразци !!!Китай, Русия и половин Африка трябва да бъдат изолирани, докато сатрапите там не пуснат властта. Мор и те това е!Тръмп поведе неравна битка с глобалистите, но през вторият си мандат направо ще ги размаже !В ЕС трябва много добре да се замислим какво искаме:1. Федерация2. Обединение на независими държавиСегашното никакво положение е нетърпимо.ЕС е добре да съществува, но не и под тази си форма.А глобалистите в ЕС също трябва да бъдат разгонени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
мноо правилна стъпка си е срещу измислената СЗО, Тромпета мноо добре знае кво прай и е наистина време да си координират действията срещу тия бандзови които сътвориха цирка с измисления вирОс ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 3 години
ОБЕДИНЕНИЕТО между САЩ и КИТАЙ което се прокламира в статията ставаше по времето на ОБАМА .Тази ИДЕЯ бе в основата на политиката на ДЕМОКРАТИТЕ на САЩ!!ТРЪМП ДОЙДЕ ЗА ДА ПРОМЕНИ ТАЗИ ПОЛИТИКА СЪЗДАВАЩА ГРЕШНОТО УСЕЩАНЕ ЗА ЕДИН "НОВ СВЕТОВЕН РЕД" В КОЙТО В САЩ ЩЕ СА ФИНАНСИТЕ , А В КИТАЙ ПРОИЗВОДСТВОТО!!ТРЪМП дойде за да върне в САЩ изнесените от страната му водещи производства превърнали КИТАЙ в световен икономически колос. Естествено, че на ВОЙНА е КАТО на ВОЙНА!!Ще има "пандемии" , ще има имформационно облъчване превръщащо хората в обезумели от страх животни. Да но на всички тези тарикати и "борци" с измислената от тях "ПАНДЕМИЯ" ще им дойде краят. Опита им да превърнат борбата с този вирус в ОБЕДИНЕНИЕ И ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОЛИТИКАТА НА ОБАМА НЯМА ДА МИНЕ ПРИ ДОНАЛД ТРЪМП. ОСТАВАМ С НЕПРИЯТНОТО УСЕЩАНЕ, ЧЕ ДЕМОКРАТИТЕ СА ТРОЯНСКИЯ КОН НА КИТАЙЦИТЕ. С медиите си те раздухаха тази "ПАНДЕМИЯ" до състояние на ИСТЕРИЯ. БИТКАТА НА ТРЪМП С ДЕМОКРАТИТЕ Е НА ЖИВОТ И СМЪРТ. Напълно го разбирам и съм наясно, че никак няма да му е леко да победи тези, които са готови да съсипят държавата си за да вкарат не само САЩ , но и света в техният НОВ СВЕТОВЕН РЕД !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Не съм съгласен само, че ще става бавно - бавно беше заради митата на Тръмп, сега ще е бързо и вече започна. От цялата ситуация се надявам да спечелим като страна с ниско платени работници в ЕС - "ниско", но тези, които работят за ЕС и американски компании са много доволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Китайският вирусен Чернобил беше замазан с ПиАр от СЗО. За това се сърди Тръмп. Все пак плащал е за факти, а не за мантри от СЗО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
pipbel
преди 3 години
>Само това стига, няма нужда от коментари.Разбирай че правилното е точно обратното на това де се пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Не знам кое е по смешно, снимката на Тръмп или самата статия. Оипиянението с което автора си спомня за сътруднечеството между САЩ и СССР е покъртително. Видяхме до къде докараха света тези две велики сили. Но изпаднал в амок, автора ни предлага една нова версия на историята, този път между САЩ и китайските комунисти в ролята на СССР. Същите тези китайци от които тръгна вируса и сега се чудим кво да правим. Аз викам САЩ и Китай да си гледат държавите, ние в Европа ще се оправим сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
да ... както дедо ми си доживе до 92 ... с нужника у двора , без гадостите наречени "ценности" , с храната , която слава Богу , тогава се сееше и жънеше по нашата земя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още