IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley отчете 32% спад на печалбата и предупреди, че кризата ще продължи

Обменните бюра на банката отчетоха 30-процентов скок на приходите, подсилени от волатилността на пазарите

22:00 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централният офис на Morgan Stanley в Ню Йорк, САЩ.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Централният офис на Morgan Stanley в Ню Йорк, САЩ. Снимка: Bloomberg

Американският кредитор Morgan Stanley отчете 32-процетен спад на печалба за първото тримесечие в четвъртък, предупреждавайки, че кризата, породена от разпространението на COVID-19, ще продължи да оказва натиск върху нейните операции и през следващите месеци, съобщава Ройтерс.

Пандемията сви значително приходите и печалбата на големите американски банки, които отчетоха значителни спадове, след като заделиха милиарди долари, за да покрият вълна от очаквани необслужени кредити.

Morgan Stanley се отличава от повечето от големите шест американски банки, тъй като не разполага с голяма книга с потребителски кредити и внушителен бизнес с кредитни карти като JPMorgan Chase, нито със значителни дългосрочни инвестиции като тези на конкурента Goldman Sachs

Бизнесъ на Morgan Stanley за управление на богатството, който допринася приблизително за половината от общите приходи на банката, отчете спад на приходите в размер на 8% до 4,04 млрд. долара, тъй като понесе тежестта от продължаващите сътресения на финансовите пазари.

Този бизнес, на който банката разчита като надежден източник на приходи през периоди на нестабилност на пазара, отчита марж на печалба преди облагане с данъци в размер на 26,1%, което под целевия диапазон на банката от 28-30%.

„През последните два месеца станахме свидетели на по-голяма нестабилност на пазара, несигурност и тревожност в резултат на пагубния COVID-19, отколкото по всяко друго време след финансовата криза“, заяви главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман, който наскоро се възстанови от COVID-19 , заболяването, причинено от коронавирус.

Приходите от консултантска дейност паднаха с 11%, тъй като сделките понесоха сериозен удар през тримесечието, като бизнесът се подготвя за сериозно забавяне през следващите месеци.

Обменните бюра на банката отчетоха силен 30-процентов скок на приходите, подсилени от волатилността на пазарите през тримесечието. Доброто им представяне беше подпомогнато от 29-процентния скок в търговията с облигации и 20-процентното увеличение при акциите.

Силното представяне на Morgan Stanley в търговията отразява подобно представяне на по-големите конкуренти като Goldman Sachs и JPMorgan, като и двете банки отчитат двуцифрен растеж при акциите и търговията с облигации.

Приходите от бизнеса на Morgan Stanley за управление на инвестициите паднаха с 14% до 692 млн. долара, засегнати от оценките на инвестиционния портфейл и по-ниските лихви по заемите.

„Въпреки че е рано да прогнозираме как ще се развие това, на Morgan Stanley се ориентира добре, като се има предвид условията“, изтъква Горман.

Банката заяви, че печалбата, дължима на обикновените акционери, се е понижила до 1,59 млрд. долара, или 1,01 долара на акция, през първото тримесечие, приключило на 31 март, от 2,34 млрд. долара, или 1,39 долара на акция, година преди това.

Анализаторите очакваха печалбата да достигне до 1,14 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още