IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи капиталовите изисквания за пазарния риск на инвестиционните банки

Мярката предвижда временно намаляване на качествения мултипликатор за пазарен риск

22:37 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg</p>

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка обяви в четвъртък временно намаляване на капиталовите изисквания за пазарен риск на инвестиционните банки, информира БНР.

По този начин ЕЦБ ще предостави на банки временно капиталово облекчение за търговските им дейности, за да им помогне да устоят на коронавирусната пандемия.

ЕЦБ заяви, че временно намалява качествения мултипликатор за пазарния риск, който е една от надзорните мерки за банките, използвана за компенсиране на възможното подценяване от страна на банките на техните капиталови изисквания за пазарен риск.

Централната банка съобщава, че мярката има за цел да отговори на високите нива на нестабилност на капиталовия пазар на фона на коронавирусната пандемия, като тя е насочена към поддържане на способността на банките да осигуряват ликвидност на пазара и продължаване на пазарните дейности.

ЕЦБ също така посочи, че това нейно решение ще бъде преразгледано след шест месеца

Deutsche Bank AG, BNP Paribas SA и Societe Generale SA са сред банките, които биха могли да извлекат максимална полза от това облекчение, тъй като осъществяват най-големият търговски бизнес в еврозоната.

Преди дни ЕЦБ предостави безпрецедентно облекчение за намиращата се под натиск финансова индустрия на стария континента след избухването на вирусната пандемия, като намали капиталовите буфери, така че банките да могат да увеличат средствата за отпускане на заеми за европейски бизнес.

Според агенция Блумбърг, повод за днешното решение е информация от миналата седмица, че инвестиционните банки са притиснали ЕЦБ да им позволи да премахнат някои от последните силни ценови колебания на акции и облигации при изчисляване на пазарните рискове, пред които са изправени техните търговски операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още