IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола не намират единна посока*

Икономическите данни от Китай до известна степен успяха да потушат по-ранния оптимизъм

09:08 | 17.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола не намират единна посока в петък, след като най-лошите икономически данни от Китай от десетилетие насам показаха влиянието на пандемията на коронавируса и изтриха част от ръстовете, породени от оптимизма за ранните планове на президента на САЩ Доналд Тръмп за възстановяване на американската икономика, предава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 55 цента, или 2%, до 28,37 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през май записаха спад от 13 цента, или 0,7%, до 19,74 долара за барел.

През първото тримесечие на тази година икономиката на Китай се сви за първи път поне от 1992 г. насам, след като пандемията на коронавируса парализира производството и разходите и предизвика огромен спад в глобалното търсене на суров петрол и рафинирани продукти.

Данните бяха обявени, след като Доналд Тръмп разкри плановете си за тристепенен процес за прекратяване на блокадата за разпространение на коронавируса, който взе над 32 хил. жертви в САЩ и близо 140 хил. в глобален мащаб.

„Петролните пазари откриха основна подкрепа от плана на президента Тръмп за отваряне на американския пазар“, коментира Стивън Инес, пазарен стратег в AxiTrader. И все пак рискът от понижение остава доминиращ фактор, допълва още той.

Двата петролни бенчмарка се насочват към втора поредна седмица на понижения, а американският петрол е на около 18-годишно дъно. Анализаторите понижиха прогнозите си за цените и търсенето заради разпространението на коронавируса и притесненията от свръхпредлагането.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) сви прогнозата си за глобалното търсене на петрол за 2020 г. и предупреди, че това може да не е последната ревизия надолу. Сега ОПЕК наблюдава свиване на търсенето в света от 6,9 млн. барела на ден, в сравнение със слабо увеличение, прогнозирано миналия месец. Случващото се дължи на пандемията.

*Информацията е актуална към 09:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още