IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд и Москва са готови за ново съкращение на петролния добив

Цената на двата основни сорта продължава да се движи разнопосочно, като поевтиняването на WTI вече е над 7%

15:06 | 17.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия и Русия дадоха сигнал, че са готови за ново понижение на добива на петрол, след като последната сделка на ОПЕК+ не може да ограничи достатъчно поевтиняването на суровината.

Двете държави ще „продължат да наблюдават отблизо петролния пазар и са готови да предприемат допълнителни мерки съвместно с ОПЕК+ и останалите производители, ако те се окажат необходими“. Това заявиха руският енергиен министър Александър Новак и неговият саудитски колега принц Абдулазис бин Салман в съвместно изявление, публикувано след телефонен разговор между двамата, съобщава Bloomberg.

Цената на петрола на борсата в Ню Йорк поевтиня с около 17% откакто в неделя картелът и неговите съюзници достигнаха споразумение за намаляване на производството с безпрецедентните 9,7 млн. барела на ден. В петък цените достигнаха ново 18-годишно дъно.

Минути след 14:30 ч. българско време цената на международния бенчмарк Брент поскъпва 2,52% до 28,52 долара за барел. В същото време американският лек суров петрол WTI отчита осезаемо поевтиняване със 7,10% до 18,46 долара за барел.  

Според прогнози на Организацията на страните износителки, представени в четвъртък, дори и пълното прилагане на съкращенията няма да предотврати създаването на излишък през второто тримесечие, когато се очаква търсенето на суровината да спадне до най-ниското си ниво от три десетилетия насам.

Съвместното изявление от Москва и Рияд повтаря позицията на Бин Салман, който по-рано заяви, че страната му е готова да намали още производството, ако е необходимо, на следващата среща на ОПЕК+ през юни.

Сривът на петролните цени бе особено болезнен за Русия. В хазната на страната ще влезе по-малко от 1 долар за всеки продаден барел петрол, показват изчисления на Bloomberg, базирани върху данни от финансовото министерство на страната.

Рияд сигнализира в петък, че започва бързо да изпълнява договорените съкращения в неделя. От държавния петролен гигант Saudi Aramco обявиха, че ще снабдяват своите клиенти с 8,5 млн. барела дневно от 1 май – това е с близо 4 млн. барела под планираните продажби през април.

Въпреки всичко засега остава неясно дали кралството и неговите съюзници имат реално желание за допълнителни съкращения на производство точно в момента. Страните от ОПЕК често се опитват да подкрепят цените на „черното злато“, като сигнализират готовност за намеса на пазара.

Нивото от 8,5 млн. барела на ден е минимум за саудитското производство, тъй като, ако бъде намален още добивът, ще се застраши производството на свързания с него газ, добиван заедно с петрола, посочва Хелима Крофт, ръководител на звеното за стокови стратегии към RBC Capital Markets LLC. През последните години търсенето на газ за битови нужди в страната нараства значително.

По думите й саудитските власти „няма да са склонни да падат под това ниво“, заради желанието да запазят производството си на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Напротив, чаршафосаните клекнаха пред САЩ и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Русия много бързо клекна предм мюсулманите и е готова за сделка. Не разбрах, Путин Велики се уплаши от фалит или Тръмп му би два шамара зад врата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
като пишете за петрол , освен за brent , драскайте и един ред за urals . той ни грее у нас в пъти повече от brent ... един вид , адаптация ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още