IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франческо Галиети: Подготвяме се за гибел

В Италия в момента има огромно разочарование от ЕС, вероятно ще се стигне до правителство на националното единство, коментира анализатор

12:57 | 18.04.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия навлезе в в огромна и безпрецедентна рецесия с непознат до сега размер. Имаме данни за дефицита, за ръста на държавния дълг, все още не знаем колко бизнеси няма да могат да се изправят на краката си, когато икономиката тръгне отново. Опасявам се, че ще има много компании, които няма да заработят въобще, което от своя страна ще предизвика много дълбока социална криза. Така че се подготвяме за гибел.

Това коментира в предаването „Събота 150“ на Българското национално радио (БНР) Франческо Галиети, основател на консултантската група Политически сонар.

По думите му в Италия в момента има огромно разочарование от Европейския съюз (ЕС). „Италианците имат усещането, че са изоставени от Евросъюза и това не е само заради икономиката, дебатът не е само за фискалното състояние на Италия. Страната отново е изправена пред криза, и то доста по-тежка от бежанската криза, и отново е изоставена от Европа - това показват проучванията на общественото мнение“, посочва той.

„С третия най-голям държавен дълг в света Италия има нужда от ЕЦБ като купувач от последна инстанция. И що се отнася до политиките на ЕЦБ Италия има основателни причини да е доволна. Дискусията става много по-сложна, ако се фокусираме върху Комисията или върху Европейския съвет, защото тогава говорим за поставяне на условия за Италия – не даваме пари безплатно, а ги заемаме, и то с ред условия. Този разговор не е толкова прост и прям, води се на няколко маси за преговори. Това не е нито изцяло положително, нито изцяло негативно“, коментира още той.

Той прогнозира, че настоящата управляваща коалиция е твърде крехка, за да се справи сама с кризата.  Ще дойде денят, в който президентът ще трябва сериозно да помисли за различно управляващо мнозинство, което включва повече партии. В този момент дясноцентристките партии, в това число и Лигата на Салвини, може да влязат във властта и да станат част от правителство на националното единство, прогнозира Галиети.

По думите му обаче, въпреки кризата, Италия не е Гърция. Страната има голям индустриален сектор. Въпросът е, че икономиката ще е тежко засегната от икономическа депресия и  ще се стигне до затваряне на много предприятия и бизнеси. Той подчертава, че Италия е пропуснала много шансове да осъществи необходимите реформи най-вече заради бързата смяна на множество различни правителства - консервативни, прогресивни, технократски, популистки и т.н.

Според Франческо Галиети обаче тази криза няма да постави края на ЕС. Със сигурност обаче, според него, има възможност съюзът да не върви по пътя на все по-засилващата се интеграция, има риск да се върне назад към превръщането му на митнически съюз, вместо да се развива напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Искат маски -получават , искат респиратори -получават . Да правят с тях каквото искат . Въпросът е не колко е опасен грипът наречен коронавирус и с каква манипулативна цел е пуснат ... въпросът е кой помага !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
Бидонойл
преди 3 години
Ами нали коронавирусът бил конспирация, бе? Точно ти така каза! Тогава колко ще помогнат руските и китайските помощи? Малoyмник! Поне като имаш някакво мнение, колкото и да е глyпaво, придържай се към него, а него сменяй през половин час, както анaлния си вибpaтор. Тpoл нещастен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
ми то се видя колко го е еня евросъюзът за Италия ... руснаците пратиха помощ , китайците също ... Урсулата де беше ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 3 години
Колкото и да плюват ЕС италианците, знаят много добре, че това им е единствената надежда за спасение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Всичко за театърът в Италия, финансовият геноцид и още какво ли не - но от вирусолог, а не от коремен хирург:https://youtu.be/mEYzM9czeAk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , ние ще сме верни на Германския райх докрай ... както през 44а ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Всички сме ударени от вируса и ни чака икономическа криза, но италианците смятат че цяла Европа трябва да се занимава с тях. Кво да кажем ние и други държави в ЕС които има много по слаба икономика от италианската и проблемите за нас са по големи. Аман от жабарите. Що не им бием шута и да ходят при руснаците и китайците да видим те колко ще им помогнат и ще им траят мурафетите. Представям си как през два три месеца изнудват Путин за милиарди за да си живеят живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Biso
преди 3 години
"Той подчертава, че Италия е пропуснала много шансове да осъществи необходимите реформи най-вече заради бързата смяна на множество различни правителства ........."Горчивата истина в няколко думи. И после Европа им била виновна.....Но и народа има вина, защото не осъзна (ако това е възможно по принцип), че безплатния обяд свърши и всеки политик и партия, които им обещаха още от същото, бяха избрани и издигнати на власт. Но както се казва, истината се осъзнава в тежки времена. И или истината, реалността се осъзнава и се предприемат мерки, или остава само продължителната болка.....До последно си вдигаха пенсиите, намаляваха възрастта за пенсиониране и обещаваха безусловен базов доход на клапак. Едва ли ще има незасегната страна в Европа поради карантината и италианците няма да са сами в своята мъка и предстоящи тежки времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още