IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия планира да увеличи добива си на петрол, като разшири частните инвестиции

Страната няма намерение да се присъединява към ОПЕК, очаква да се нареди сред най-големи износители на енергия до 2030 г.

13:58 | 18.04.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бразилия, която миналата година стана нетен износител на петрол, иска да разшири отпечатъка си на световните енергийни пазари без да се присъединява към ОПЕК, предава Bloomberg.

Южноамериканската държава очаква да бъде сред петте най-големи износители на енергия до 2030 г. и използва частни инвестиции за увеличаване на добивите, според министъра на енергетикат Бенто Албукерке.

Той работи и върху по-благоприятни за инвеститорите правила за предстоящите търгове за лицензи за нефт и природен газ.

„Идеята е да увеличим производството и да участваме повече в международния пазар на нефт и газ“, посочва Албукерке в интервю. „Това не е план Бразилия да се присъедини към ОПЕК или друга група производители на нефт и газ. Не искаме ограничения, искаме да увеличим производството си“, казва той.

Бразилия е отворена за разговори с членовете на Организацията на страните износители на петрол по въпроси, свързани с енергетиката, коментира Албукерке. Предстои той да посети Саудитска Арабия, най-големият производител член на ОПЕК, по-късно тази година.

Латиноамериканската страна е потърсила за мнение водещи световни експерти по петрола, за да подобри участието в предстоящите търгове за лицензи. Властите искат да разширят дела на компании, различни от контролираната от държавата Petroleo Brasileiro SA, известна като Petrobras.

„Petrobras има много петрол и много райони, които да експлоатира, но няма достатъчно средства, за да проучи всички тези райони“, коментира Бенто Албукерке, като допълни, че поради тази причина правителството иска процедурите да са привлекателни за други компании, които да правят инвестиции в петролния сектор на страната.

Бразилия вижда потенциал за увеличаване на износа на енергия към Индия - един от най-бързо растящите потребители на нефт. Южноамериканската страна предлага индийски компании да създадат рафинерии в Бразилия и да участват в продажбата на някои заводи на Petrobras.

Бразилия обмисля също така да отвори ядрената си индустрия за частни компании, както и планира да завърши третата си ядрена централа до 2025 г. и да изгради още шест. Държавният Industrias Nucleares do Brasil, или INB, планира да възобнови добива на уран в щата Баия следващия месец, допълва Бенто Албукерке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Да ви разкажабистински бразилски майтап: Преди години, се свързвам с техните...дупкателинот Petrobras, предлагам им да ги осветля относно мултиплексите, принципите и т.н.И...Знаете ли, какво рекоха? (Напълно сериозно! Готови ли сте?)"Ами...Обърнетр се към нашия фирмен омбудсман, да видите, дали е добра практика" ... И т.н., Глупотевини.Отсвирих ги. Малцина могат чак толкова т.ъ-п0 да се изцепят на, бразейрушите - да. (Видинсе, много яка трева са били докОпали преди това.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Да бе, идат само панели и перки!И света изперка.Ако сичкото транспорт мине на ток и жица,инфраструрата сегашна трябва да се утрои, за да издържи от колапс.Даже май камионите и ТИРовете не влизаха в сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 3 години
Нека да увеличават. В залеза на Нефтената ера, кой колкото докопа, все е далавера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
яж си аватара !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
ivailojelyazkov
преди 3 години
добра новина за ЗАПАДНИЯ СВЯТ и кошмарна за късия от кремъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още