IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на суровия петрол в Тексас се приближава към нулата

Възможно е да се стигне и до отрицателни цени

16:52 | 18.04.20 г. 37
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Studio</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Studio

Цените на нефта в петролната столица на Америка – щата Тексас, се приближават опасно до нулата, пише Bloomberg.

Купувачите, които наддават за суров петрол в Тексас, родното място на шистовата революция, предлагат само 2 долара за барел за някои петролни потоци. Намаляващата стойност на физическите барели увеличава възможността производителите от щата скоро да се наложи да плащат на клиентите си, за да купуват суровината от тях, допълва информационната агенция.

Отрицателните цени вече засегнаха американската петролна индустрия на фона на сриващото се търсене, увеличаването на запасите и ограничения капацитет за съхранение. Първи от Wyoming Asphalt Sour през миналия месец предложиха цена от -0,19 долара за барел.

В Тексас цените се насочват в тази посока. Филиалът на Plains All American Pipeline е дал цена от 2 долара за барел петрол от Южен Тексас. Enterprise Products Partners LP предлага 4,12 долара за барел петрол от Мексиканския залив в района на Горен Тексас.

Офертите могат да паднат още повече, ако фючърсите на бенчмарка West Texas Intermediate (WTI), които загубиха три четвърти от стойността си тази година, продължат да падат. WTI затвори под 20 долара за барел тази седмица за първи път от 2002 г.

„Никога не съм виждал отрицателни цени на петрола в Тексас, но това е възможно“, казва Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates LLC в Хюстън. Той допълва, че това се е случвало на пазара на природен газ в хъба Уаха в Западен Тексас.

Бързото изчерпване на съоръженията за съхранение все още е основен проблем на фона на безпрецедентния спад на търсенето заради пандемията от коронавируса Covid-19 и икономическата блокада. Запасите в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома, се увеличават с 18 милиона барела за три седмици, което е 20% от капацитета на съоръжението.

Добрата новина е, че отрицателните цени - ако се стигне дотам - вероятно ще бъдат „изключително временни“, коментира Джон Ауерс, изпълнителен вицепрезидент на енергийния консултант Turner Mason & Co. При тези обстоятелства доставките вероятно ще спрат, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Специално за теб, копейник!https://imgur.com/a/6ImtnkPДа няма после изненадани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 2
sotpost
преди 3 години
Даааа, вервай си....Новото споразумение OPEC + за намаляване на добива на петрол може да се сравни с Брестския мир, който беше унизителен за Русия. Заяви тази събота (11 април), вицепрезидента и съсобственик на най-голямата частна петролна компания "Лукойл" в Русия Леонид Федун .Бих дал пример с Брестския мир, когато болшевиките през 1918 г. бяха принудени да сключат с Германия сделка, която беше унизителна и трудна, каза Федун, коментирайки сделката.https://lenta.ru/news/2020/04/11/brestski_mir/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Аз също се възползвах, но вероятноста да падне отново не е малка. VIX се понижи, но в момента назрява проблем с ликвидноста, който може да удари много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Доколкото разбрах, в статията става дума за крахът на щатският петролодобив и най-вече на шистаджиите, които реално са вече мъртви. Но ти и противоестественият ти любовник стоянчик - пак - "рассия", "джуджакът" и т.н.Не че не ми е интересно да проследявам развитието на отклноненията ви, но все пак здравето е над всичко - вземете мерки - параноидното разстройство е сериозно психическо заболяване, особено когато е съчетано с обсесия !!! Че сънуваш всяка нощ Вовата, сънуваш го - ама утре може и прозорците да си зазидаш, за да не нахлуят руснаците оттам и да те изненадат изотзад !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Всички ще бъдат ударени... но Русия по-малко от ного други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Ако някой ми даваше по едно евро всеки път когато прочитах как пазарите щели да се сринат още утре, тогава щях да направя наистина голяяяяма инвестиция :) Тия две седмици станаха вече четири. Да не говорим, че ти правиш сравнение с ПРЕДИШНИ кризи, очаквайки всичко да е същото - ами НЕ Е !!! Първо - икономиката е много по-динамична - и бръзо развиваща се в технологически план.Второ - пазарите - заради тяхната електронизация - са нечувано ного по-бръзи. Движения, за които преди е трябвал зял месец, сега стават за седмица и по-малко. И търговията е по-масирана. Всеки сулю зад компютърът си у дома се изживява като борсов играч и спекулант.Трето - стимулите и помощите за икономиките са огромни.Четвърто - лихвите са безпрецедентно ниски - не само банковите - но и по дълговите книжа. При положение, че и бамката ти иска пари, за да ти вземе парите - и облизвациите носят често отрицателна доходност - какви са вариантите за инвестиция?Пето - има доналд - никога досега в никоя криза не е имало доналд.Аз очаквах малко по-дълбок спад (не повече от 10% под мартенското дъно в най-лошия случай) и малко по-малко възстановяване - като цяло очаквах пазарът да влезе в люляно положение на около 15% под настоящите нива. Сега - когато и САЩ и Германия се готвят да рестартират промишлеността в близките дни - чакайте си нов срив. Аз - доколкото можах - възползвах се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
тъй е ... навсякъде работата спада викаш , а в рассия върви та се къса ... :))) ... вовата нали ги пусна един месец платена отпуска , значи наваксват от надомна работа , а ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
То той и брат ти - Гробарят - може да се е готвил да погребе котката, ама тя нещо левитира... или се възнася към небето ли - що ли? Какъв подскок на умряла котка - ЦЯЛ МЕСЕЦ и то при тия бръзи пазари?Всичките "големи" анализатори забравят кой велик човек води САЩ през кризата. 4 години вече той им проваля всички пазарни прогнози и те ПАК не го отчитат като фактор !!! Не че се хваля, но в инвеститорската група в букчето - дето са над 10 000 души, май само аз горе-долу уцелих движението на - докато всички останали мислеха като тебе - че пазарите щели да паднат 60-70%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Е, ами Ню Йорк и Тексас вече нямат по-голям БВП от Русия... криза, какво да се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Пази си акцийките. Дано са на компании с добър cash flow. Ако не, купувай индески.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още