IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на суровия петрол в Тексас се приближава към нулата

Възможно е да се стигне и до отрицателни цени

16:52 | 18.04.20 г. 37
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Studio</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Studio

Цените на нефта в петролната столица на Америка – щата Тексас, се приближават опасно до нулата, пише Bloomberg.

Купувачите, които наддават за суров петрол в Тексас, родното място на шистовата революция, предлагат само 2 долара за барел за някои петролни потоци. Намаляващата стойност на физическите барели увеличава възможността производителите от щата скоро да се наложи да плащат на клиентите си, за да купуват суровината от тях, допълва информационната агенция.

Отрицателните цени вече засегнаха американската петролна индустрия на фона на сриващото се търсене, увеличаването на запасите и ограничения капацитет за съхранение. Първи от Wyoming Asphalt Sour през миналия месец предложиха цена от -0,19 долара за барел.

В Тексас цените се насочват в тази посока. Филиалът на Plains All American Pipeline е дал цена от 2 долара за барел петрол от Южен Тексас. Enterprise Products Partners LP предлага 4,12 долара за барел петрол от Мексиканския залив в района на Горен Тексас.

Офертите могат да паднат още повече, ако фючърсите на бенчмарка West Texas Intermediate (WTI), които загубиха три четвърти от стойността си тази година, продължат да падат. WTI затвори под 20 долара за барел тази седмица за първи път от 2002 г.

„Никога не съм виждал отрицателни цени на петрола в Тексас, но това е възможно“, казва Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates LLC в Хюстън. Той допълва, че това се е случвало на пазара на природен газ в хъба Уаха в Западен Тексас.

Бързото изчерпване на съоръженията за съхранение все още е основен проблем на фона на безпрецедентния спад на търсенето заради пандемията от коронавируса Covid-19 и икономическата блокада. Запасите в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома, се увеличават с 18 милиона барела за три седмици, което е 20% от капацитета на съоръжението.

Добрата новина е, че отрицателните цени - ако се стигне дотам - вероятно ще бъдат „изключително временни“, коментира Джон Ауерс, изпълнителен вицепрезидент на енергийния консултант Turner Mason & Co. При тези обстоятелства доставките вероятно ще спрат, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Бул трап е според мен. Колкото и пари да наливат ФЕД ефекта е краткросрочен. Маркета ще се върне към реалната икономика. Това се е доказало много много пъти в историята. Освен това графиката на всяка прия една криза е същата като сегашната. 2 седмици на горе, скоро ще тръгне на долу пак. 20мил молби за помощи в САЩ... чекай малко и ще има големи намаления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 6
julian12
преди 4 години
***-ац-ите дето изтъкват БВП като икономическо състояние на една държава нямат и идея колко грешат. Ама той трола си е нает щото не може да мисли и те му хврълят по някой угризка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 4 години
Петрола може и да е без пари, ама борсата трепе коня с лопатата... а чаках да пазарувам без пари и там...не стана... за сега...бул трапа ли е, скок на мътрва котка или нов бик зародишп.с. мисля че е трап все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
С голямо уважение към Г-н Цирк-циров и неговата неработеща и неефективна комисия,постеженията са крайно незабележими.Това ли е комисията която трябва да въздава закон,,защита на държавно имуществото и ,честна търговия,честни сделки,наказуемост на мошениците и крадците?.Разбира се ,че не!,Освен да смучат държавни пари за заплати и възможни неморални/но ненаказуеми/ действия с престъпните елити.Има стотици договори да се проверяват ,но никой не ги отваря.Продава ни се военно оборудване на завишени цени, строят се обекти на завишени цени ,изпълнения на редица фирми подизпалнители на подизпълнители на едни и същи лица.Кражбите ,подкупите и отклонения на средства,сключване на неизгодни договори в България са на всяка крачка ,а престъпните договори са 80-90 %/клаузи ,условия и др./ и комисията не може да ги види, разбира се защото неписаната и задача е да закриля ,предупреждава и освобождава престъпниците,да съдейства и оневинява крадците, често позовавайки се на немърливи действия,загуба или липса на доказателства/защото не са събрани/ осигуряващи начини и вратички за оправдания на престъпниците.Цялата комисионна комисиа и съд-ебна система разяждат държавата като тумор,които се самовъзпроизвежда заедно с престъпността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Аха, значи който има акъл в главата и ви се присмива на глупостите копейнишки, значи е костовист!Браво, молодец!Вот тебя 20 копеек премия!Держись, за Путина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 7
be_google
преди 4 години
Терзиев, тука има хора, някви дигитални са, които още смятат , е костов е най-великият макроиконочист щото си затори очите и ги остави да направят първоначално натрупване.......дигитални хора които бълват 20 год про-костофски постове в тоя сайт....колко партийни субсидии са заминали в посока троловете на бай ви иван?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Една прекрасна картина, ясно изобразяваща какво се случи с петролната криза:https://***/qN0QcWF
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 10
be_google
преди 4 години
най-готиното е как въоще икономиката им отива към нулата!!! 20 000 000 нови безработни, те вярно за 3 дни ще ги пренаемат пак, ама....най-най-гадните олигарси с държава и НАТО подкрепящи терора и кланетата по света потъва. СОФИКСА трябва да е 1500....не е препоръка, личното ми мнение е , че те тия от които зависи колко да е софиксс са с дипломи от поклонението си в САЩ....да видим- всичко може да стане, но бедния ще е беден богатия пак ще си има имането, а това ме успокоява за моите скромни реални акции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Е що, на него са му казали репликите, не са го карали да чете.Расийский *** писатель, не читатель.Не стига, че ги унизиха пред цял свят, не само, че нищо не печелят от петрола вече, ами и СА направо ги върна при Ленин, кат пусна промоцията с 3 месеца разсрочено плащане.По руските форуми е весело в момента. А джуджака се покри кат мишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Б'ахти и рационалния *** си. Никога не постваш повече от ред. Еввалла!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още