IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На всеки 100 души, влизащи в пенсионна възраст у нас, само 66 навлизат в активна

Проблем са емиграцията на младото, образовано население и високата смъртност, казва доц. Георги Бърдаров

13:40 | 19.04.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Големият проблем на България е липсата на активно, трудоспособно население. Това каза доц. Георги Бърдаров, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria. 

“Коефициентът на демографското заместване в България е притеснителен - на всеки 100 души, влизащи в пенсионна възраст, само 66 влизат в активна”. 

Доц. Георги Бърдаров посочи, че има области като Видин, Кюстендил и Габрово, където населението на 65+ години вече достига 30%. 

Според него проблем са емиграцията на младото, образовано население и високата смъртност. 

“Няма как рязко да увеличим раждаемостта, така че всички усилия трябва да бъдат насочени към увеличаване на дела на младото, активно население, т.е. младите, които в момента са в България, да имат условия да живеят и да се реализират тук". 

“Когато говорим за демография, на първо място трябва да говорим за образование, което да е адекватно на съвременния свят, на технологиите и на нуждите на пазара на труда”, каза още той. 

Кои са добрите примери в областта на образованието в България?  Вижте във видеото с целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещо си в грешка, освен ако не си завършил Кенийска филология или нещо подобно, заплатите на висшистите в България, особено в София, са по-големи от миячите на чинии в Германия по номинална стойност, а по покупателна способност да не говорим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
"Според него проблем са емиграцията на младото, образовано население и високата смъртност."Така господин Бърдаров казва за следствието,но ревностно пази тайна за причината.....,а тя е:Некадърното управление на властимащите и личното им облагодетелствуване и тогава идва ред на имиграцията на младите висшисти.....,те просто няма какво да губят в България,а миенето на чинии в чужбина с ценз на висшист е поне 5 пъти по-високо от реалното заплащане в родината ни.....П.С.За малко щях на напиша фамилията на Бърдаров като Бърдаков.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Е, има и бързо решение на проблема. На автора на статията му е било неудобно да го спомене явно, но на мен не ми е. Вдигаме с още 5 години пенсионната възраст и готово. За 1 час се пише закона, гласува се в следващото събрание и воаля, то и без това в последно време само глупави праволинейни закони пишат, каква е разликата дали ще има още 1 на фона на всички останали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
То толерирането на раждаемостта, обаче по безумен начин и сред погрешните прослойки, всъщност е основна част от проблема. Колкото и да се мълчи по въпроса - фактите са категорически - НЕработещите лица в трудоспособна възраст са процентно равни на пенсионерите... и само около 1/4 от тях активно си търсят работа. Останалите са напълно доволни от паpaзитното си съществуване. И огромният проблем е, че политическите престъпници от десетилетия вече толерират именно тяхното безконтролно размножаване, което води до тотален срив на образователното ниво сред младото поколение. Колкото и да се мъчи министър Вълчев да ги задържи в училище, усилията му са безмислени - защото първо - извратената система на финансиране толерира търпенето на фиктивни ученици в училище (които само се водят такива и стигат до 5-6 клас без да знаят и азбуката), второ - защото за да тръгне едно дете на училище, то трябва да има база - езикова грамотност, възпитание, хигиена и т.н. неща, които се учат в семейството - а щом родителите са ***, изостанали с 10 000 години в цивилизационното си развитие, училището нищо не може да промени. Реално от тия 66 - дето изризат на пазара на труда - 25-30 са негодни за НИЩО освен за най-примитивен труд - който първо носи ниска добавена стойност, второ - те не желаят да полагат и него, защото са научени да се препитават само то кражби, измами и социални помощи.Това ще е причината за тотална и скорошна катастрофа на пенсионната система - защото няма как 1 милион работещи да хрантутят 6 милиона НЕработещи. Разбира се тогава тия, дето са ви подлъгали да си подарите личните пенсионни партиди на Ной - или ще са пукнали, или ще са минали в нелегалност, така че не си мислете, че ще ви се отдаде да им търсите сметка за.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още