IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

915 са потвърдените случаи на коронавирус у нас

През последното денонощие са регистрирани 31 случая, 13 от които в София

08:31 | 20.04.20 г. 17
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

31 нови случая на коронавирус у нас са установени през изминалото денонощие, като 16 души са настанени в болница. Така общият брой на заразените става 915, съобщи председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния си сутрешен брифинг. 

13 от новозаразените са в София, от които амбулаторните случаи са шест. Останалите новозаразени са в Плевен - 6, Видин - 4, Смолян - 3, Сливен - 2 и по един в Пловдив, Велико Търново и Ямбол. Увеличението на заразените е с 3,5% спрямо вчерашния ден. Активните случаи са 705. 

Още седем медицински служители са дали положителен резултат за коронавирус, с което общият им брой става 76, или 8,6% от всички заболели. Четирима от новозаразените здравни работници са във Видин, един в столичната болница ИСУЛ, 1 в Смолян и 1 в Сливен. 

Ген. Мутафчийски обясни, че големият брой заразен медицински персонал във Видин се дължи на недостатъчно спазване на мерките за безопасност, а не на недостиг на предпазни средства. "Целият медицински персонал трябва да спазва фанатично мерките за безопасност. Поне във ВМА инструкции как се работи с всеки потенциално заразен пациент се правят задължително два пъти дневно за екипите, които застъпват за дежурства", отбеляза той. 

През изминалото денонощие са регистрирани още шест нови излекувани, с което общият им брой става 167 души. Сред тях има и осем излекувани деца. 

Един човек е починал през изминалото денонощие, пациент на 66 години с онкологично заболяване, настанен във ВМА. Общият им брой до момента е 43. 

София е най-голямото огнище на заразата у нас с 534 случая, от които 141 души са настанени в болница, а 24 са в интензивно отделение. Общо в страната в болница се намират 259 души, от които 36 са в интензивно отделение. 

Ген. Мутафчийски отново посочи, че резултатът от пътуванията за великденските празници ще се наблюдава след една седмица. "София е най-голямото огнище в България и когато много хора напускат града, може да разнесат заразата, като не е изключен и обратният случай - да донесат заразата в столицата. Ще наблюдаваме много внимателно обстановката. Преди Цветница също имаше сериозно отхлабване в поведението на гражданите и това се демонстрира в три поредни дни с повече от 40 случая", каза той. 

Ген. Мутафчийски съобщи, че активно се обсъждат всякакви предстоящи мерки с оглед на ситуацията в България. "Пазарите ще продължат да работят при постигнат ред и от страна на продавачите, и от страна на купувачите. Намирането на нарушения в този ред ще доведе до моменталното им затваряне", посочи той. 

По-рано тази сутрин беше съобщено, че отделението по хематология на столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е поставено под карантина заради трима пациенти с коронавирус, които са приети за лечение с хематологични заболявания. И тримата пациенти са били без симптоми за вирусна инфекция.

Установени са при рутинно тестване за COVID - 19, каквото се провежда на всички пациенти в болницата. Тримата пациенти са изолирани в специално подготвена част на отделението по хематология. Двама от тях са добре.

Състоянието на третия се усложнява, но засега не се налага интубация, съобщават от пресцентъра на болницата, цитиран от БНР. Взети са всички противоепидемични мерки. Болницата не е затворена и продължава да приема пациенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Да прав си за поръчките. Със сигурност са намалели или при някой даже отсъстват. Които не са спирали работа си работят по стари поръчки, които не са малко. То те първа ще започне да се усеща кризата в следващите месеци и най-вече към края на годината, ще се види по-общо. Все пак много от стоките са доста надценени: автомобили, имоти, машини и т.н. Единият вариант е да се печата още, при което продукцията стига до момента изпълнени поръчки и стоящи на склад. Тъй като с всеки следващ копир инфлацията расте и покупателната способност на хората намалява и започват да намаляват поръчките към нещата, които изискват по крупни вложения и всички са насочени към по-необходимото за живот. Другият вариянт е рязко намаление на цените т.н. стегнация, които в моментното положение е време да настъпи. Не случайно водещите страни говорят, че е време за рестарт на икономиките. На която фирма не и отговаря цената на призводство за даден продукт, ще се наложи да хлопне вратите и да обяви фалит със или без участието на държавните помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
панелни гарсониерки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Всички зелки и тикви затворени в палелни гарсониерки до юни!Поне!Венсеремос корона! Капиш?!Но пассаран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
не знам какво става с безконтролно печатане на пари , само съм чел ... и каквото се вижда във венецуела ... :))) ...под работа нямам впредвид нещата свързани с ежедневното функциониране ... имам познати работят за сименс , други за бош ... та те нямат поръчки в момента ... няма индустриални поръчки ... под възстановяване , имам на идея да се възобновяват постепенно индустриалните поръчки ... а не дали ще работят фитнеси , концертни зали , магазини за дрехи , молове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
така е ... у фейса и туба е пълно с епидемолози и вирусолози ... :))) ... нали и аз това пиша ... кой от кой по-смислен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
Нали знаеш какво става при стабилното и постоянно печатане на пари. Периодите на кризи зачестяват. Без значение вирус ли е пропагандиран или друг конфликт. Кинтите се увеличават и скокът удря небесата за известно време и после пропадането не се харесва на никой и се почва с локумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Упс, грешка, прочетох 1-2 изречения зелеви.Отговор:в нета има няколко много смислени анализи на ЕПИДЕМИОЛОЗИ и ВИРУСОЛОЗИ - коремните хирурзи не са ми критерий @зеле@!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
могат - печатат ... :))) ... рублата да не би да се сътворява чудодейно в трезора на государственный банк ?!Бащицата си го избират , демокрация му се вика ... съберете се повечко и го гътнете от власт на избори де ... ама сте силни само на кебапчета под бузлуджа ... за друго не ставате ...на ген.Мутафчийски не можеш да му стъпиш на малкия пръст по квалификация и международно признание , публикации , участия в международни организации , ама му коментираш решенията ... :))) ... то ако се ставаше командир в криза с четена във фейса и гледане на клипчета в тубата , сигурно с ing5rov щехте да сте генералисимуси ... поне ... :)))ми напълно реално в началото на лятото всичко да е ОК в голяма част от ЕС и у нас ... ти гледйа къв сеир става в матушката , че там връхтът на заразата е като далечна светлина в тунелът ... онази депутатка от думата , дали пак ще мучи от радост , че вирусът бил божие наказание на светът , защото санкционирали рассията ... :)))почивката е заслужена за всички , ти кога ще ни водиш на салата от миди и бира в созопол ... ?! п.с. доставките за наш'те Ф16 е в напреднала фаза , скоро започват да ги сглобяват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
Хаха.... Ако има пушка са наравно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Аа, по-рано от САЩ тук не могат да отворят.------В Йелоустонският национален парк открили чума по пумите - било мнооо опасно за човека.Интересно като се срещне човек с такава пума, кое ще е по-опасно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още