IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо американският петрол се срина до под 3 долара за барел?

В силно изразените контанго пазари, както е в момента, петролните ЕТС-и могат да натрупват двуцифрени загуби всеки месец

19:26 | 20.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимкa: Bloomberg</em></p>

Снимкa: Bloomberg

Цената на американския суров петрол се срина с до 90 процента в понеделник. Барел от сорта West Texas Intermediate (WTI) временно струваше само малко под 3 долара - най-ниската стойност, откакто се записват стойностите.

През предходната седмица американският петрол загуби почти 20 процента от стойността си. От началото на годината понижението е почти с 85 процента - по онова време барел от американския сорт все още струваше около 60 долара.

Причината за спада на цените са препълнените петролни складове в САЩ. Коронавирусът накара американската индустрия да намали производството с най-големия обем от 1946 г. Насам. Ето защо рафинериите търсят все по-малко суров петрол, докато запасите от петрол продължават да се пълнят - въпреки драстичното съкращение на производството, договорено от най-големите страни производители.

В същото време складовете за съхранение на черното злато на плаващи танкери се оценяват на рекордните 160 милиона барела, но и те в скоро време могат да бъдат попълнени с оглед на драматично намаляващо потребление в резултат на световната рецесия, провокирана от коронавирусната пандемия.

Сделката на ОПЕК+ стабилизира цената на петрола от сорта Брент в Северно море, пишат стоковите анализатори на Bank of America (Bofa). „Но сделката направи малко за повишаването на цените на петрола в Северна Америка“.

Изключителният срив на цените се засилва и от изключителната ситуация на стоковата фючърсна борса в Ню Йорк (Nymex). Там се търгуват така наречените фючърси - т.е. фючърсни договори за доставки на суров петрол. Цената за барел за следващата възможна дата на доставка е и най-важната референтна цена на петролния пазар.

В повечето пазарни фази петролът с доставка след няколко месеца е по-скъп от петрола за възможно най-скорошна доставка - в началото на месеца. Тази взаимовръзка се нарича „Контанго". Доплащането за бъдещи доставки на нефт отразява, наред с други неща, разходите за съхранение на петрол.

В момента обаче надценката за разходите за съхранение на американския петрол е изключително висока. Петролът с доставка през юни струва почти десет долара повече от петрола с доставка през май. Тази разлика никога не е била по-голяма - тъй като петролните складове в САЩ са пълни до ръба си, а цените за съхранение съответно са високи.

Складовете в Кушинг, Оклахома, централният център за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка, вече съдържат 55 милиона барела суров нефт, или 8,7 милиарда литра, сочат данните на Bloomberg. Само през последните три седмици 16 милиона барела са влезли в складовете за петрол - поради ниското търсене на гориво в Съединените щати.

Според американския енергиен орган EIA максималният капацитет е 76 милиона барела. Ако притокът на петрол продължи без промяна, пикът да бъде достигнат в началото на май. Това оказва натиск върху инвеститорите на стоковата борса Nymex - защото фючърсните договори за доставка на нефт през май изтичат във вторник. Въпреки това много инвеститори търгуват договори за доставка на фючърсни борси, без да се интересуват от реална доставка.

Обикновено инвеститорите, които не искат да получат петрола физически, заместват изтичащия фючърсен договор с нов, например като продават майския договор и купуват с постъпленията договор за юни. Собственикът на фючърсния договор за май се съгласява да получи доставка на петрол в началото на май в центъра за доставка на Nymex в Кушинг, Оклахома - градът, в който в началото на май може да няма нито един свободен склад.

Следователно в момента има съвсем малко купувачи за изтичащите майски договори. Финансовите инвеститори, които не искат физически доставки на петрол, трябва да продават позициите си с високи отстъпки - това е основният двигател зад падането на цените от над 40 процента в понеделник.

За сравнение: фючърсите за доставки през юни се обезцениха само с около седем процента до малко под 23 долара. Предварителните договори за следващия месец обикновено се доближават до спот цени, когато са близо до изтичането си. При нормален пазар разликата между цената на спот пазара и форуърдният курс е между 40 и 50 цента малко преди края на срока. В момента тя е от осем до десет долара.

Бунтът на купувачите на фючърсния пазар не са обаче проблем само на някои професионални инвеститори, които са хванати неподготвени на фючърсния пазар. Сривът ще доведе до големи загуби за някои частни инвеститори. Защото стокови индекси, търгувани на борсата, така наречените Exchange Traded Commodities (ЕТС), но също така и сертификати и варанти за петрол се основават на фючърсите.

Петролните ЕТС, като тези, предлагани от DWS или WisdomTree в Германия, работят така: инвеститорите купуват акция, доставчикът на индекси инвестира събраните пари в петролни фючърси. Продуктите обаче се различават значително според това в кои фючърсни контракти са вложени парите на инвеститорите.

Ако ситуацията на фючърсните пазари не се успокои, ще възникват сериозни загуби. Защото по-дългосрочните фючърси са по-скъпи от изтичащите фючърсни договори. Ето защо общите активи на индексния фонд са разпределени в по-малък брой фючърсни договори.

В силно изразените контанго пазари, както е в момента, петролните ЕТС-и могат да натрупват двуцифрени загуби всеки месец. При Xtrackers ETC „изтичането“ на фючърсния договор се пада едва през февруари 2021 г. Дотогава ситуацията на фючърсните пазари може да се е променила - отдавна. Положението е различно обаче за големите американски фондове.

Така например частните инвеститори в САЩ, които са инвестирали в United States Oil Fund през последните няколко седмици, вероятно ще изпитат лоши седмици.Той се основава на договори от май до понеделник, така че предвид спада на цените стойността на фонда може да е пострадала значително.

Според Bloomberg инвеститорите са записали милиарди долари в петролния фонд през последните четирите седмици. Ойген Вайнберг, експерт по стоките в Commerzbank, също потвърждава, че фондовете за петролни индекси са трудни за разбиране за лаиците. „Очевидно след много години много инвеститори все още не са разбрали, че за разлика от акциите, те не купуват физически петрол, а само отделни фючърси, които след това се преобръщат отново и отново - предимно месечно“.

* Актуализирано 20:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 3 години
В момента е $3.04 само половин час след предишния коментар под моя. 20:37 часа българско време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
olimpiec
преди 3 години
4.70 $ Cruid Oil........Такъв анти рекорд даже не съм си представял.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още