IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите фондови борси в Европа закриха в зелената зона

Някои страни в Европа започнаха постепенно да отменят ограниченията за бизнеса и всекидневния живот

19:50 | 20.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg </em></p>

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха днес в края на търговията, след като някои страни в Европа започнаха постепенно да отменят ограниченията за бизнеса и всекидневния живот, въведени в усилията да се ограничи разпространението на коронавируса. 

Общоевропейският Stoxx 600 ограничи по-ранните загуби, за да затвори с ръст от 0,4%, като секторите и големите борси приключиха смесено. Акциите в сектора на здравеопазването отбелязаха най-големи ръстове - с 1,8%, докато тези на автомобилите се понижиха с 1%.

Френският бенчмарк Cac 40 приключи сесията с ръст от 0,65 на сто до 4528,30 пункта. В Лондон FTSE 100 добави 0,45 на сто до 5812,83 пункта, а италианският FTSE MIB отчете минимален ръст. Испанският Ibex 35 се понижи с 0,64 на сто. Премиерът Педро Санчес обяви през уикенда удължаване на срока на извънредно положение и стриктни условия за излизането от домовете с още две седмици.

След поскъпване и поевтиняване през целия ден на германския фондов пазар Dax успя да остане на плюс в понеделник. Водещият индекс обаче не успя да продължи убедително силното възстановяване от петък. Той затвори с 0,47 процента ръст до 10 675,90 пункта. Очаква се водещите германски компании да публикуват своите тримесечни отчети през следващите седмици. След това инвеститорите се надяват на по-голяма яснота за прогнозите за останалата част от годината. MDax – индексът на  средноголемите компании също се повиши с 0,47 процента до 22 460,84 пункта, предава dpa-AFX.

От рекордния срив на Dax в средата на март индексът се възстанови със забележителните почти 30%.

„Колкото бързо дойде относителното възстановяване, то може да приключи също толкова бързо", пише стратегът Майкъл Винклер от St. Galler Kantonalbank. Обновеният срив на цените на петрола е сигнал, че доверието за възстановяване на пазарите се губи.

Последиците от кризата вероятно ще занимават пазарите много по-дълго, отколкото някои пазарни участници са очаквали и са се надявали, пояснява той.

Сред отделните акции в Dax повишение на цените отчитат онези, които се считат за привлекателни във времена на криза, благодарение на сравнително стабилните приходи. Книжата на диализния специалист FMC поскъпнаха с 3,9 процента, а тези от компанията майка Fresenius - с 2,2 процента. Акциите на фармацевтичната и химическата група Merck KGaA добавиха 2,5 процента.

От друга страна, слабост показват акциите на автомобилната индустрия, която се разглежда като явен губещ от глобалната пандемия. Книжата на BMW, Daimler и Continental поевтиняха с до 2,2 процента. Не им помогна и новината, че Daimler рестартира производството.

Силните поръчки при Philips насърчиха книжата от сектора на медицинските технологии: В Mdax Siemens Healthineers поскъпна с 2,9%. Книжата на доставчика на лабораторно оборудване Sartorius поскъпнаха с дори 6,5 процента до рекордно високи стойности.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още