IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път отрицателни цени за американския суров петрол

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през май поевтиняха с почти 300% до минус 37,63 долара за барел

21:46 | 20.04.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на американския суров петрол се сринаха с повече от 100% в понеделник и се превърнаха в отрицателни за първи път в историята си тъй като търговците продължават да се притесняват от спада в търсенето поради пандемията от коронавирус. Цената на най-близкия фючърсен договор, който изтича във вторник, беше най-тежко ударена, отделяйки се от фючърсните договори за месец по-късно с разлика от почти 100%.

В безпрецедентен търовски ден цената за доставка през май заличи цялата стойност, счупвайки всеки минимум за цените на петрола от 1946 г. насам. Борсата Nymex, на която се търгуват фючърси по WTI, заяви, че ще разреши търговия под нулевата стойност. Екстремният ход показа колко високо стана свръхпредлагането на американския пазар на петрол след прекъсването на индустриалната и икономическата активност, тъй като правителствата по целия свят продължават да вземат ограничителни мерки поради бързото разпространение на коронавируса. Безпрецедентна сделка за понижаване на производството от страна на ОПЕК и съюзническите страни преди седмица се оказва твърде слаба и твърде закъсняла, за да компенсира спад с една трета на глобалното търсене.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) с доставка през май поевтиняха с над 300% до минус 37,63 долара за барел. Иначе казано: купувачите ще получат пари за всеки придобит от тях барел. 

Междувременно международният бенчмарк, суровият петрол с марка Брент, който вече е преминал към фючърси за юни, търгува със спад от 8,8%  до 25,60 долаа за барел.



Анализаторите обаче отбелязват, че днешният драматичен исторически срив е силно преувеличен заради изтичащите утре (21 април) фючърсни петролни контракти за май.

С оглед на този предстоящ утре падеж тези фючърси почти не се търгуват на петролните пазари за сметка на по-активно търгуваните юнските фючърси на WTI, като днес те поевтиняват с над 15%, но към ниво от 21,10 долара за барел, или с цели 20 долара над историческо дъното на майските контракти от един долар за барел.

Основна причина за днешното шокиращо поевтиняване на WTI е растящият обем на петрола, съхраняван в американските складове, особено в складовете за доставка в Кушинг, Оклахома, тъй като нефтените рафинерии в САЩ спират активността си на фона на слабото търсене на техни крайни продукти. Има опасения, че щом бъдат запълнени петролните складове, производителите ще се наложи автоматично да намалят добивите.

Складовете в Кушинг, Оклахома, централният център за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка, вече съдържат 55 милиона барела суров нефт, или 8,7 милиарда литра, сочат данните на Bloomberg. Само през последните три седмици 16 милиона барела са влезли в складовете за петрол - поради ниското търсене на гориво в Съединените щати.

В същото време складовете за съхранение на петрола на плаващи танкери се оценяват на рекордните 160 милиона барела, но и те в скоро време могат да бъдат попълнени с оглед на драматично намаляващо потребление в резултат на световната рецесия, провокирана от коронавирусната пандемия.

Днешните събития са огромен удар по президента на САЩ Доналд Тръмп, който направи всичко възможно да защити нефтения сектор в страната от ценовата война между Русия и Саудитска Арабия. Той обеща огромна финансова подкрепа на затъналия в дългове сектор, но днешният ден показа, че действията му са закъснели.

Шистовият сектор превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света през последното десетилетие и даде в ръцете на американските президенти инструмент за натиск във външната политика. Тръмп го нарича "американско енергийно господство". Но това господство в момента е подложено на огромно изпитание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 5 rate down comment 0
Sokratus
преди 3 години
Ех слузчицата, слузчицата!Колко вървят фючърсите на акциите на слузестите компании?Да не ти искат месечен абонамент за да ги притежаваш!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Ще видим утре, като публикуват данните за хранилищата в САЩ, нищо чудно да тръгне още надолу, ако всичко е пълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 0
nonono
преди 3 години
Досега основен потребител беше Китай, обаче когато западът не потребява почти нищо, означава, че няма да има за кого да произвеждат, следователно и в следващите месеци търсенето ще е слабо от страна на Китай, а това, че след месец два светът ще върви по старумо на този етап ми изглежда доста оптимистична прогноза. И на всичко отгоре се говори за доста голямо местене на прозводства от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нали е без пари, кво ти пука колко е далеч и че се изпарява ... :)но ако не си доволен ... имам алтернатива ! Гьола до Белене, как е ? ... дунава, танкери, помпаш ... или нееее, и това не е добра идея че Корни ще иска рестарт на Плама след това! .... язовира си остава и нефт по чешмата до перник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
леле ... импе , средоточен в отчетите на добивните компании , не следиш нищо от политическият и икономически ред на съюза ни ... :))) ... цената на изкопаемите горива няма общо с това което предстои ... даже да отбележа , това щеше да се случи и без вирусът ... :))) ... той само катализира процесът ... цитирам ти изречение на един от силните на деня , в държава която определя дневният ред в съюза , пък ти сам си прави сметката ... We have decided not to aim for what we know to be possible, but what we know to be necessary.тъй за изкопаемите горива и ако мислиш , че няма да се занимаваме с екоталибански практики ... само гледай какво следва ... :))) ...п.с. ти пропуснал ли си моментът , че вече се продават електрически коли за под 10к в евро и можеш да караш 100км градско за 1 евро ?! хюстън , имаме ли връзка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Излагаш се. Покажи достойнство. Опитай се да бъдеш мъж, не се дръж като истерична девойка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хаха ... далече е , пък и май се изпарява ... до нефтохима имаше някъде кладенец , откъдето са точили някога ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Кукурузов, интелектуалната ти деградация се развива толкова стремително, че чак е плаша.Тръмп няма нищо общо с цялата работа и никаква вина, Вовата също. Явно само ти не си разбрал, че тая отрицателна цена ще изчезне само след няколко часа. Да не говорим, че ситуацията е временна - след месец или два светът ще си върви по старому, хората ще са си на мястото и пак ще пътуват, а заводите ще работят, вечен двигател няма да е измислен.А любимата ти грета (с която сте явно на едно ниво на интелектуалното развитие), ще вие като бясна ***, защото:1. И преди нерентабилни, поради ниските цени на изкопаемите горива, ВЕИ ще станат ТОТАЛНО нерентабилни и никой няма да се занимава с тях, освен срещу огромни субсидии.2. Субсидии обаче няма да има, защото ЕС и САЩ ще имат много по-належащи грижи: възстановяване на икономики и вероятно спасяване на Италия и изобщо няма да имат нито пари, нито време да се разправят с екоталибански прoстотии. Впрочем урсула го каза това още преди месец, а дeбилът тимерманс изчезна безследно, може и да е пукясал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Търсене, предлагане, цени на добив. Щом покупните цени са под цените на добивът, просто част от добивът ще спре (което и наблюдаваме) и цените ще се вдигнат, защото ще намалее предлагането. И някои тук явно не разбират, че има "малка" разлика между цените на суровия петрол (още повече при изтичащи след часове фючърси) и цените на бензинът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
ТИЧАЙТЕ С ТУБИТЕ, ТИЧАЙТЕ С ТУБИТЕ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още