IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път отрицателни цени за американския суров петрол

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през май поевтиняха с почти 300% до минус 37,63 долара за барел

21:46 | 20.04.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на американския суров петрол се сринаха с повече от 100% в понеделник и се превърнаха в отрицателни за първи път в историята си тъй като търговците продължават да се притесняват от спада в търсенето поради пандемията от коронавирус. Цената на най-близкия фючърсен договор, който изтича във вторник, беше най-тежко ударена, отделяйки се от фючърсните договори за месец по-късно с разлика от почти 100%.

В безпрецедентен търовски ден цената за доставка през май заличи цялата стойност, счупвайки всеки минимум за цените на петрола от 1946 г. насам. Борсата Nymex, на която се търгуват фючърси по WTI, заяви, че ще разреши търговия под нулевата стойност. Екстремният ход показа колко високо стана свръхпредлагането на американския пазар на петрол след прекъсването на индустриалната и икономическата активност, тъй като правителствата по целия свят продължават да вземат ограничителни мерки поради бързото разпространение на коронавируса. Безпрецедентна сделка за понижаване на производството от страна на ОПЕК и съюзническите страни преди седмица се оказва твърде слаба и твърде закъсняла, за да компенсира спад с една трета на глобалното търсене.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) с доставка през май поевтиняха с над 300% до минус 37,63 долара за барел. Иначе казано: купувачите ще получат пари за всеки придобит от тях барел. 

Междувременно международният бенчмарк, суровият петрол с марка Брент, който вече е преминал към фючърси за юни, търгува със спад от 8,8%  до 25,60 долаа за барел.



Анализаторите обаче отбелязват, че днешният драматичен исторически срив е силно преувеличен заради изтичащите утре (21 април) фючърсни петролни контракти за май.

С оглед на този предстоящ утре падеж тези фючърси почти не се търгуват на петролните пазари за сметка на по-активно търгуваните юнските фючърси на WTI, като днес те поевтиняват с над 15%, но към ниво от 21,10 долара за барел, или с цели 20 долара над историческо дъното на майските контракти от един долар за барел.

Основна причина за днешното шокиращо поевтиняване на WTI е растящият обем на петрола, съхраняван в американските складове, особено в складовете за доставка в Кушинг, Оклахома, тъй като нефтените рафинерии в САЩ спират активността си на фона на слабото търсене на техни крайни продукти. Има опасения, че щом бъдат запълнени петролните складове, производителите ще се наложи автоматично да намалят добивите.

Складовете в Кушинг, Оклахома, централният център за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка, вече съдържат 55 милиона барела суров нефт, или 8,7 милиарда литра, сочат данните на Bloomberg. Само през последните три седмици 16 милиона барела са влезли в складовете за петрол - поради ниското търсене на гориво в Съединените щати.

В същото време складовете за съхранение на петрола на плаващи танкери се оценяват на рекордните 160 милиона барела, но и те в скоро време могат да бъдат попълнени с оглед на драматично намаляващо потребление в резултат на световната рецесия, провокирана от коронавирусната пандемия.

Днешните събития са огромен удар по президента на САЩ Доналд Тръмп, който направи всичко възможно да защити нефтения сектор в страната от ценовата война между Русия и Саудитска Арабия. Той обеща огромна финансова подкрепа на затъналия в дългове сектор, но днешният ден показа, че действията му са закъснели.

Шистовият сектор превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света през последното десетилетие и даде в ръцете на американските президенти инструмент за натиск във външната политика. Тръмп го нарича "американско енергийно господство". Но това господство в момента е подложено на огромно изпитание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Браво и сега като отида на бензиностанцията, като напълня резервоара, накрая бензинаджийката ще даде някой лев, целувка и ароматизатор! Ей, какви времена настанаха! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 3 години
Току що гледах руския Urals е -2$ в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 3 години
Е юнските контракти ще са на това дередже или още по зле след 20 дни. Какво се радваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
vankata89
преди 3 години
Нема страшно това е само за майския futures contract :). Юнския се търгува на 20 доара някъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
terziеv
преди 3 години
Това може да счупи борсите. Нафтата отдавна не е просто нещо, което се копа и пуска по тръби, а един от най-търгуваните финансови инструменти. Един кош деривати са навързани тук. Нищо чудно дали някои от електронните платформи и роботите да са се бъгнали и да преебват допълнително положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
cherney
преди 3 години
Urals още държи цена около 20 долара, но те нищо не продават на тази цена, доколкото трейдъри като Витол и Трафигура нищо не продават от Urals през последните три седмици. Причината Urals да държи цена е, че ударно пълнят хранилища - петрол стои в хранилища, танкери и в петролопроводи. Днес започнаха да пълнят жп цистерни и това е последното място, което могат да запълнят. Ако потреблението остане толкова ниско още десет дни, Urals ще потъне рязко надолу в началото на май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
kane
преди 3 години
...знаех че не трябва да купувам тесла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
nonono
преди 3 години
Ще ида до бензиностанцията, за да видя колко пари ще ми дадат, за да заредя резервоарът до горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Вече чувам мяукания, псувни и чупещи се шишета от самогон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още