IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният колапс се отрази негативно и на Wall Street

От края на февруари свързаната с вируса криза тежи над борсите по целия свят, като Dow Jones загуби почти 37 процента до края на март

23:08 | 20.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции поевтиняха в понеделник, за да започнат поредната потенциално нестабилна седмица, докато инвеститорите продължиха да се опитват да преценят степента на икономическите щети от пандемията на коронавирус.

Основните американски индекси рязко се понижиха при отварянето на сесията, понижиха спадовете си по обяд и след това отново се понижиха късно в сесията след историческия спад в цените на петрола. 

В безпрецедентен търговски ден цената за доставка през май на WTI заличи цялата стойност, счупвайки всеки минимум за цените на петрола от 1946 г. насам. Борсата Nymex, на която се търгуват фючърси по WTI, заяви, че ще разреши търговия под нулевата стойност. Екстремният ход показа колко високо стана свръхпредлагането на американския пазар на петрол след прекъсването на индустриалната и икономическата активност, тъй като правителствата по целия свят продължават да вземат ограничителни мерки поради бързото разпространение на коронавируса. Безпрецедентна сделка за понижаване на производството от страна на ОПЕК и съюзническите страни преди седмица се оказва твърде слаба и твърде закъсняла, за да компенсира спад с една трета на глобалното търсене.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 592 пункта, или 2,4%, воден от сривовете на енергийните компании. S&P 500 се понижи с 1,78%, докато Nasdaq Composite загуби 0,9%, след като прекара голяма част от деня на положителна територия.

От края на февруари свързаната с вируса криза тежи над борсите по целия свят, като Dow Jones загуби почти 37 процента до края на март. Сега индексът успя да компенсира част от понижението, главно заради намаляващия ръст на заразените, първите мерки за облекчаване на големите засегнати страни и икономическите спасителни мерки от страна на правителствата и централните банки. В допълнение влияние оказва и материал за първия успех на тест за лекарство за пациенти с Covid 19.

„Докато не видим пик в случаите в световен мащаб и по-голяма яснота за това кога и как глобалната икономика ще се отвори отново, твърде рано е да се позиционираме за устойчив бичи пазар“, казва пред Wall Street Journal Кандис Бангсунд, портфолио мениджър във Fiera Capital. "Може да има много нестабилност и пазарни циркулации, подобни на това, което видяхме преди месец“.

Инвеститорите започват седмицата като претеглят както петролната катастрофа, така и признаците, че Конгресът е близо до нов пакет за разходи. Сезонът на печалбите набира скорост, като почти една пета от компаниите в S&P 500 ще дадат отчетите си през тази седмица. Coca-Cola Co. и Netflix Inc. са сред компаниите, които трябва да докладват данни през следващите дни.

В американския щат Ню Йорк, който беше особено тежко засегнат от Covid-19, броят на пациентите с коронавирус болниците продължава да намалява. „Ако тази тенденция се запази, ние ще достигнем своя пик", заяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо в неделя. Това обаче според него значи, че е минато едва първото полувреме на кризата.

„Като се има предвид несигурността около развитието на броя на инфекциите с Covid-19, пазарите вероятно ще останат нестабилни“, казва пазарният експерт Тимо Емдън от Emden Research. „Ако отново има значителни случаи на коронавирус през следващите седмици, завръщането от завръщането ще хване много участници на пазара неподготвени".

Все пак имаше и положителни примери. Цената на Netflix се повиши с 4% в понеделник, след като технологичните акции поскъпваха, увеличавайки ръста на платформата за стрийминг до 36% за годината. За сравнение: при S&P 500 повишението от началото на 2020 г. остава 12%.

Акциите от биотехнологичния сектор също поскъпват, тъй като компаниите продължават да се надпреварват за намирането на ваксина срещу вируса. Книжата на Moderna поскъпнаха с 15%, а тези на Novavax - с 29%.

Инвеститорите вероятно ще търсят през следващите дни улики за това как коронавирусът е повлиял на корпоративните приходи. Предвижда се компаниите от S&P 500 като цяло да отчетат 15% спад на печалбите си за тримесечието, според FactSet.

Близо една пета от листнатите на S&P 500 компании се очаква да отчетат резултатите за първото тримесечие тази седмица. Авиокомпаниите и технологичните компании ще бъдат в центъра на вниманието, както и International Business Machines, които ще отчитат резултати, след като пазарът в понеделник затвори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Цената на петрола е на правилното място.Къде са акциите обаче!т.н."технологичен" - не че е реално такъв, е само на 3% пор рекорда си в петък!?!?Гледам и не вярвам на очите си!?! Аз ли съм луд или парите са толкова без стойност, че вдигат едни празни от приходи акции!основния не трябва да е на 2800., а 800 в момента. Това изкуствено крепене на нивата ще става все по тежко със времето, ако вируса не се отдръпне и ще има гръм и трясък. Може още тая седмица. жалко че не съм 100% къс, но с такива кикове в обора като фед и тръм и цялото г20 и сие ц.бамки и инфеститори офци - никога не знаешжалая по леки загуби на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още