IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на производството на свинско месо в Китай може да се забави

Чумата по свинете и коронавирусът възпрепятстват по-бързото възстановяване на малките и средни свинеферми в страната

16:24 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Усилията на Китай да възстанови нивата на производство на свинско месо до края на 2020 г. вероятно ще се сблъскат със затруднения, тъй като разходите за развъждане са се увеличили, като има риск повечето малки и средни стопанства да не бъдат активни при възстановяването, съобщава Bloomberg.

Производството на свинско месо в страната може да спадне със 7,5%, спрямо година по-рано, до 39,3 милиона тона през 2020 г. Но до следващата година производството може да се възстанови до около нормалните нива, според информация, предоставена от прогнозния комитет към земеделското министерство.

В момента възстановяването на индустрията се ръководи главно от големите ферми, заяви Дзъ Лин, главен анализатор на комитета. Свинефермите от малък и среден размер може да не се възстановят толкова бързо, колкото се очакваше заради нарастването на цените на прасенцата и потенциалните рискове от чумата по свинете, заяви Дзъ по време на конференция в понеделник (20 април).

Очакваният по-бавен темп на възстановяване съвпада с по-слабото търсене на свинско месо от ресторантите, както и от домакинствата, тъй като пандемията от коронавирус продължава да притиска пазарите. По-съществен спад на потреблението се наблюдава в селските райони.

Китай обаче може да се сблъска с трудности при доставките на достатъчно свинско месо по-късно през годината, тъй като все повече фабрики и училища, които бяха затворени заради заразата, вече отварят врати.

Търсенето на домашни птици

Недостигът на свинско месо може да увеличи консумацията на домашни птици през тази година, смятат анализаторите. Производството на свинско месо в Китай падна с почти 30% през първото тримесечие спрямо година по-рано, тъй като чумата по свинете сви значително броя на животните, а националната блокада заради коронавируса прекъсна транспорта и остави много хора без работа.

Разпространението на заразата може да повлияе и на вноса на свинско месо, заяви Дзъ. Комитетът към земеделското министерство на страната преди това очакваше покупките на Китай, главно от Испания, САЩ и Германия, да нараснат с над 30% до 2,8 милиона тона през 2020 г.

Високите цени на свинско месо също ще увеличат търсенето на богата на протеини соя, използвана за приготвяне на тофу и други хранителни продукти, заяви Уан Ю, анализатор от земеделското министерство.

Вътрешното потребление на соя нарасна с 11%, спрямо година по-рано, до 14 милиона тона през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още