IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Петкова: Парите за втора пенсия не се топят в кризата

Българските пенсионни фондове успяха да минимизират щетата от сривовете на фондовите пазари по света, каза председателят на УС на пенсионно дружество

10:27 | 21.04.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Парите ни за втора пенсия не се топят по време на кризата. Има повод за тревога, но тя е свързана с икономическия ефект от коронакризата, който е повсеместен и по целя свят. Това каза по bTV Даниела Петкова – член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Пенсионен фонд не може да фалира, категорична беше тя и обясни, че може да фалира фирмата, която го управлява.

„За първото тримесечие, при всички инвеститори по целия свят, има отрицателна доходност. Размерът на отрицателната доходност за този кратък период от време е значително по-малък от натрупаната положителна доходност в предходните години“, обясни Даниела Петкова. 

„За сравнение, българските пенсионни фондове успяха да минимизират щетата от сривовете на фондовите пазари по света. Към 31 март при тях е минус 7% до 9% доходността“, каза Петкова.

„Кризата на капиталовите пазари по света стартира още в началото на март с увеличаване на случаите на коронавирус в Италия. Задълбочи се със синхронизираните мерки в световен мащаб, което беше уникално като събитие. Не може да се каже, че пенсионните фондове работят на загуба“, уточни Даниела Петкова. Фондовете работят с натрупване и въпреки отрицателната доходност говорим за намаляване на натрупаната положителна доходност, каза тя.

Процесът на възстановяване започна след мерките на централните банки, оповести се, че трилиони ще бъдат отделени, за да се балансира системата след този срив, каза Петкова.

Пенсионните фондове още от миналата година са подготвили портфейлите си за посрещане на евентуална икономическа криза в по-консервативен вид. Големият въпрос е как ще продължат нещата. Не очаквам, че на икономическия фронт след коронавируса всичко ще приключи за един два месеца, прогнозира експертът.

Готови сме за всички сценарии, включително и за бързо преструктуриране на портфейлите, каза Даниела Петкова. По думите й радостно е, че пенсионните фондове в България са постигнали доходност, която макар и отрицателна е наполовина по-малка от тази, постигната от фондовете в Европа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
top
преди 3 години
Госпожата е права. Четете внимателно. Тя иска да каже, че парите не се топят по време на кризата, а през останалото време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 3 години
не се топят, а само изчезват...ей на всеки ден от портфела ми изчезват по 5-6 000 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
А и държавата резна още 20 процента което не беше съвсем честно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Много рано се е изказала госпожата. Пилците се броят на есен.Ако за нея да загуби 7-9% е малко, за спестителите е катастрофално !преди 2 г. пак имаха 5% загуби. Инфлацията на годишна база гони 4%. Заедно с тези 7-9% излиза 1/8 загуба. Без да броим таксите управление и на входа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още