IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилизирани са 4,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и самонаетите

По 650 лева към заплатите си ще получат полицаите на първа линия, обяви Бойко Борисов

11:24 | 21.04.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Правителството мобилизира около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които заради кризата са в неплатен оптуск и няма да могат да полагат труд.

Изготвили сме презентация с обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс, които са адаптирани към периода на кризата и които се очаква да ангажират 8 различни инструмента за над 4,5 млрд. лева ресурс в полза на малкия и среден бизнес, самонаетите и лицата в неплатен отпуск заради коронавирус. Това каза на брифинг финансовият министър Владислав Горанов за поредния пакет от финансови мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус.

По-коноретно става въпрос за инвестиционните инструменти в размер на близо 4,5 млрд. лв., с които държавата ще подпомогне бизнеса за смекчаване на шока от COVID-19. Част от мерките ще да бъдат захранени чрез Българската банка за развитие.

Едната мярка е свързана със стартирането на програмата през ББР за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията. Целта е да се подпомогнат засегнатите от икономическите последствия от пандемията физически лица и самоосигуряващи се.  

"Тези лица трябва да имат отработени поне 5 работни дни в месец март, ако това е месецът, в който е пуснат в неплатен отпуск. Дотук заявен интерес има от 12 банки-партньори", каза Горанов. Става дума за Алианц банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, ОББ, Общинска банка, ПИБ, Райфайзенк банк, Търговска банка Д, Уникредит Булбанк, ЦКБ, Юробанк България.   

mf1 mf1

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност за обезпечаване на малкия и среден бизнес.

Предвиден е и инструмент за капиталови инвестиции отново чрез фонда на фондовете - предназначен за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията. Това са около 400 фирми стартиращи предприятия, каза Горанов.

Фондовете за градско развитие не са нов инструмент, но в периода на кризата са изключително атрактивни от гледна точка на обстоятелството, че тези фонове за градско развитие могат да се финансират дейности, които обичайно не са банкериуми и трудно могат да бъдат финансирани по обичайната банкова дейност, подчерта още той.

Ресурсът, който ангажираме чрез тези няколко финансови инструмента, е в порядъка на милиарди и се надявам максимално бързо да достигне до бенефициентите, посочи финансовият министър.

До дни ще разработим допълнителни информационни материали под формата на клипове за тези инструменти, уточни той. Ще изготвим до няколко дни клипове за популяризиране на тези инструменти, така че да достигне до повече потребители, каза още Горанов.

mf2 mf2

Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на брифинга, добави, че държавата би могла да финансира излъчването в ефир на тези клипове. На този етап не се обмисля възможност за безвъзмездни помощи, каза премиерът в отговор на въпрос. „Да кажем, даваме 2-3 млрд. на хората да си купим изборите, това звучи много хубаво“, коментира Борисов и посочи, че не се обсъжда такова раздаване на пари.

„Това, че пазим парите, не е лошо, трябва да се притеснявате, ако раздаваме масово на калпак парите, това значи лош стопанин“, каза премиерът.

Борисов обяви още, че полицаите на първа линия ще получат по 650 лв. към заплатите си като „награда“. Това ще струва на бюджета 10 млн. лв. и ще обхване 15 200 служители на МВР, допълни Борисов.

От вчера до днес има 5 облекчения на мерките, похвали се още премиерът. "Пазарите работят от вчера. Махнахме прозореца днес, за да могат тези, които влизат и излизат на работа да не чакат с часове, разрешихме имунизацията на бебетата, женските консултации и плановите операции. Плюс всички останали мерки. Питам кое да облекчим още. Останаха парковете и планините". 

Борисов каза, че ако петък-събота не се вдигне пикът на заболелите, ще се освободят и парковете, и планините при много строг ред.

На въпрос за очакваното пътуване около Гергьовден, премиерът отговори, че дотогова се очаква такъв брой заболели, че хората няма да имат желание да се движат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
realista
преди 3 години
4.5 мрд за олигарси и приближени на властта, а трохи за останалите. Да попитам за един съсед, ще имали за Лудогорец и Домусчиев, че те завалиите доста са я закъсали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още