IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът и проблемите със САЩ забавиха ръста на приходите на Huawei

Повишението на показателя е само с 1% на годишна база

15:33 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Ръстът на приходите на Huawei Technologies се е забавил значително през първото тримесечие, но най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света определи представянето си като “гъвкаво“ предвид натиска от САЩ и влиянието на пандемията от коронавирус, предава Ройтерс.

Компанията заяви, че приходите ѝ за първото тримесечие са нараснали с 1% до 182,2 млрд. юана (25,72 млрд. долара), спрямо 39% растеж година по-рано. Маржът на нетната печалба през периода се е свил до 7,3% от 8% преди година.

Huawei, която е и третият по големина производител на смартфони в света, не разкрива каква е нетната ѝ печалба.

„Темпът на растеж се е забавил, но това е и гъвкаво представяне в лицето на поставянето ни в черния търговски списък и коронавируса, с който се сблъскваме в момента“, коментира вицепрезидентът Виктор Джан.

Вашингтон постави Huawei в черния си търговски списък още през май миналата година, позовавайки се на опасения за националната сигурност, и ограничи продажбите на произвеждани в САЩ продукти и услуги към компанията. Така през 2019 г. китайската фирма записа най-слабия растеж на годишната си печалба от три години.

Във връзка с влиянието на пандемията на коронавируса Джан заяви, че е трудно да се определи какво ще бъде то в краткосрочен или дългосрочен план. Резултатите на компанията бяха представени от Лондон, а не от базата на Huawei в Шънджън. Поводът за това беше 20-годишнината на бизнеса на Huawei в Европа.

Компанията не отчете броя на продадените си смартфони през тримесечието.

Джан отхвърли критиките за така наречената „дипломация с маски“, посочвайки, че Huawei няма скрити мотиви зад даренията на милиони защитни маски на държави в Европа, докато броят на случаите на коронавирус в тях расте.

Критици твърдят, че ходът може да е опит за спечелване на договори, след като Европейският съюз ограничи ролята на Huawei в 5G мрежите в отговор на притесненията за киберсигурността. Huawei отрича нейното оборудване да носи някакъв риск.

Междувременно Вашингтон подготвя нови мерки, които могат да засегнат доставките на чипове към Huawei, твърдят източници, започнати с въпроса. Джан коментира, че новите ограничения няма да имат икономически смисъл.

„Huawei иска да работи с всички компании, с всички партньори и всички доставчици, което включва и американските компании“, допълва той.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още