IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола сорт Брент се срива до около 20 долара за барел*

Според S&P Global Platts пространствата за съхранение на суровината в световен мащаб ще бъдат надвишено до края на май или началото на юни

14:57 | 21.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Проблемите за търговците на петрол се задълбочават, а сривът в глобалните цени на петрола се ускори във вторник, като проблемът се разпространи към валутите на големите износители и акциите на компаниите от сектора.

Фючърсите на суровия петрол марка Брент, международният показател за петролните пазари, поевтиняха с 28% до 18,31 долара за барел, най-ниското им ниво от 2002 г. Спадът се случва ден, след като цената на West Texas Intermediate, щатският еквивалент на петрола, падна под нулата за първи път в историята.

Към 14:30 ч. българско време международният бенчмарк Брент поевтинява с 4,47 долара, или 17,48%, до ниво от 21,1 долара за барел.

Това е с повече от 60% под най-високите пазарни стойности на суровината от януари, подчертавайки намаленото потребление на енергия и дългия път към солиден глобален растеж, които трябва да се извърви, за да бъде подкрепено търсенето на петрол.

В понеделник се стигна до истински  хаос на фючърсните борси. Фючърсите с доставка през май, които изтичат във вторник, се сринаха до почти -40 долара. На купувачите на петрол им се плаща за закупуване на петрол към дата на доставка в началото на май. Това си е новост за петролния пазар: никога досега не се же случвало цените на петрола да станат отрицателни.

"Дори ако мерките за ограничаване на вируса бъдат отпуснати през следващите седмици, светът ще се сблъска със свръхпредлагане на петрол за известно време", казва Кери Крейг, глобален пазарен стратег от J.P. Morgan Asset Management. „Икономиките може да не се възстановят толкова бързо, че да гарантират силно увеличение на търсенето“, добави той.

„Каквото и да са научили анализаторите на петрол и петролните търговци през последните 50 години или 100 години, то внезапно беше поставено под въпрос“, казва пред Wall Steet Journal Ойген Вайнберг, ръководител на отдел за проучвания във Commerzbank. „Всички са шокирани“, добави той.

Разликата в цените между американския лек суров петрол WTI и световния бенчмарк Брент е на едно от най-високите си нива досега. Фючърсите върху сорта Брент се разменят почти на най-ниските си стойности за последните две десетилетия. „Все по-големите запаси вероятно ще повлекат цените на Брент още по-надолу", каза Едуард Бел, стоков анализатор в базираната в Дубай банка Emirates NBD.

Дейв Ернсбергер от S&P Global Platts заяви, че складовете за Брент са по-често на плаващи танкери и могат да се движат по целия свят, за разлика от голяма част от американската суровина, която е заседнала в хранилища в сърцето на САЩ. Въпреки това той казва, че страните производители „трябва да внимават, защото светът изчерпва“ мястото за съхранение.

"Нашите прогнози са, че общото пространство за съхранение на суровината в световен мащаб ще бъде надвишено до края на май, началото на юни", заяви Ернсбергер.

От друга страна представителите на държавите от ОПЕК+ успяха да постигнат историческо споразумение за съкращаване на добива в подкрепа на пaзара. След дълги преговори беше постигнато съгласието 20-те производители, които участват в споразумението, първоначално да намалят продукцията си с 9,7 милиона барела на ден, като всички, освен Мексико, ще понижат производството си с 23% за два месеца - май и юни.

Сривът в цените на петрола се отразява и на валутите на производителите на петрол. Руската рубла се понижи с 1,7% и се търгува на ниво 76,81 рубли за долар, като удължи обезценяването си спрямо зелената валута тази година до 19%.

Икономиката на Русия, вторият по големина в света производител на петрол през 2019 г., страда от по-ниските цени на петрола. Слабата валута може да попречи на Банката на Русия да намали лихвите по време на редовното си заседание в петък с толкова, колкото би искала, за да засили растежа, казва Пьотр Матис, стратег в Rabobank.

 

Случващото се отразява негативно на акциите на европейските петролни компании, като тези на British Petroleum поевтиняват с 4,5%, на Royal Dutch Shell - с 3,15%, на Total - с 3,6%, а целият енергиен индекс STOXX Europe 600 Oil & Gas се понижава с 4,5%.

Сривът от понеделник предизвика и спешни дискусии между Саудитска Арабия и други членове на Организацията на страните износители на петрол относно това дали да се намали производството възможно най-скоро. Членовете на ОПЕК обмислят да предложат началната дата за намаляване на производството от 1 май.

„Трябва да се изправим пред реалността, че въпреки обещанието на ОПЕК, много доставки за май вече са извършени“, заяви Хари Чилингирян, ръководител на проучванията на стоките в BNP Paribas. "Съкращенията ще започнат да се случват едва през юни“.

Ако не направят нищо и седят като зайци пред фаровете, чакащи да бъдат ударени от колата, ще бъдат ударени

Американските петролни компании, включително Chevron Corp. и ConocoPhillips, заявиха, че ще намалят производството. Но търговци казват, че индустрията не реагира достатъчно бързо, за да облекчи разпродажбите.

„Тази седмица движението на цените ще бъде голям зов за пробуждане за самодоволни шефове на петролни компании“. заяви Едуард Маршал, търговец на суровини в Global Risk Management.

„Ако не направят нищо и седят като зайци пред фаровете, чакащи да бъдат ударени от колата, ще бъдат ударени“, казва той. „Не бих се изненадал да видя още повече съкращения на капиталовите разходи… още повече уволнения, още по-голямо забавяне от страна на ОПЕК“, добави Маршал. "Вече е сериозно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Инвеститори в щатски ДЦК ??Това са *** брат, камикадзета!Всеки африкански рудник и плантация са 100% по-успешна инвестиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 3 години
МИСЛЕХМЕ, ЧЕ ЩЕ СТАВА ПО ЗЛЕ А ТО СТАНА БЕЗНАДЕЖДНО. ЛИХВИТЕ ПО ДЕСЕТ ГОДИШНИТЕ АМЕРИКАНСКИ "ЦЕННИ" КНИГИ ПОТЪНАХА ДО ДЪНОТО ОТ 0,55 % КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТЕ СА СПАСИТЕЛНО ЕДИНСТВЕНОТО УБЕЖИЩЕ ЗА ОБЪРКАНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още