IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатори насочиха внимание към ангажираността на Федералния резерв с климата

Представители на републиканците и демократите поискаха централната банка да разкрие повече подробности за програмта си за изкупуване на корпоративни облигации

19:00 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Сенаторите от двете основни партии на САЩ призоваха Федералния резерв да даде повече информация за ролята, която съображенията за климата могат да играят в програмите за закупуване на активи, с оглед на новия фокус на инвеститорите върху опазването на климата, информира Ройтерс.

През март нюйоркският клон на Фед позволи на гиганта за управление на активи BlackRock Inc да служи като инвестиционен мениджър за две нови програми за закупуване на корпоративни облигации и борсово търгувани облигационни фондове, като част от усилията за поддържане на икономиката на фона на пандемията от COVID-19.

Този ход беше направен от сенатори от Републиканската партия, които изпратиха писмо до председателя на Фед Джером Пауъл по-рано този месец, в което изразиха притеснения, че BlackRock и Фед ще игнорират енергийните и транспортните компании поради новите политики на инвестиционния мениджър, насочени към борбата с изменението на климата.

Те написаха, че „за да избегне конфликт на интереси, BlackRock трябва да действа без да се съобразява с тази или други инвестиционни политики, които компанията  е приела за собствените си средства“.

В понеделник група демократи изпрати свое писмо до Пауъл, с което поиска от Фед да публикува подробности за покупките и призова институцията  да „ускори усилията си за по-добро разбиране и оценяване на финансовите рискове от изменението на климата“.

Пауъл каза през януари, че Фед може да предотврати дестабилизирането на финансовите пазари от  климатичните промени.

Проблемите с климата не бяха от първостепенно значение преди десетилетие, когато Фед отново  се възползва от помощта на BlackRock по време на последната икономическа криза. Но емисиите на парникови газове и замърсяването на водата оттогава се превърнаха в основен фокус за инвеститорите, като изпълнителния директор на BlackRock Лари Финк още през януари даде обещание да се погрижи за устойчивостта.

На своя уебсайт нюйоркският клон на Фед казва, че кредитният механизъм за първичния пазар ще закупи облигации на емитенти, които са били високо оценени към 22-и март.

Кредитния инструмент на вторичния пазар ще закупува облигации и фондове, „чиято инвестиционна цел е да осигурят широка експозиция“ на пазара на корпоративни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още