IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариу Сентену: COVID-19 може да нанесе сериозни щети на еврото и единния пазар

Ако бъде оставена без надзор, пандемията ще остави социално-икономическия и финансов пейзаж в ЕС силно фрагментиран, предупреди португалецът

20:30 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на министрите на финансите в еврозоната Марио Сентену. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ръководителят на министрите на финансите в еврозоната Марио Сентену. Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус, ако страните не подходят по подходящ начин към нея, може да причини фрагментиране на икономиката на Европейския съюз (ЕС), подкопавайки единния пазар и единната валута на блока, заяви пред Европейския парламент ръководителят на министрите на финансите в еврозоната Мариу Сентену, цитиран от Ройтерс. 

„Ако остане без надзор, COVID-19  ще остави социално-икономическия и финансов пейзаж силно фрагментиран. Раздробяването би подкопало единния пазар и валутния съюз “, заяви Сентену във видео конференция пред икономическата комисия на Парламента.

Той каза още, че между страните от еврозоната е постигнато съгласие, че има нужда от фонд за възстановяване, който да помогне на Европа да стъпи отново на крака след дълбоката рецесия, в която се очаква да навлезе тази година, въпреки че имаше различни идеи как може да бъде финансирано подобно начинание.

Емитирането на общ дълг беше една от възможностите, посочи португалецът, като отбеляза, че някои от еврозоната категорично се противопоставят на тази идея.

„По този начин обединяването на ресурси би ни позволило да дадем силен тласък на възстановяването и да избегнем допълнително обтягане на публичните финанси на най-засегнатите държави членки“, изтъкна той.

По неговите думи, въпреки че някои страни от блока са загрижени относно темата за общ дълг, това не означава, че те оспорват необходимостта от извънредни мерки в подкрепа на възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още