IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават негативните стойности на петролните цени?

Зад петролните сътресения започват да изплуват други, много по-мащабни проблеми, които предизвикват сериозни опасения

23:00 | 21.04.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус предизвика редица мащабни изкривявания на световните финансови пазари, но в понеделник патогенът доведе до най-значителното сътресение до момента: цената на американския петролен бенчмарк WTI падна до минус 37,63 долара за барел.

Това означава, че ако случайно сте били в състояние да закупите 1000 барела петрол в хъба в Оклахома с доставка през май, трябва да ви бъдат изплатени 37 630 долара, за да получите количествата, упоменати във фючърсните договори.

Разбира се, трябва да помислите преди това дали мазето ви е достатъчно голямо, за да съхранявате въпросните 1000 барела, които се равняват приблизително на пет камиона цистерни, пише The New York Times.

Има два начина да се разгледа това явление. Първо трябва да се види техническата гледна точка. Сривът на фючърсите на WTI с доставка през май показва как шокът от кризата с коронавируса се прехвърля във всички пазари и ги принуждава да реагират необичайно.

Изглежда все по-приемливо твърдението, че кризата, причинена от разпространението на COVID-19, предизвиква изключителен дефлационен шок за икономиката, създавайки ситуация на работа на празен ход при огромен дял от производителите на основни ресурси по света.

Не бива да се позволява недостигът на няколко стоки, като маски за лице или тоалетна хартия, да обърка въпроса. Пазарните последици ще продължат да хвърлят сянка върху икономиката и след края на извънредните мерки, наложени от правителствата по света. 

Когато четете новинарска статия или чуете икономист да споменава цената на петрола, това обикновено се отнася не за физически барел, напълнен със суров петрол, а за цената на фючърсен договор, който се търгува на Чикагската борса например. По споразумение „цената на петрола“ е цената за един барел, отразена във фючърсен договор с доставка за следващ месец.

Много големи компании търгуват такива фючърси, без изобщо да се замислят твърде много за тези физически детайли. Спекулантите спекулират, компаниите хеджират своите рискове от промени в цените и трансакциите се извършват на ниво абстракция на компютърен екран. 

Но с наближаването на датата на уреждане на всеки договор финансовите спекуланти продават договорите си на „истински“ купувачи на петрол, като рафинериите.

Сегашната ситуация обаче създава сериозни проблеми за търговците, които не успяват да продадат вече поръчаните количества на юридическите лица, които да използват физически суровината.

През последните шест седмици търсенето на петролни продукти се срива. На фона на мащабното приземяване на самолети авиокомпаниите се нуждаят от по-малко реактивно гориво. Хората не шофират, затова им трябва по-малко бензин.

Но производителите на петрол не успяват толкова бързо, колкото спада търсенето, да намалят производството, което означава, че се стига до момент на голямо пренасищане на петролните пазари. Всички обичайни места за съхранение са пълни, а оттам идват и отрицателните фючърсни цени, за да може пазарът да се изчисти.

Икономическият резултат от пандемията е преди всичко внезапно спиране на търсенето. Може да има няколко продукта, при които недостигът е проблем, включително медицинско оборудване, лични предпазни средства и дезинфектанти. Но цялостната картина е, че огромен дял от потенциалното икономическо производство се намира в процес на задържане.

Това включва ресторанти, авиокомпании и спортни арени, които остават празни. Икономически резултат са и 22-та милиона работници, подали заявления за обезщетение при безработица в САЩ, като се очаква към тях да се присъединят още бъдещи безработни.

Всичко това сочи към дефлационен срив - изобилие от доставки на стоки и услуги и вследствие на това падащи цени.

Петролът не е единствената стока, страдаща от ценови колапс. Фючърсите върху царевицата поевтиняха с 19 на сто от началото на февруари. Цената на защитените от инфлация американски държавни облигации предполага, че през следващите пет години инфлацията ще бъде на средно годишно ниво от едва 0,56%.

Добрата новина е, че капацитетът няма да изчезне за една нощ. Петролът ще си остане в земята, след като икономиката започне да се възстановява; безработните с нетърпение ще се върнат на работа; стадионите и ресторантите ще се напълнят. Но колкото по-дълго продължава замразяването на икономиката, толкова по-големи ще стават рисковете от трайни щети.

На петролния пазар, дори да приемем, че отрицателните цени за фючърсите за доставка през май могат да се разглеждат като причудлива аберация, може да се научи един по-задълбочен урок. Резкият растеж на американското производство на енергия през последното десетилетие изпревари нуждите на света.

Икономиката представлява търсене и предлагане, производство и потребление. Въпросът относно икономиката след пандемията е дали този баланс, веднъж загубен, може бързо да бъде възстановен. Това ще бъде много по-сложно от намирането на повече места за съхранение на суровия петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Аз държа дълги позиции от 14.33$ на фючърса за юни, ще видим как ще се получат нещата но засега целта ми е 20$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
forexboy
преди 3 години
"Пандемията от коронавирус предизвика редица мащабни изкривявания на световните финансови пазари" - Само това изречение ми стига за да преценя качеството на статията. Каква пандемия, к`ви 5 кинта? Да не би вече и пандите да са започнали да кихат?Очеизвадно е, че целият този панаир е просто една глобална шашма, основана на спекулация със страховете на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Ами да купуват на минус и да изливат обратно в дупките. После ще го помпят наново, къде е драмата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Мислех си, че 24$ е дъното и не вярвах на тия, за под 20$, добре че не съм вкарал пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
BobyB
преди 3 години
Гениален анализатор. И за кога е "таргета"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Ей сега четох, че таргет цената на тесла е свалена на $50 от пазарен анализатор.Това означава.Тя преди беше супер икономически нецелесъобразна, а сега ще е 2 към едно в поза на ДВГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"Но колкото по-дълго продължава замразяването на икономиката, толкова по-големи ще стават рисковете от трайни щети."Пурко , Винету дали чете твойте статии ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още