IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ на крачка от допълнителни помощи за близо 500 млрд. долара

Законопроектът бе одобрен от Сената и ще бъде гласуван в Камарата на представителите в четвъртък

10:33 | 22.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на републиканското мнозинството в Сената Мич Макконъл. Снимка: Bloomberg</p>

Лидерът на републиканското мнозинството в Сената Мич Макконъл. Снимка: Bloomberg

Сенатът на САЩ одобри с единодушие допълнителен пакет от помощи за американската икономика и болниците в страната в размер на 484 млрд. долара във вторник.  Камарата на представителите ще гласува пакета по-късно тази седмица, информира Ройтерс.

Очаква се Камарата да гласува законопроекта в четвъртък. Това може да стане четвъртият закон за реагиране на коронавируса. Взети заедно, четирите мерки възлизат на около 3 трилиона долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Конгреса бързо да одобри мярката, която основно разширява финансирането за заеми за малкия бизнес.

Представителите на демократите от парламента обявиха, че гласуването на законопроекта  в четвъртък може да бъде последвано от гласуване за промяна на правилата на Камарата, за да се позволи "пълномощно" гласуване, когато това е необходимо. Това би означавало, че не всички от 429 настоящи членове на Камарата трябва да бъдат в сградата, за да дадат своите гласове. Тези мерки се налагат заради националната блокада и разпоредбите за социално дистанциране.

В края на март Вашингтон предостави близо 350 млрд. долара заеми на малки предприятия, засегнати от икономическия спад от коронавируса. Това финансиране обаче бързо беше изчерпано.

Критиците на програмата казаха, че твърде много пари са отишли ​​за по-големи предприятия. За да се намали рискът големи компании да получат по-голямата част от заемите, лидерът на Демократическата фракция в Сената Чък Шумър заяви, че 125 милиарда долара от средства за малък бизнес в последния пакет ще бъдат предоставени на семейни предприятия и магазини, принадлежащи на малцинства.

„Можем да даваме заеми на малкия бизнес, но ако няма клиенти, които да вървят по улиците и да влизат в магазините им, от каква полза е това“, каза Шумър.

Сделката включва 321 млрд. долара за програма за кредитиране на малък бизнес, 60 млрд. долара за извънредни заеми- също за малки предприятия - както и 75 млрд. долара за болници и 25 млрд. долара за национално тестване за коронавирус.

Конгресът вече работи по петия законопроект за отговор на коронавируса. Шумър заяви, че той може да бъде сходен по размер с икономическите стимули на стойност 2,3 трлн. долара, влезли в сила на 27-и март.

Законопроектът беше приет чрез устно гласуване от малко на брой присъстващи членове на Сената. Републиканците изразиха критиката си към приемането на основни законопроекти за финансиране чрез устно гласуване, докато повечето законодатели не се намират във Вашингтон, а в родните си щати.

"Трябва да се върнем всички, да участваме пълноценно, да започнем да мислим за последиците за бъдещето на страната с това ниво на държавен дълг", заяви лидерът на републиканското мнозинството в Сената Мич Макконъл.

„Не става въпрос само за нас. Това е за персонала, за пресата, за сигурността “, отговори председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пред репортери, като се позовава на риска от заразяване, когато се събират големи групи хора.

Мнозинството от членовете на Камарата на представителите  ще трябва да се върне във Вашингтон за очакваното гласуване в четвъртък поради възражението на републиканците срещу ускорените процедури.

След това Сенатът, който има 100 членове, следва да проведе редовно заседание на 4-и май.

Въпреки че републиканците първоначално настояха последният законопроект да осигури ново финансиране само за малкия бизнес, демократите успяха да го разширят до болници и други здравни центрове и да осигурят повече средства за тестване за коронавирус.

Демократите обаче не успяха да убедят републиканците за увеличаване на спешното федерално финансиране за щатски и местни власти, както и разходите за инфраструктура, за които те настояват от началото на кризата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 32 rate down comment 0
Colossus
преди 4 години
А, за спасяване на петролните компании, кога ще печатаме....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
% от БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
% задлъжнялост вече май мина този, който е бил следВтората световна.Тогава опаче изнесоха новонапечатана инфлация в Европа,Бретън-Ууд,работеха вместо европейската индустрия и пр.Сега само пуканки и кола - да може с кеф да гледаме филма...Титаник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
3 трл. общ обем на инструментите за подкрепа, към 20.6 трл. БВП е = 14.6% и това е само към момента ... в БГ се тупаме в гърдите с цифра , дето не достига дори и 4% от БВП, без да отваряме дума, как са изчислени декларираните цифри за размер на подкрепата или за структурата и ефикасността на мерките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още