IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танкерите свършиха - търговците на петрол складират и в пещери

Солните пещери в Швеция и други скандинавски страни са или пълни, или запазени за тази цел

13:11 | 22.04.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Търговците на петрол се затрудняват да намерят достатъчно кораби, автомотриси, пещери и тръбопроводи, където да съхраняват горивото, тъй като по-традиционните складови съоръжения са запълнени на фона на изобилното предлагане и рязко спадащото търсене заради кризата с коронавируса, информира Ройтерс.

През последните дни бяха резервирани десетки петролни танкери за складирането на най-малко 30 милиона барела самолетно гориво, бензин и дизел в т. нар. плаващи хранилища, понеже наземните резервоари са пълни или вече запазени, сочат данни от бранша.

Това количество е в допълнение към около 130 милиона барела суров петрол, които вече са на "плаващо" съхранение, посочват източници от търговските и транспортните среди.

Трудно е да се измери общият складов капацитет в света, но са все по-очевидни признаците, че се достига лимитът. Нарастващото съхранение по вода е един такъв индикатор, тъй като е по-скъпият вариант от наземния и изпълнението му може да е технически сложно, отбелязва Ройтерс.

Производители, рафинерии и търговци прибягват и до по-необичайни тактики, като складиране на суров петрол и гориво в автомотриси в североизточната част на САЩ или пък в неизползвани тръбопроводи.

В северозападния хъб за преработка и съхранение в Европа все още има място за запълване, но експертите в бранша казват, че повечето от оставащия капацитет вече е резервиран.

Солните пещери в Швеция и други скандинавски страни или са пълни, или са запазени за тази цел.

„Сега работим върху най-странните места за съхранение, наистина трудни места, където има оперативни ограничения“, казва Криен ван Беек, брокер в специализирана компания в Ротердам.

Съединените щати разполагат с малко пространство за съхранение на рафинирани продукти в района от Средната част на крайбрежието на Атлантическия океан до Югоизтока и по крайбрежието на залива, казва Ърни Бърсамян, изпълнителен директор на Tank Tiger, клирингова къща за съхранение в терминали в САЩ.

Но той пояснява, че по-предпочитаните места за съхранение на продукти, като дълбоководни пристанища в Ню Йорк Харбър и Хюстън, които са близо до центровете, вече са запълнени.

„Големите пристанища, в които вкараш кораб и изпразваш всичко, всичко това изчезна. Това, което имаме, са тенджери и тигани“, казва той.

В Съединените щати резервоарите за съхранение на сушата са резервирани предимно за местни рафинерии, които използват железопътни вагони за съхранение на суров петрол, както и на бензин и дизел.

„Дори автомотрисите ще се препълнят с продукти", твърди американски брокер, поискал да остане анонимен.

В хъбовете с малко място, като този в Чикаго, операторите могат да начисляват премиум цена и по-дълъг лизинг. Те изискват плащане за 24-36 месеца, а не по-обичайните 12 месеца, според двама брокери на рафинирани продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
чакай , знам че си фен на темата за зеленият водород ... :))) ... виж за какво иде реч ... и това е само началото ...https://***.greentechmedia.com/articles/read/mega-projects-help-double-green-hydrogen-pipeline-in-just-five-months
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Хаха, скоро идва зартварянето на добива на 100%.Вой, мяукания, сълзи и сoполи ще последват, а капейките спират, ще трябва самп на чест и слава да я карат няколкото трола тук.По тоя повод - мога да взема някоя и друга от "великите" акции на Газпром, даже щот съм ларж, няма да предлагам минусова цена, а цяла една копейка на акция.:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Потърси отговорност от Лукойл, нали те купиха Нефтохима, складовете и принадлежащата инфраструкура?Или не е удобно и модерно да се говори за Лукойл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
хаха ... айде пак носталгията ... :))) ... в деветашката съм се пускал от едното от очите на отвес на пещерен лагер . отгоре до долу връзвахме две стандартни въжета по 40м и пак не стигат до подът ... неповторимо удоволствие ... еле па като се друснеш и заподскачаш нагоре-надолу ... нощем гледката от пещерата на окната със звездите е уникално нещо ... трябва да се види на живо , няма кадър който да предаде усещането ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Mrynmryn ли да дава акъл на петролните магнати да си намаляват добива, че не мога да се сетя. Ако не им харесва идеята да си го събират по буркани или да помолят Мъск да им го складира в космоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 4 години
А да бе и после ще дойдат разни Грети и няма отърване, ей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
НИЕ имахме огромни хранилища за слуз - в Деветашката пещера например - плюс цяла ЖП-линия специално до това хранилище. Мисля, че е крайно време да се търси отговорност на тия, дето го разграбиха и нарязаха за скрап и линията и колосалните цистерни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Изгарянето на такива промишлени количества, също струва пари, има въглеродни квоти все пак. Всички се правиха на ударени, че не виждат криза и не искаха да си намалят добива, сега е редно да си сърбат попарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Repoman
преди 4 години
Какъв е проблема като няма къде да се вре този петрол, и ако трябва да се плаща за да се завре някъде, що направо не му драснат клечката? Безплатно ще е и на никого няма да пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
Графиката е много интересна - движението й е от 3200+ до 3500-, т.е. по-малко от 10% разлика между мин и макс. И тук идва логичния въпрос, означава ли, че винаги сме били на ръба? И ако да, къде е свободната конкуренция, която е трябвало да създаде допълнителни вместимости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още