IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Виетнам стана изненадващият победител в битката срещу коронавируса?

Едва 268 потвърдени инфекции при население от 100 млн. жители и нито един смъртен случай - как успяха властите в Ханой?

18:56 | 22.04.20 г. 8
<p>
	На 1 април властите във Виетнам обявиха 14-дневна национална изолация. <em>Снимка: Maika Elan/Bloomberg </em></p>

На 1 април властите във Виетнам обявиха 14-дневна национална изолация. Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Ставаше дума само за шест случая на зараза в село на 40 километра извън столицата на Виетнам Ханой. За местните власти обаче това беше достатъчно, за да предприемат радикална стъпка: 10-хилядното селище Син Лой беше напълно блокирано и на никой не бе разрешено да напусне града за 20 дни.

С това решение от 13 февруари Виетнам беше първата страна извън Китай, която започна масова карантина в условията на коронавирусната криза. Докато в германските градове все още се организираха карнавали, развиващата се страна в Югоизточна Азия вече беше преминала в кризисен режим.

Ранната решителност вече се отплаща на Виетнам: В сряда здравните власти на 100-милионната страна не съобщават за нито един нов случай на заразен с коронавирус за шести ден поред.

Общият брой на потвърдените инфекции е 268. Няма смъртни случаи в резултат на заболяването Covid-19. Така Виетнам се счита от експертите за една от малкото светли точки в глобалната борба срещу пандемията, а може също така се надява да се справи сравнително добре и с икономическата криза.

Докато големи части от Азия са изложени на опасност от изпадане в рецесия, икономистите смятат, че Виетнам все още може да очаква забележим икономически растеж. Международният валутен фонд (МВФ) и Азиатската банка за развитие (АБР) оценяват в публикуваните си през април годишни прогнози, че страната ще отчете най-силния растеж тази година сред икономиките на Югоизточна Азия.

Китай и Индия, които дълго време си оспорваха помежду си титлата на „двигателя за растеж в Азия“, ще гледат прахта на Виетнам. Въпреки че страната износител страда от слабото глобално търсене, МВФ очаква виетнамската икономика да нарасне с почти три процента през тази година. АБР обещава дори по-висок растеж: почти пет процента.

Международните наблюдатели са оптимистично настроени и по отношение на ограничаването на вируса: Световната здравна организация (СЗО) похвали правителството на Виетнам във вторник за справянето си с кризата. Дисциплината на населението при прилагането на мерките за социално дистанциране също е помогнала, заяви мениджърът на СЗО Такеши Касаи.

Неблагоприятната отправна точка

На пръв поглед успехът на Виетнам изглежда почти прекалено добър, за да е истина: преди два месеца, на 21 февруари, както Виетнам, така и Германия имаха общо 16 потвърдени случая на коронавирус. В Германия оттогава общият брой почти се увеличи с фактор 10 000, а във Виетнам - само с фактор 17.

При това отправната точка за Виетнам не беше благоприятна: страната е в непосредствена близост до първия епицентър на вируса в Китай, а китайците съставляват една трета от туристите във Виетнам.

В същото време развиващата се страна с доход на глава от населението от 2600 долара годишно разполага със значително по-малко ресурси за своята здравна система. При тези условия може ли наистина да се вярва на данните за успеха, докладвани от комунистическия режим в Ханой?

Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 3 години
Интересно е че БЦЖ ваксинация е започната въс Виетнам чак 85та с 93% покритие, няма данни за реваксинации в БЦЖ атласа, но може да не е въведено. http://***.bcgatlas.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivanggo
преди 3 години
Има нещо гнило в цялата история. Или крият числа, все пак въпреки развитието на икономиката, те си остават една социалистическа страна. А знаем как беше и при нас през комунизма. Пандемии и епидемии нямаше, макар всички останали около нас имаха. Вторият вариант коронавирусът да не е толкова опасен или заразен. Третият вариант да са абсолютно затворена страна, но Виетнам не е Северна Корея да не говорим, че е пълно с виетнамци в Германия и други западни страни. Последният вариант, да ваксинират здраво хората срещу нещо друго принципно, както ние имаме БЦЖ ваксина и тя да е панацеята. При всяко положение, трябва внимателно да се изследва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
ами то си пише че данните им се потвърждават от СДС и няма лъжа!Само добре организирани и дисциплинирани нации могат да постигат заено такива резултати, въпреки огромните си населения, Като Китай и Виетнам. Бг е нищожна, но всеки се смята за най умния, уникален и изключение.Комунизма централизира силата и обединява (и насила) в борабата с/у злото. Позитивите на капитализма в епидемия се превръщат в негативи и това се вижда от средния брой жертви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
лошо , Бъчваров , лошо ...заключвай се в мазето за три меСца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Виетнам прие по-строги мерки отколкото ние и по-навреме. А виетнамците слушат какво им говорят властите и изпълняват без да мрънкат. Запомнете един от малкото случаи, когато съм похвалил комунистическия режим. Да не кажете после, че не съм справедлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Виетнам тепърва ще се възползва, що изнесено производство от Китай ще прилапа, заедно с Тайланд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
prodigal
преди 3 години
И не на последно място Виетнам е ваксиниран срещу Туберкулоза!Та така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Bones
преди 3 години
Как са успели ли? Както успя и Северна Корея. Айде запрете се с тея глупости вече. Всички манипулират данните. Едни от страх да не избягат инвеститорите и да им "спре" икономиката, други с надеждата да им метнат някой милиард помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още