IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земетресението в Загреб е причинило щети за над 5 млрд. евро

Ще са необходими още до 9,3 млрд. евро, за да може Хърватия да се справи с последиците от въздействието на коронавируса, посочва финансовият министър

14:22 | 22.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Земетресението, което удари хърватската столица Загреб през март, е причинило щети за около 42 млрд. куни (5,56 млрд. евро), а западнобалканската страна ще търси външна помощ, за да покрие възстановителните работи, заяви правителството в сряда, цитирано от Ройтерс. 

Земетресението с магнитуд 5,3 по Рихтер отне живота на един човек, а 27 други бяха ранени по време на трусовете на 22 март. Много други жители на Загреб трябваше да напуснат домовете, които бяха понесли сериозни щети.

„Нашите експерти, които също се консултираха с техни колеги от други страни, оценяват щетите на около 42 млрд. куни. Най-належащият въпрос е да се извърши ремонт на комините, водоснабдителните и отоплителните съоръжения, за да могат хората да се върнат по домовете си “, заяви министърът на строителството и градоустройството Предраг Стромар.

След това правителството на Хърватия ще разгледа как да поправи щетите в болниците и училищата, добави той.

„Ще търсим (финансова) помощ от Европейската комисия (ЕК) и Световната банка, а също така планираме донорска конференция“, заяви Стромар.

Министърът на финансите Здравко Марич посочи, че този месец Хърватия ще се нуждае от до 70 млрд. куни (9,3 млрд. евро), за да се справи с икономическото въздействие на кризата с коронавируса през следващите няколко месеца.

Преди седмица ЕЦБ отпусна суап линия в размер на 2 млрд. евро на Хърватската народна банка с цел осигуряване на ликвидност. Продажбата на евро от страна на Хърватска народна банка на междубанковия пазар беше първата подобна намеса от почти 5 години насам. Необходимостта от нова суап линия показва нагледно защо хърватите толкова бързат да се присъединят към валутно-курсовия механизъм, но и повдига много въпроси около това с какъв курс ще бъдат приети. Хърватската народна банка се намесва за пореден път във валутния пазар, след като през март продаде общо 2,24 млрд. евро на търговските банки в опит да подкрепи отслабващата куна. Продажбата на евро от страна на Хърватската народна банка на междубанковия пазар беше първата подобна намеса от почти 5 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още