IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете се включва в борбата с последиците от Covid-19

762 млн. лв. ще бъдат насочени за обезпечаване на икономическите последици от кризата

15:06 | 22.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД, по-известен като Фонд на фондовете се включва като допустим бенефициент за авансово финансиране по реда на чл. 142 от Закона за публичните финанси. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Дружеството управлява публичен ресурс в размер на 660 милиона евро. 762 млн. лева ще бъдат насочени в отговор на икономическите последици от кризата

До решението на кабинета се стигна, след като вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви нов пакет от финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, породена от коронавируса.
По-конкретно става дума за предоставянето на временни безлихвени заеми чрез сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд за финансиране на плащания по оперативни програми за дейности и операции, обявени за справяне с пандемията от коронавируса след решение на Комитета за наблюдение на програмата за одобряване на съответната процедура.

С решението на Министерски съвет се отменя прегледът на разходите по бюджета на Министерството на културата, първоначално предвиден за провеждане през 2020 г. в съответствие с бюджетната процедура за 2021 година. 

Постановлението съдейства за ефективно и ефикасно разпределение и управление на държавните финансови ресурси, както и за запазване на устойчивостта при изпълнението на държавните функции и осъществяване на основните дейности, финансирани от държавния бюджет, а решението привежда бюджетния процес в съответствие с мерките и действията, произтичащи от обявеното на 13 март 2020 г. извънредно положение, уточняват още от МС.

Както вчера стана ясно Фондът на фондовете ще предостави на банки-партньори (търговски банки в страната) гаранции на стойност 170 млн. лева, с които ще се обезпечи портфейл от нови кредити в размер до 850 млн. лева в рамките на една година. Целта на финансирането е да послужи за временна мярка за подпомагане на предприятията в периода на икономическа несигурност и рязко свиване на дейността им. Допустими са малки и средни предприятия (МСП), развиващи дейност в различни сектори, включително и в тези, които ще са най-засегнати от кризата, като например туризъм, транспорт, търговия, и др. Размерът на финансирането е до 3.6 млн. лева, предимно за оборотни средства, с възможност за предоставяне и на дългосрочни инвестиционни кредити до максимум десет години.

Целта е кредитите да бъдат предоставени без допълнителни административни тежести при възможно най-облекчени условия. Има възможност предприятия с временни ликвидни затруднения да получат безлихвени кредитите за периода на кризата, в случай че запазят нивото на заетостта. В допълнение, предвижда се удължен гратисен период по главницата.

Предоставеният от Фонд на фондовете ресурс за самонаети и стартиращи предприятия е общо 24 млн. лева, с възможност за предоставяне на допълнителни средства при бързо изчерпване на ресурса. Размерът на финансирането е до 50 хил. лева за инвестиционни и оборотни средства под формата на дългосрочни кредити до максимум десет години.

С ресурс от 150 млн. лева Фонд на фондовете е основен инвеститор в четири фонда за рисков капитал, които инвестират чрез дялови инструменти в стартъпи и иновативни предприятия. Този инструмент е предназначен за инвестиции в близо 400 стартиращи и бързо растящи компании, активни в ключови сфери на иновациите, дигитализацията и технологиите, като био и нанотехнологии, мехатроника и роботика, чисти и информационни технологии, фармация, фин тех, и др.

Размерът на инвестицията варира в широк диапазон при различните посредници и според етапа на развитие на компаниите. Средната стойност е 800 хил. лева под формата на дялови инвестиции.

Фонд на Фондовете предоставя 418 млн. лева финансиране за общини и други проекти насочени към облагородяване на градската среда. Инструментът е наличен на пазара от вече две години през инициативата Джесика и Фондовете за градско развитие. Размерът на финансирането може да достигне до 40 млн. лева и е насочено предимно за инвестиции, с възможност за предоставяне и на оборотно финансиране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още