IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Въобще не сме обсъждали хеликоптерни пари

ЕЦБ няма да купува дългове директно от правителствата на еврозоната, твърди президентът на банката

14:56 | 22.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лагард поля със студен душ&quot; възможността за политиката, известна като &quot;хеликоптерни пари&quot;. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Лагард поля със студен душ" възможността за политиката, известна като "хеликоптерни пари". Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Предоставянето на т.нар. „хеликоптерни пари“ никога не е било обсъждано от членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), а в предлаганите на този етап предложения в публичния дебат липсва конкретика. Това обяснява в писмо до депутата  от Европейския парламент Филип Ламбъртс президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

„Трябва да се отбележи, че терминът е свързан с широк спектър от предложения за политики. В много случаи тези предложения не разглеждат напълно свързаните с тях оперативни, счетоводни и правни сложности, нито предоставят изчерпателен анализ на разходите и ползите за цялостното икономическо и парично въздействие", посочва в писмото си Лагард.

Ройтерс напомня, че ЕЦБ беше основният източник на стимули за икономиката на еврозоната от началото на коронавирусната криза, но в същото време спорещите държави членки на ЕС изглежда се приближават към постигането на съгласие да използват общия европейски дългосрочен бюджет за възобновяване на икономическия растеж.

Закупуването на дългове директно от правителствата на еврозоната може да подкопае законовите им задължения да водят стриктна бюджетна политика. Това ззаявява  в писмо до друг депутат - италианския член на Европейския парламент Марко Дзани Лагард.

След като Английската централна банка вече стартира директно кредитиране на британското правителство, инвеститорите започнаха да спекулират кои други централни банки ще последват нейния пример, тъй като светът се бори с най-лошата рецесия от почти един век.

Отговорът на Лагард до италианеца означава, че за разлика от други централни банки ЕЦБ няма да купува облигации директно от националните правителства и ще остане купувач на вторичния пазар, като предвижда да купи активи на стойност до 1,1 трилиона евро тази година, дори ако банката вече е близо до притежаването на една трета от дълговите облигации на държави като Германия и Португалия.

С писмата си Лагард ясно очертава „червената линия“, която ЕЦБ няма да прекрачи по отношение на директно закупуване на дълг от правителствата в еврозоната и "поля със студен душ" възможността за политиката, известна като "хеликоптерни пари", по отношение на директно финансиране на домакинствата, коментира Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Кисимов
преди 3 години
"Между тем, Банк Японии теперь владеет более чем половиной рынка государственных облигаций и 80% ETF. Его баланс сейчас больше, чем вся экономика в $4,9 трлн." https://monetary-policy.livejournal.com/56327.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
CGY
преди 4 години
Че купуването на дългове индиректно, през пазарите, прави ли парите нехеликоптерни?Между другото, нека не забравяме, че понятието "хеликоптерни пари" за пръв път е изречено като шега, целяща да илюстрира икономическия абсурд на тези идеи, а не в смисъл на реален метод на парична политика. Това, че днес се употребява все по-често като "истинска" опция само показва колко далеч от разума за мнозина политици и централни банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Има време и за хеликоптерните пари. Нищо ново под слънцето. Преди 2 хилядолетия ЕС се е наричал Римска империя. Хората в империята живели щастливо, но глобализацията не ги подминала. Колкото повече се разраствала империята, повече роби работили на полето за едрите батьовци. В резултат на евтиния робски труд, дребните фермери фалирали, а едрите робовладелци изкупили земите им. Така дребните фермери станали градски пролетариат. Разбира се от гладните бивши селяни веднага се възполвали популистите- познат сценарий, нали. Така се наложило за да има мир и щастие, всеки ден императора да плаща от хазната стотици хиляди "хеликоптерни" хлябове, а още и да забавлява гладните, с гладиаторски битки.... Но хората са краткопаметни! Лесно се люшкат от голям оптимизъм, до още по-голям писимизъм. Бързо забравят уроците на времето и водени от изначалните си пороци,кога през поколение, кота през две, преживяват дежаву, след дежаву!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Гледай си бояришника и путиня бе, кво се буташ по теми за ЕС, нали не ти харесва?! Гледай си там мизерията и не зяпай в чуждата чиния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Лагард: Въобще не сме обсъждали хеликоптерни пари Че кой ви е позволил?Метрополията на Капитолията може да вика хеликоптери!Вие хеликоптери може да пратите при акциитеза поддръжка на демокрацията в Афганистан, Сирия, Ирак, Либия, Йемен....Аре равнис-мирно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още