IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на американската наивност по отношение на Китай

Китайските комунисти са напълно готови да лъжат, изневеряват и крадат, за да експлоатират наивността на Запада, твърди Никълъс Варди

08:46 | 23.04.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди седмица английският седмичник The Economist разгледа подробно темата за Китай и коронавируса, задавайки един уместен въпрос – „Направи ли COVID-19 още по-силна азиатската страна?“.

Широко разпространената китайска пропагандна кампания приветства овладяването на вируса от Пекин като геополитически триумф, пише Никълъс Варди в коментар за Liberty Through Wealth.

Посланието?

Китай постави под контрол епидемията благодарение на превъзходството на китайския социализъм и уникалната му способност да управлява хора и ресурси.

А сега Китайската комунистическа партия (ККП) показва своето благоволение, снабдявайки света с близо 4 млрд. броя маски.

Huawei, китайската телекомуникационната компания, забранена от САЩ и заклеймена от същите като шпионин на китайското правителство, предостави 500 000 маски, 50 000 очила, 30 000 дрехи и 120 000 ръкавици на болниците в Ню Йорк. 

Всичко това цели да изтрие обществената критика към ККП, че всъщност от Пекин са накарали местните лекари да не споделят информация за коронавируса, като в същото време не предупреждават гражданите, че патогенът се предава от човек на човек и не ограничава полетите на жителите на Китай до отвъдгранични дестинации.

Китайската дързост няма граници.

В крайна сметка страната разпространява пропагандата си в западните социални медии като Twitter, която е забранена в самия Китай.

Китайските власти застават зад конспиративната теория, според която вирусът е възникнал в САЩ.

Но защо всъщност най-голямата азиатска икономика процедира по този начин?

Ето защо ...

Причина № 1: Китай е комунистическа страна.

Стивън Коткин е професор по история в Принстън и сътрудник в института „Хувър“ (Hoover Institution) в Станфорд. Наскоро той беше попитан какво е научил за Съветския съюз след разпадането му, докато изучава правителствените архиви.

Неговият отговор? "Те бяха комунисти!"

Отговорът ми е същият, когато става въпрос и за Китай.

Не мога да ви кажа колко пъти съм чувал изявлението „Вижте икономиката на Китай! Китайците са по-капиталистически, отколкото ние в Съединените щати! ”

Това обаче не е така.

За протокола…

Китайската народна република се управлява от комунисти.

Всеки изпълнителен директор на китайска компания е член на ККП. (Да, това включва Джак Ма, съосновател и бивш председател на Alibaba.)

Всеки изпълнителен директор на китайска компания има червен телефон на бюрото си, който го свързва директно с Пекин.

Коткин посочва, че китайското комунистическо ръководство внимателно е проучило разпадането на Съветския съюз - и се стреми да не повтори грешките на Москва.

Заключението?

ККП трябва да запази абсолютен политически контрол. В същото време тя трябва да използва пазарните сили, за да тласка китайската икономика към растеж.

Партията има една-единствена цел. И тя не е свързана с увеличаването на акционерската стойност за американските инвеститори в китайските компании.

Единствената цел на ККП е да развива китайските интереси - и да прави всичко необходимо в тази посока. Нейната единствена цел е да насърчава интереса на партията.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

48
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Казах да ла,паш и да се потапяш к,ур,во..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Посредствен и прoст, с речник на каруцар и озлобен.Напомняш ми на тази личност:https://youtu.be/9oByFBpMgcA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Не ни дреме дали ще ги четеш. Ти си толкова про,ст, че дори и да ги четеш нямаш интелекта да ги проумееш...Лапай и се потапяй к,ур,во
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Милият ми ***, толкова си посредствен, че изобщо няма да си губя времето да чета мозъчните ти пpъдни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Ей, ама ти наистина си абсолютен оли,гофрен. Ще те псувам колкото си искам и съм ти е,б,ал май,ката.Образалагам се, че и родителите ти се срамуват от теб.Както казах виж си 99% от коментарите....От теб не съм прочел един път нещо смислено или градивна критика, за разлика от други тук в този форум. Хората поне имат акъл, интересуват се, четат, коментират, дават мнението си.А ти си един из,кле,сяк.. Ти си едно слабоумно човече, което повтаря като мантра едно и също нещо. Путин, Путин, Путин..Виж се само какво представляваш. Обзалагам се, че дори не може да навържеш и напишеш едно смислено изречение, защото интелекта ти е колкото на амеба....Путин така те е обсебил, че най вероятно вечер преди преди да си легнеш проверяваш дали не е под леглото ти. Гарантирам ти че не е. Путин едва ли ще се занимава с такъв де,бил като теб..Виж се бе, виж се какво представляваш. Какво елементарно човече си.*** от дом номер 8 имат повече интелект от теб шумко...А сега лапай и се потапяй, ку,рво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
От устата на такъв *** ***, направо се радвам да го чуя.Виж, ако такъв, като тебе, се изкаже добре за мен, то тогава бих се притеснил. Много даже.Айде сега, отивай да храниш кокошките и да полееш фикуса пред плакатите на лилиПутин и Сталин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Лапников , ти си бетер селския *** бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Слабоум, нещо пририта, а? Потече пяна от разкривената от злоба муцуна.Да, очаквано, като главата е празна, почват псувните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 5
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Ало, при,хопата. Виж си първо дебилните коментари и тогава сам си отговори на въпроса на кой му говори кораба-майка....99% от коментарите ти са абсолюрни ***,илизми. Но ти сигурно не можеш да си прочетеш коментарите, защото сам няма да може да се изтраеш...Виж си коментарите ти е.а *** май,на проста шибхан олиго,вфен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още