IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на американската наивност по отношение на Китай

Китайските комунисти са напълно готови да лъжат, изневеряват и крадат, за да експлоатират наивността на Запада, твърди Никълъс Варди

08:46 | 23.04.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди седмица английският седмичник The Economist разгледа подробно темата за Китай и коронавируса, задавайки един уместен въпрос – „Направи ли COVID-19 още по-силна азиатската страна?“.

Широко разпространената китайска пропагандна кампания приветства овладяването на вируса от Пекин като геополитически триумф, пише Никълъс Варди в коментар за Liberty Through Wealth.

Посланието?

Китай постави под контрол епидемията благодарение на превъзходството на китайския социализъм и уникалната му способност да управлява хора и ресурси.

А сега Китайската комунистическа партия (ККП) показва своето благоволение, снабдявайки света с близо 4 млрд. броя маски.

Huawei, китайската телекомуникационната компания, забранена от САЩ и заклеймена от същите като шпионин на китайското правителство, предостави 500 000 маски, 50 000 очила, 30 000 дрехи и 120 000 ръкавици на болниците в Ню Йорк. 

Всичко това цели да изтрие обществената критика към ККП, че всъщност от Пекин са накарали местните лекари да не споделят информация за коронавируса, като в същото време не предупреждават гражданите, че патогенът се предава от човек на човек и не ограничава полетите на жителите на Китай до отвъдгранични дестинации.

Китайската дързост няма граници.

В крайна сметка страната разпространява пропагандата си в западните социални медии като Twitter, която е забранена в самия Китай.

Китайските власти застават зад конспиративната теория, според която вирусът е възникнал в САЩ.

Но защо всъщност най-голямата азиатска икономика процедира по този начин?

Ето защо ...

Причина № 1: Китай е комунистическа страна.

Стивън Коткин е професор по история в Принстън и сътрудник в института „Хувър“ (Hoover Institution) в Станфорд. Наскоро той беше попитан какво е научил за Съветския съюз след разпадането му, докато изучава правителствените архиви.

Неговият отговор? "Те бяха комунисти!"

Отговорът ми е същият, когато става въпрос и за Китай.

Не мога да ви кажа колко пъти съм чувал изявлението „Вижте икономиката на Китай! Китайците са по-капиталистически, отколкото ние в Съединените щати! ”

Това обаче не е така.

За протокола…

Китайската народна република се управлява от комунисти.

Всеки изпълнителен директор на китайска компания е член на ККП. (Да, това включва Джак Ма, съосновател и бивш председател на Alibaba.)

Всеки изпълнителен директор на китайска компания има червен телефон на бюрото си, който го свързва директно с Пекин.

Коткин посочва, че китайското комунистическо ръководство внимателно е проучило разпадането на Съветския съюз - и се стреми да не повтори грешките на Москва.

Заключението?

ККП трябва да запази абсолютен политически контрол. В същото време тя трябва да използва пазарните сили, за да тласка китайската икономика към растеж.

Партията има една-единствена цел. И тя не е свързана с увеличаването на акционерската стойност за американските инвеститори в китайските компании.

Единствената цел на ККП е да развива китайските интереси - и да прави всичко необходимо в тази посока. Нейната единствена цел е да насърчава интереса на партията.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 3 години
Понякога удобно пропуска такива неща Тошето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Що кълнеш господаря си. Мумифицира се вече, а не иска да напусне кремъл. На неговите години да му се зъбят Реджеп Таип Ердоган и Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд не е приятно, но той си го заслужи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
що забравяш да споменеш и тези от списъка с авторите ... :))) ...Xing-*** Ge & Zhengli-Li ShiKey Laboratory of Special Pathogens and Biosafety, Wuhan Institute of Virology, Chinese Academy of Sciences, Wuhan, China-------------------------------------------Главна лаборатория за специални патогени и биобезопасност, Институт по вирусология на Ухан, Китайска академия на науките, Ухан, Китай-------------------------------------------и че част от финансирането е от ... National Natural Science Foundation of China
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Go to mummy, have to sleep..... .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
https://***.economist.com/leaders/2002/08/08/tony-blair-is-not-a-poodleTony Blair is not a poodleThe prime minister's willingness to use force in Iraq is based on national interestЛично на мен жълтите не са ми любимци. Ясно е, че лъжат и крият информация. Но е и ясно е, че всички тези публикации са част от информационната пропаганда, която трябва да раздели обществото. За мен те не са конструктивни. Да Китай имат много дългове, но любимите ти щати имат малко повече. Ако Китай не се опитва да изнася своя жълт комунизъм към нас, мен не бърка под какъв строй ще живеят жълтите. Ако Русия не иска да превърне Европа в Путинландия, мен не ме интересува, добре или зле живеят руснаците. Не водя пропаганда срещу тях, за да ги направя да са като мен. Но ти знаеш, че зад цялата тази попаганда, стоят само и единствено ИКОНОМИЧЕСКИ интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Вместо да ръсите мозъци да ми обясните, кога Китай ще се справи с Хонконг? Не че трябва, но факта е показателен за възможностите му или за целите които си е поставил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 3 години
Китайските власти застават зад конспиративната теория, според която вирусът е възникнал в САЩ.А дали е конспиративна...? Я да видим кой и къде се хвали в най-авторитетната медицинска медия, че се забавлява с модифициране на коронавируси от прилепи за човешка употреба. Дали пък не е още през 2015 г. некъв екип начело с некъв Vineet D Menachery - Department of Epidemiology, University of North Carolina at Chapel Hill, Chapel Hill, North Carolina, USAhttps://***.nature.com/articles/nm.3985Ся остава да се изясни и как е стигнал да Китай, та да може Тръмп да го кръсти китайски... :lol:(Гоше, и да рипаш и да не рипаш - туйй полуженийту, Минке... ;) )Горките наивни американци, пак са измамени от коварните азиатски комунисти... Работническо дело да си рупа гъзо и у я от завист ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Освен русофили, сте били и чинофили. В момента брутната задлъжнялост на Китай е около 300% от БВП. Комунистите докога ще управляват? До не повече от 400% задлъжнялост, а това според мен са не повече от 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
Ако навремето /през 2002/ същия този английският седмичник The Economist беше написал подобна статия за Тони Блеър, когато излъга британците за Ирак и въвлече страната си в една сбъркана и много кървава война, щях да приема тази статия за чиста монета. Но в момента този пасквил демонстрира нищо повече от типичното британско-гигантско лицемерие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 6
Ironhorse
преди 3 години
***, Китай не притежава нито един патент.Какво ще задържи у***й ?!Такива санкции чакат комунистически Китай, че свят ще му се вие.А комунистите-назначени капиталисти с партийни книжки ще бъдат сменяни като носни кърпички, в опит за заобикаляне на персонални санкции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още