IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия одобри първото изпитание на ваксина за коронавируса

Новината предизвика еуфория сред инвеститорите на Biontech, чиито акции временно поскъпнаха с 50%

15:45 | 22.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на германската фирма в лаборатория. <em>Снимка: BioNTech</em></p>

Служители на германската фирма в лаборатория. Снимка: BioNTech

Германия одобри изпитание с хора на кандидат за потенциална ваксина срещу вируса, причиняващ Covid-19, разработен от биотехнологичната компания BioNTech, съобщи Ройтерс.

Изпитанието е едва четвъртото от подобен вид в света. 

BioNTech разработва ваксината BNT162 заедно с фармацевтичния гигант  Pfizer. Тестове са планирани също в САЩ, след като бъде получено одобрението от регулаторния орган там. 

Първоначално Biontech и Pfizer възнамеряват да тестват четири варианта на ваксина на базата на РНК (мРНК) на за начало 200 доброволци на възраст между 18 и 55 години. След това се планира в проучването да бъдат включени още 500 души, включително възрастни хора.

С тази РНК технология телесните клетки се оставят да произвеждат отделни безобидни протеини на вируса, на които имунната система след това реагира, като произвежда антитела.

Технологията е особено интересна за изследователите, тъй като обещава сравнително бързо развитие на ваксини и бързо изграждане на производствени мощности. Все още обаче няма одобрения за такива продукти.

Новината предизвика еуфория сред инвеститорите на биотехнологичната компания: цената на акциите на Biontech на Франкфуртската фондова борса временно се повиши с 50 процента. По този начин пазарната капитализация на компанията достигна около 13 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
замириса на пари ... да живеят вирусите , направете нови ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още