IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо страните от Източна Европа отчитат по-малко случаи на COVID-19 от Запада

Бързите и строги мерки са ограничили значително заразата в региона, но има съмнения относно коректността на данните заради малкото тестове

20:45 | 24.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Страните от Източна Европа за момента оовладяват избухването на големи огнища на коронавирус като тези, наблюдавани в западната и южната част на континента. Испания, Италия, Франция, Германия и Великобритания са най-засегнатите страни в света след САЩ, пише Business Insider.

Полша и Румъния са най-силно засегнати от източноевропейските държави, но все още са далеч зад страните от Западна Европа. Още по-назад са България, Унгария, Чехия, Украйна, Молдова, Беларус и Словакия.

Изглежда, че Източна Европа е избегнала обособяването на голямо огнище, като много от държавите в региона вече са достатъчно уверени, за да започнат да отменят някои от извънредните мерки. Ето и предпоставките за техните решения: 

Ранна и строга блокада

Световната здравна организация (СЗО) започна да насърчава страните да налагат блокади в средата на февруари, като се позова на успеха на тактиката на Китай в Ухан - градът, център на първичното огнище, беше изолиран още през януари, след като вирусът започна да се разпространява неконтролируемо там.

Като цяло страните от Източна Европа бяха по-бързи от Великобритания, Италия или Испания. Полша докладва за първия си случай на 4 март и до момента, в който съобщава за първия си смъртен случай на 12 март, големите обществени инициативи там бяха прекратени. До 25 март училищата, магазините, продаващи стоки, които не са от първостепенно значение, и граничните пунктове бяха затворени, а несъществените пътувания бяха забранени.

За разлика от това Обединеното кралство докладва за първия си случай на заразен с коронавирус на 29 януари, а първия смъртен случай - на 5 март. Правителството се въздържа от по-строги действия до 17 март, когато забрани големи обществени събирания. На 25 март Великобритания забрани несъществените пътувания и затвори училищата, несъществените магазини и границите си. Миналата седмица правителството заяви, че блокадата може да остане за няколко месеца.

Чехия също предприе бързи действия. Първият случай на заразен там е докладван на 12 март. От 16 март Чехия се намира в пълна блокада, като първият смъртен случай е регистриран на 22 март. Чешкият здравен министър Адам Войтех заяви на 6 април, че страната може да започне да премахва постепенно ограниченията.

Словакия наложи една от най-суровите блокади в Европа, като забрани международните пътувания, всички публични събития и принуди новопристигналите в страната да преминат през 14-дневна карантина. Само 13 души са починали в Словакия заради коронавируса към вторник (21 април), което превръща страната в европейската държава с най-ниска смъртност на глава от населението, посочва Ройтерс. Освен това в страната е задължително носенето на маски.

Словакия също използва телекомуникационни данни, за да следи движението на хората. Други държави, като Великобритания и Япония, се сблъскват със силно противопоставяне на обществеността срещу подобни мерки.

В същото време Беларус продължава да не налага никаква форма на блокиране, въпреки че в понеделник съобщи за 51-я случай на смърт вследствие на заразяване с коронавирус. През март президентът на страната Александър Лукашенко заяви пред своите съграждани, че консумацията на водка и посещенията на сауни ще предпазят хората от заразяване.

Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
Хмм... Много интересно сравнение на запада с изтока. То за тестовете си е така, но да ги оставим тях на страна. Как може човек дори да си помисли за такова сравнение? Само като се вземе на предвид Парижката агломерация с население от около 13 милиона души концентрирани в диаметър само от около 120 км(население на 2 Българии). На такава гъстота каквато и мярка да се опиташ да направиш е винаги късно. На тоя потенциал на разпространение, които има широко рекламираният вирус, ми се струва даже доста муден. Споменават се едни цифри за дневна смъртност, която си е съвсем в рамките на нормалното за страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 3 години
Отговора на поставеният в заглавието въпрос е, че БРОЯ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ Е ПО МАЛЪК, ЗАЩОТО И НАПРАВЕНИТЕ ТЕСТОВЕ СА ПО МАЛКО. Ако се увеличи извадката ще се окаже , че сме много с по голям обхват на заболели от тях. Позовавам се на Закона за големите числа и свързаната с него ТОЧНОСТ НА ИЗВАДКАТА. РЕАЛНОСТ НА ДАННИТЕ МОЖЕ ДА ИМА САМО ПРИ ПЪЛНА ИЛИ ДОБЛИЖАВАЩА СЕ ДО ПЪЛНА ИЗВАДКА НА ПРОУЧВАНЕТО.Всички останали методи са СТАКМИСТИКА, по която ние бившити наследници на ПЛАНОВАТА ИКОНОМИКА сме царе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още