IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Караниколов: ББР е отпуснала 60 заема по 5 млн. лева от 2017 г. досега

Проверката на кредита на „Св. Георги Груп“ за 75 млн. лева продължава, посочва икономическият министър

18:24 | 22.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: ББР</em></p>

Снимка: ББР

От 1 август 2017 г. до 30 март 2020 г. Българска банка за развитие е отпуснала 60 броя кредити на стойност над 5 млн. лева. За четири броя от тях като допълнително обезпечение са издадени застрахователни полици от „Българска агенция за експортно застраховане“. Това обяснение получи народният представител Христо Проданов от ПГ „БСП за България“ от икономическия министър Емил Караниколов.

В друг писмен отговор на въпрос на депутата от левицата за отпуснатия заем от държавната банка на стойност 75 млн. лева на „Св. Георги Груп“ ЕООД той посочва, че се извършва щателна проверка на процедурата и условията, при които е сключен договора за кредитиране на „Свети Георги Груп“ ЕООД от ББР.

"След приключване на проверката ще бъдете информиран за бъдещите действия на банката по този договор", потвърждава Караниколов.

Investor.bg припомня, че главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев беше освободен от поста от премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че държавната банка е отпуснала кредит от 75 млн. лв. на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България. Според анализ на "Капитал" дружеството практически няма дейност - според отчета за 2018 г. има едва 57 хил. лв. активи и 2 хил. лв. приходи и нулева печалба.

"Учудвам се от нездравото желание да се вадят политически дивиденти от всяка една криза. Не съм изненадан от негативния прочит за всяка сделка на ББР. Сделката е насочена към дружество на "С. Г. Груп", което да купува лоши портфейли на две банки, затрудняващи работата им. Тези банки имат проблем със 7500 кредитополучатели и сега те получават възможности за отсрочване на кредитите си, както и да предоговорят условията по тях", поясни в своя защита Стоян Мавродиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 3 години
ББР е НАСЪРЧИТЕЛНА , а не ТЪРГОВСКА БАНКА!!!ББР работи със специален за нея закон и на нея и е ЗАБРАНЕНО ДА ОТПУСКА КРЕДИТИ !! Как и на кого ББР е отпускара ПРОТИВОЗАКОННО кредити е въпрос на който Мавродиев и КАРАНИКОЛОВ дължат отговор. В случаят се касае за едни раздадени около 300 мил. лв. кредити на фирми зад които стоят имената на познати ни личности от ДПС. ББР Е ЗАДЪЛЖЕНА ДА ПРЕДОСТАВЯ НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВАТА , а те да ги разпределят по посочени от ББР ред и условия.НЕ БЕШЕ ЛИ ПО ДОБРЕ ББР КАТО 99,9% ДЪРЖАВНА БАНКА ВМЕСТО ДА ДАВА ПАРИТЕ НА ДРУГИ ЧАСТНИ БАНКИ ДА ОПЕРИРАТ С ТЯХ, и изгради собствено БАНКОВА мрежа ?!!!В случаят се явява следният порок - ББР ВЛИЗА ВЪВ ФУНКЦИЯТА НА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ПРИ ПОДКРЕПА НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ С ЛИКВИДНОСТ И ТО С РАЗДАВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА. Защо със Закона за БНБ се забранява на централната ни банка да ОТПУСКА КРЕДИТИ и на частните банки които ТЯ контролира!!!Не е ли перверзия ББР с държавни и ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ да осигурява ликвидност на ЧАСТНИ БАНКИ , а БНБ да ги контролира?!!!КАКВО Е АБЩОТО МЕЖДУ БНБ И ББР КОЕТО Е КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА?!!КАТО КАПАК НА ТАЗИ ПЕРВЕРЗИЯ ББР БЕ ПРЕХВЪРЛЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ НА МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА И ПРИЯТЕЛ НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ДР. КАРАНИКОЛОВ. Спомняте ли си през 2009 год. с какво обещание дойде Борисов ??Щеше да събаря барбекюто на този който РАЗПРЕДЕЛЯШЕ ПОРЦИИТЕ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!Нищо подобно не се случи. И сега почетният председател на ДПС доктор Ахмед Доган чрез ББР продължава да разпределя не само ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЦИИ, но и тези на КИТАЙСКИ , ЯПОНСКИ и КОРЕЙСКИ ИНВЕСТИТОРИ работещи чрез държавната банка!!Нищо от 2009 тодина не се е променило. Хидроинженера продължава да разпределя порциите, а Борисов още не е съборил барбекюто му.КОЛКО ЖАЛКО И НЕЩАСТНО ПЛЕМЕ СМЕ. В КОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА БИ СЕ СЛУЧИЛО ТОВА?!В КИТАЙ трудовата биография на подобни на КАРАНИКОЛОВ държавно отговорни лица завършва на стадиона на колене и с истрел в тила. В БЪЛГАРИЯ ТЕ СА ГЕРОИ. ЖАЛКА , МНОГО ЖАЛКА ИСТОРИЯ НА ЕДИН ЗАЛИЧЕН ОТ ИСТОРИЯТА НАРОД сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още