IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Николай Неновски отново влиза в управителния съвет на БНБ

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на макроикономиста в борда на банковия регулатор от 13 юни след изтичане на мандата на доц. Лена Русинова

20:05 | 22.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Снимка: Wikipedia

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Николай Неновски за член на управителния съвет на Българската народна банка, пише на сайта на президентството.

Проф. Неновски влиза в борда на банковия регулатор на 13 юни, след изтичане на шестгодишния мандат на доц. д-р Лена Русенова, който е до 12 юни.

Изпълнението на указа се възлага на управителя на БНБ Димитър Радев, съобщава пресцентърът на държавния глава.

Проф. Николай Неновски вече е бил член на управителния съвет на централната банка в периода 2002 г. -2008 г. , а работи в нея от 1996 г.

Николай Неновски е български икономист и учен, професор в Университета „Жул Верн“, Франция. Директор е на Центъра за парични и икономически изследвания към УНСС.

Завършва икономика в Московския държавен университет „М. Ломоносов“ (1984 – 1989) и икономика и финанси във Франция и Швейцария (1990 – 1996). Защитава докторат в Института по икономика на БАН през 1995 г.

В периода 1988 – 1989 работи в комисията на СИВ в Москва а през 1994 като финансист в SOGENAL, Люксембург.

Преподава теория на парите и международни финанси в Университета за национално и световно стопанство, катедра „Финанси“ от 1997 г.

Преподавател е в Университета на Орлеан, Франция от 2000 г. Асоцииран изследовател е в ICER, Торино от 2006 г.
Съучредител е на „Българската макроикономическа асоциация“  през 2003 г. и на българското дружество „Фридрих Хайек“ през 2002 г.

Син е на проф. Нено Неновски, български юрист и член на Конституционния съд на България.

От март 2010 г. Николай Неновски е гост професор в Университета на Орлеан, le STUDIUM Insitute fo Advanced Studies, а от май 2012 г. е редовен професор в Университета в Амиен, Франция.

Основни области на изследванията на макроикономиста са паричната теория и паричната политика, историята на икономическата мисъл и политическата икономия. Изследва проблемите на паричния съвет в България и механизмите на паричните съюзи.

Две от последните му изследвания са посветени на развитието на икономическата мисъл в България след 1989 г., както и на теоретичните дискусии и интерпретациите на българските икономисти относно причините, формите и механизмите и политиките на преодоляване на Голямата депресия (1928 – 1938).

Що се отнася до теорията на посткомунизма, проф. Неновски публикува статия, в която стопанството през този период е представен като последователност от различни видове кооперативни и некооперативни игри (сп. Социологически проблеми, 2010; Journal of Economic Issues, March 2011), както и като редуване на икономически и социални котви, които при определени ситуации си „вредят“ и вкарват икономиката в некооперативни стратегии (например несъвместимост между Паричен съвет и Еврочленство и еврофондове) публикувана в William Davidson Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 3 години
Троянският кон в БНБ на окончателно разконспириралия се като агент на чужди интереси Радев. Последен, отчаян опит да се саботира влизането на България в ЕРМ-2 и откъсването ни от руската сфера на влиение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
ех ако мога и за да бъда в някой управителен съвет държавна институци в тея тежки времена... или поне в някой борд на директорите дори в частна фирма, а трябва в къщи да лежа и да пиша ( неплатени )коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
evtimvz
преди 3 години
Радев се доказа като последователен противник на ЕС. А този мислите ли, че е случаен, след като е бил в комисия на СИВ в Москва? Там случайни хора не приемат. И то точно по време на прехода. А и теориите му са странни, да не кажа тенденциозни. Това че публикува статии в престижни издания не означава нещо съществено. Те публикуват различни дискусионни мнения и търсят такива с очивидни противоречия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още