IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone предупреждава за атаки над 5G антени в Германия

Vodafone ще разшири 5G мрежата си до 10 млн. германци, Deutsche Telekom възнамерява да обхване половината население на страната - 40 млн. души

08:51 | 23.04.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div class="photo-info">
	<figcaption>
	<p>
		Повредена от пожар 5G антена на бранда EE, управляван от BT Group Plc, в Бирмингам, Обединеното кралство. <em>Снимка: Darren Staples / Bloomberg</em></p>
	<style type="text/css">
P { margin-bottom: 0.08in }	</style>
	</figcaption></div>
<p>
	&nbsp;</p>

Повредена от пожар 5G антена на бранда EE, управляван от BT Group Plc, в Бирмингам, Обединеното кралство. Снимка: Darren Staples / Bloomberg

 

Мобилният оператор Vodafone предупреди за възможни атаки върху 5G антените за мобилна телефония в Германия. В няколко държави от ЕС вече имаше опити за палежи на подобни съоръжения. Подобни неща могат да се случат и в Германия, заяви ръководителят на Vodafone Германия Ханес Аметсрайтер в сряда вечерта.

„Тези дейности могат да застрашат човешки животи“, каза Аметсрайтер, цитиран от Handelsblatt. Във Великобритания бе разрушена клетъчна кула в близост до болница и заради това до нея не могат да се извършват спешни повиквания. Това е тревожно развитие, припомни мениджърът.

Предисторията на атаките са теориите на конспирацията, които свързват разширяването на 5G мобилните комуникации с избухването на пандемията на коронавируса. Антени са били повредени или унищожени във Великобритания, Холандия и Кипър.

Въпреки опитите на учени и политици да успокоят населението, опасенията за подобни събития в Германия се увеличават. Технологичният директор на Vodafone Герхард Мак пояснява: „Не трябва да се заблуждаваме за нищо“. По думите му разширяването на 5G все още е в начален стадий в Германия. Във Федералната република все още ще трябва да бъдат изградени много хиляди нови антени, за да се снабди населението с 5G.



По-специално германската индустрия настояваше за възможно най-голямото предлагане на 5G. Тя се надява това да бъде основа за нови продукти, по-добро свързване в производството и основа за приложения като автономното шофиране.

Vodafone и Deutsche Telekom обявиха в сряда, че значително ще разширят покритието на 5G мобилните комуникации в Германия. Тази година Deutsche Telekom иска да снабди половината от германското население с 5G. Това би отговаряло на около 40 милиона души. „Имаме големи планове за 5G и тази година ще вкараме най-новия стандарт за мобилни комуникации в големи части на Германия", казва ръководителят на Deutsche Telekom за Германия Дирк Вьоснер.

Vodafone обяви също така, че тази година ще направи своята 5G мрежа достъпна за около десет милиона души в Германия. В началото Vodafone се съсредоточи върху градовете, каза Аметсрайтер. „Сега внасяме 5G в селските райони“. 

Важни честоти за 5G бяха продадени на търг в Германия през миналата година. В допълнение към Deutsche Telekom и Vodafone честоти придобиха и Telefónica Deutschland и новодошлият на пазара играч Drillisch, зад когото стои  United Internet (с марките си 1&1, GMX, Web.de). Общата цена за честотите бе 6,55 милиарда евро. Разширяването на мобилните радио технологии в цялата страна ще отнеме години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 8
Бидонойл
преди 3 години
Да бе, наричайте еколозите "празнодумци", въпреки че именно замърсеният въздух е основният причинител на респираторни заболявания, на които се дължат и повечето смъртни случаи от коронавируса. Ама вие, хората които най разбирате от наука, тичайте да чупете 5G антени, щото те били виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
продължава кампания на безжичните - "вие сте ***, защото не ни вярвате, че няма нищо опасно". не може просто да се очаква, че хората безропотно ще им вярват, ще им ръкопляскат или в най-добрия случай ще мълчат. това беше при комунизма и НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧВА ПАК!продължават ку хи ***, дето нищичко не разбират от тези науки, а само научили термини, да ни облъчват и да ни уверяват колко сме прости, те всичко знаят. аз ти казвам mrynmryn, ти си един без мозъчен продукт на извратена система, която копира подтисническата комунистическа система. предполагам, че си на 26 и "не си обременен с миналото". ако няма нищо страшно, както ни уверяват, нека направят публични изследвания , да декларират крайната цел, да приемат закон за защита на човешката идентичност.и най-важното - да уволнят от върховете си нищоправци, многознайковци, празнодумци, грети, тимерманси.дотогава, хората ще имат съмнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
У вас те облъчва много повече безжичния ти нет в стаята, отколкото 5G антена. Това може да го провериш много лесно с рутер, който поддържа 5гхз и 2.4гхз и отидеш в друга стая. По-високата честота, ще има по-малко обхват. Което е и един от основните проблеми на 5G по-висока честота изисква повече антени, но и по-слабо проникване в сгради, тоест шансът да нямаш 5G обхват у вас е много голям, ако тук го пуснат след няколко години, аз първо бих си проверил обхвата, преди да си купя подобен пакет. Шансът да плащаш за нещо, което може да ползваш само когато си на открито или близко до антена, е много голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Не е имало нападения, но можело да има. Каква всъщност е новината?Населението просто няма думата по въпроса дали да бъде облъчвано с високочестотна електромагнитна радиация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още