IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаците за съкращаване на добива оскъпяват петрола*

Запасите от суров петрол в САЩ се доближават до рекордното си ниво от 2017 г.

09:09 | 23.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават в четвъртък на фона на признаците, че производителите намаляват продукцията си, за да се справят с колапса в търсенето на енергия, причинен от пандемията от коронавирус, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 10,46%, или 2,13 долара, до ниво от 22,50 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 15,37 долара за барел, което е повишение от 1,48 долара, или 10,73%.

Пазарните стойности на фючърсите върху WTI за доставка през май спаднаха до около минус 40 долара в понеделник поради опасенията, че мястото за съхранение на суров петрол в световен мащаб се запълва на фона на нарастващите доставки.

В Съединените щати, най-големият производител на петрол в света, енергийният регулатор на Оклахома заяви, че компаниите могат да затворят кладенците си без да загубят лицензите си.  Това представлява известно облекчение за производителите след срива на пазара, причинен от скока в производството. Щатът е четвъртият по големина производител на петрол в САЩ.

Заради намаляването на потреблението Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), Русия и други производители, колективно образуващи групата ОПЕК+, ще съкратят добива си с рекордните 9,7 милиона барела на ден от 1-и май. Анализаторите смятат, че тези съкращения трябва да бъдат разширени, за да съответстват на пониженото търсене.

Според официалната информация доставките на руския петрол сорт Urals от Балтийско море през първите 10 дни на май да бъдат с  36% по-малко от тези през същия период на април. Това  показва, че страната спазва сделката са съкращенията.

Американските запаси от суров петрол, бензин и дестилати са се повишили през миналата седмица, съобщиха в сряда от Администрацията за енергийна информация.

Суровинните запаси на страната са нараснали с 15 милиона барела през седмицата, завършила на 17- април до 518,6 милиона барела. Така количеството на резервите от „черно злато“ в САЩ се доближават до рекордните 535 милиона барела, отчетени през 2017 година.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,11% до ниво от 1740,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:56 ч

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още