IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грета Тунберг: Коронавирусът ни дава шанс да изберем нов път към бъдещето

Ако един-единствен вирус може да унищожи икономиките за няколко седмици, това показва, че не мислим дългосрочно, подчертава шведската екоактивистка

11:05 | 23.04.20 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Грета Тунберг. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Грета Тунберг. Снимка: Bloomberg

Страните имат шанс да изберат нов път, тъй като обществата започват да се връщат към нормалното си състояние, след като беше наложено блокиране, за да се предотврати разпространението на коронавируса, заяви шведската екоактивистка Грета Тунберг по време на видеоконференция, свързана с честването на Деня на Земята.

Тунберг, която придоби международна популярност с участието си в протестите пред парламента в Швеция, свързани със замърсяването на въздуха с въглероден диоксид, заяви, че огнището на заразата показва необходимостта от дългосрочно мислене, съобщава Euractiv. 

„Независимо дали ни харесва, или не, светът се е променил. Сега той изглежда съвсем различно, отколкото преди няколко месеца. Може никога да не изглежда както преди. Трябва да намерим нов път за продължаване напред. Ако коронавирусът ни е показал едно нещо, това е, че нашето общество не е устойчиво. Ако един-единствен вирус може да унищожи икономики за няколко седмици, това показва, че не мислим в дългосрочен план и не вземаме предвид рисковете", коментира Тунберг.

Училищните протести на Тунберг, призоваващи за действия, обвързани със защитата на климата, предизвикаха глобално движение и превърнаха сега 17-годишното момиче в еквивалент на екологична рок звезда.

Не всички обаче са съгласни с нейния подход. През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп я призова да „работи върху проблема си с овладяването на гнева, а след това да си пусне добър старомоден филм“.

И докато някои все още поставят под въпрос ролята на човешката дейност в повишаването на глобалните температури, мненията са разделени и по отношение на най-добрия подход за справяне с коронавируса.

Швеция, например, е избрала много по-леки мерки за социално дистанциране от повечето страни в Европа, където обществата са в режим на блокиране.

Тунберг обаче посочи, че настоящата криза подчерта значението на науката в борбата със заплахите за човечеството.

„В криза загърбвате различията си, действате, излизате в неизвестното и вземате решения, които в момента може да нямат много смисъл, но в дългосрочен план може да са необходими за нашето общо благосъстояние“, каза тя.

През март Тунберг заяви, че вероятно е била заразена с коронавирус след пътуване до засегнатите страни, въпреки че симптомите ѝ са били леки, като тя не се е подлагала на тест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 3 години
на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Хайде да се разберем нещо. Не се опитвай с тези си думи да извърташ нещата в някаква твоя полза, ако обичаш. Умен човек си за разлика от няколкото ***,ила тук ти поне може да мислиш и коментираш адекватно нещата под различните теми. Не започвай като онзи тъ,панар царевичния кочан да пишеш глупости и да слизаш на неговото ниво. Защото на Уран има едноклетъчни с повече интелект от Корн, Ватника и Грета Тумбак..Тумбака говори предварително написа и наизустени речи от други хора и това го знаеш много добре. Защо не се поинтересуваш и не отвориш Ютуб да пуснеш няколко клипчета колко интелигентно Тумбака срича и мъца без предварително написана реч. Толкоз за нейната интелигентност. Даже ще ти помогна да не се ровиш. Заповядай. https://***.youtube.com/watch?v=0bwLt_5t73gЗаслушай се тя дори не можа да запомни първия въпрос..С приказките, че бедните духом не се дразнят от себеподобни, тях най-силно ги вбесяват умните хора, които им говорят истината само слизаш на нейното ниво и се опиташ да манипулираш хората, че щом някой не е на нейното мнение значи е някакъв тъ,панар, а това разбираш много добре, че не е така. Най малкото се принизяваш на нейното ниво на интелект, като лепваш клеймото на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Защото г-н Митев, за много хора финансовите пирамиди са магнит, далеч по примамлив от тото-то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
В случая коментираме съществената причина за възникващите икономически щети.Пандемията от Covid-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка.Ясно е, че обществеността страда от щетите, ала все още е мълчалива за нейния съществен причинител. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Кво се учудваш. Виж само кои са им идолите на тези мъжаги дето набързо се разправиха с Грета. Путин-бившо комунистическо ченге, сега главатар на руските мутри, които живеят в големи имения и яхти на Запад и точат парите на руския народ, до като руснака бачка за 300 евро. Тръмп-наследствен мазен дебелак милиардер, женен за проститотка, изневеряващ и с порно звезда. Ислямски лидери и петролни барони от рода на Садам, Асад, Аятоласите и Алах. Не само 17 годишно момиче ще разкъсат, и бебета ще колят в името на господарите си. Фанатици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Че ти постоянно хейтиш всеки, на който не ти допада мнението, което по твоята баламска логика, означава, че този всеки е длеч НАД нивото ти. Което впрочем е и неоспорим факт. Защото едно е да разсъждаващ, друго е да коментираш ръзсъжденията на някого. Вие комплексираните духом, когато нямате никакви аргументи, почвате да плещите обичайните си нападки над мислещите, защото какво му остава на простия, освен да наплю.е ближния. Простено да вие, защото, това, което природата не ви е дала и Господ не може да ви го даде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
За всичко си прав, освен за едно - "само споделя личното си мнение" - тя не САМО споделя АКО това е личното и мнение. Всички си мечтаем за "зелен" свят, който както си го представя - едни без коли, други без централи, трети със садене на дървета, четвърти с колонии на Марс, пети с връщане в пещерите и т.н. и т.н. Зад невинното младо лице днес, утре може да видиш и лидер с политически интереси и желания - и то какъв лидер само би се родил от нея, чак леко тръпки ме побиват. Впочем според мен хората зад нея си я подготвят точно за това, но ще видим след 10-20 год Грета къде ще е и как ще разсъждава и къде ще лидерства.Не знам кого с какво е надцакала, но според мен е прецакана отвсякъде милата. Вплетена е в интрига и е изтласкана на първа линия - тя самата дори, според мен, няма капацитета да осъзнае какво и се случва по форуми срещи с политици и т.н. Грета е проект на нечии политически и икономически интереси, но тя няма да повлияе на никого да промени нещо, защото е дете и никое правителство няма да погледне на нея сериозно или ако го направи ще е със скритата цел да спечели облаги и рейтинг ако е удобно. Впрочем това вече се е случвало и хора са станали милионери на неин гръб.Да спечелиш една олимпиада по лидерство не те прави готов за "света на големите" и най-вече за онзи свят който не се вижда нито от медии, нито от простолюдието. Не те подготвя за суровия свят за интригите, злобата, алчността и всичката чернота излизаща от човешката душа.Със същия замах Грета можеше да защитава гладуващите сумалийчета, момичетата и момчетата на нейната възраст превърнати в роби или лишени от достъп до образование (защото младежта е бъдещето и тя може да направи "зелен" света) -със сигурност щеше да има далеч повече привърженици. Но зелената тема, климатичната тема е политически изгодна, актуална и се хвърляме на тази вълна, за да спечелим популярност възможно най-бързо. Нищо, че не разбираме от климат.Даже се учудвам как не е изразила мнениие, че коронавируса е полезен за редуциране населението на планетата с цел намаляване на въглеродния отпечатък - сигурно тайно си го мисли, но споделянето на такава идея би съборило рейтинга и с гръм и трясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 3 години
Щом Грета казала......Тя е най-умната. Никой да не спори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хаха ... едно момиче , което е ученичка !!! наблягам , НЯМА НИКАКВА РЕАЛНА ВЛАСТ !!! ... няма власт да проектира решения , няма власт да налага решения , няма власт да контролира решения . няма абсолютно нищо , което да доближава дори идеята за управление и контрол ... нищо ... само споделя личното си мнение , за светът какъвто си го представя в нейното бъдеще ... :))) ... ако можете да се прочетете какъв негативизъм бълвате писалите под мен ... :))) ... тя е на 17 , за какво трябва да мисли и мечтае според вас едно дете ... ?! ... да щрака с пръсти и да хвърля салфетки ?! да се снима по *** в кревата или на предната седалка на кола (сузанита) ?! ... приемете , че има деца , които печелят олимпиади по физика , химия , математика , програмиране ... тя е спечелила олимпиада по лидерство за 17 годишните ... :))) ... надцака всички ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
що ти с рикша ли се движиш ве ***, до морето с кво хоиш може би на конь ?? .... :)) отивай и се зимайте с малката Грета, тя е харизана за такива недъгави кат тебе, избягайте некъде дет нема ора и си зеленясвайте какъв ти е проблема ?!? Щели ли да спасят "черното злато", ми ако има нещо дет да те придвижва то ТВА е ТО не друго ве ***, иначе тръбици цузамен със Захариева на Околовръстното и тва е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още