IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След осемчасови преговори коалицията в Германия прие нов пакет за 10 млрд. евро

Обезщетенията за работа на съкратено работно време трябва да се увеличат, за да се компенсира загубата на доходи

12:21 | 23.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Голямата коалиция в Германия възнамерява да смекчи мащабните последици от причинената от коронавируса криза с нови помощи на стойност милиарди евро - за работници, ресторанти, компании и училища. Обезщетенията за работа на съкратено работно време трябва да се увеличат, за да се компенсира загубата на доходи, особено за работещите с ниски заплати. В същото време се удължава продължителността на обезщетенията за безработица. Ресторантите, които са особено силно засегнати от кризата, получават данъчни облекчения, предаде DPA.

Коалиционното правителство на Ангела Меркел през изминалата нощ одобри нова програма за икономически помощи на стойност 10 милиарда евро.  

Най-силно засегнатите от мерките в борбата срещу пандемията от Covid-19 – частично безработните, ще могат да получават между 70 и 77 процента от нетните си заплати от 7-ия месец в сравнение със сегашните 60 до 67 на сто за всички. Този процент е по-нисък в сравнение с обезщетенията в други страни като Франция, например, където то е около 84 на сто.  За германците, които са напълно безработни, ще има удължаване с три месеца на обезщетенията, ако срокът им изтича скоро.

В края на осемчасови трудни преговори партньорите в коалицията - консерваторите на Меркел и социалдемократите - решиха да има и допълнителни данъчни облекчения.

ДДС за ресторантьорството, което е особено силно засегнато от карантинните мерки, ще бъде намален от 1 юли за една година от 19 на сто на 7 на сто.

А тъй като част от училищата остават затворени, правителството ще отпусне помощи на семействата за закупуване на компютри за дистанционно обучение на децата. Учениците, които са сред най-силно нуждаещите, ще получат помощ от 150 евро.



Германия успешно забави пандемията чрез драстични ограничения. Това обаче значителни икономически и социални последици.

„Независимо от това, можем да отхлабим ограниченията само на малки стъпки, защото вирусът все още е широко разпространен в Германия и не трябва да застрашаваме успеха чрез друга експоненциална вълна на зараза. Следователно необходимите решения трябва да са такива, че и в бъдеще да има финансови възможности“, цитира германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Тази нова програма за подпомагане, която ще струва на хазната 10 млрд. евро, се прибавя към общата програма за подкрепа на германската икономика. Тя е на стойност 1,1 трлн. евро и предвижда основно държавни гаранции за кредити за компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
terziеv
преди 4 години
И еврото се търкулна под масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още