IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН одобри проспекта на ПИБ с емисионна стойност 5 лева

Банката ще продаде до 40 млн. нови акции

14:06 | 23.04.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: </em>БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспекта за първично публично предлагане на емисия акции на Първа инвестиционна банка, които ще бъдат издадени в резултат на увеличаване на капитала на банката.

Емисията е в размер до 40 000 000 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 лева всяка една. Последната цена на акциите на банката е 2,40 лв. за брой, тоест - малко над 2 пъти под исканата цена.

С решение от днес регулаторът вписва посочената емисия акции, в процес на емитиране, в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН.

Припомняме, че преди дни банката обяви, че е взела решение за увеличаване на капитала си с до 25 млн. акции при емисионна цена от 8 лв. (200 млн. лв.) Минимумът за успех трябваше да е записването на поне 2,5 млн. акции при цената от 8 лв. (20 млн. лв.) При издаването на 25 млн. нови акции капиталът на банката ще достигнае135 млн. акции и оценката й 1,08 млрд. лв.

През 2019 г. активите на Fibank се увеличиха с над един милиард лева и общата им стойност достигна 10,660 млн. лв. на консолидирана основа. Регулаторният собствен капитал достигна 1,284 млн. лв. с нарастване от 176 млн. лв. за 2019 г. През годината ПИБ успя да постигне ръст при депозитите от 761 млн. лв. и така привлечените средства от клиенти превишиха 9,104 млн. лв. През декември 2019 г. банката успешно издаде дългово-капиталов инструмент с обща стойност 30 млн. евро, който след разрешение от страна на БНБ беше включен в допълнителния капитал от първи ред. Печалбата на консолидирана основа за 2019 г. преди обезценки е 257.7 млн. лв., която бе успешно включена в капитала на банката. Към края на 2019 г. чрез мерки за увеличение на капитала и намаление на риска банката формира допълнителен капиталов буфер в размер на над 197 млн. евро.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

През първо тримесечие на 2020 г. капиталовата позиция на Първа инвестиционна банка се засилва още повече след включването в собствения капитал на печалбата от 2019  г. след разрешение на БНБ. Към 31 март 2020 г. коефициентът на обща капиталова адекватност на ПИБ е 19,09 %, адекватността на капитала от първи ред е 19.03 %, съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 15.48 %, а регулаторният собствен капитал достигна 1,365 млн. лв. За първо тримесечие на 2020 г. печалбата преди обезценки е 30.9 млн. лв. Съотношението на ликвидно покритие е 273.87% и демонстрира стабилна ликвидна позиция. Ръстът  в кредитния портфейл на банката през първо тримесечие на 2020 г. в сегмент МСП е 13,8 млн. лв. или 7,2% на годишна база, а в сегмент Банкиране на дребно е 47.3 млн. лв., или 10,4% на годишна база.

С пласирането на новата емисия банката ще изпълни на 100% и последната препоръка на Европейската централна банка. Присъединяването на България към Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II ще предостави на страната едновременно финансовата сигурност на стриктния контрол на ЕЦБ, и достъп до привилегии и облекчения, достъпни за държавите- членки на еврозоната.

В края на 2019 г. ПИБ поиска да увеличи капитала си при емисионна цена от 5 лв., когато пазарната цена беше 3 лв. или 67% горница. Сега банката търси 270% горница.

Припомняме, че Комисията за финансов надзор през февруари отказа да потвърди проспекта за увеличението на капитала на банката.

Напомняме, че проверка от ЕЦБ откри капиталов недостиг при ПИБ АД при стрес тест през миналата година. По това време банката вече бе осигурила 130 млн. евро от допълнителния капиталов буфер.

Процедурата по тестването на българските банки беше породена от искането на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ, което бе официализирано на 18 юли 2018 г. заради заявеното желание на страната за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната.

Според правилата на ЕЦБ двете банки, в които беше констатиран капиталов недостиг, трябваше да го попълнят в рамките на девет месеца след констатирането му, или до 26 април. Инвестбанк наскоро обяви, че вече е изпълнила това за своите 52 млн. евро - с комбинация от текущата печалба преди обезценки за 2019 г. (35 млн. лв.), конвертиране на подчинен срочен дълг в капитал (20 млн. евро) и увеличение на капитала (22 млн. лв.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Само тия акций да не станат новите талончета на efbet.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
marto76
преди 3 години
Прецакване за "малкия акционер" както ти го наричаш, а всъщност термина е мажоритарните акционери, щеше да бъде цена от 1 лев или 2 лв. Емисионната цена от 5 лв. е именно защита както на мажоритарните акционери, така и на миноритарните, които са купували акции отпреди 10 години на други цени и при друга обстановка в България и на БФБ! Успех със западните, дано имаш печалба и да почерпиш после!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Ами четохме я .... 15 и 40 правят 55. На мен. И мирише на измама инпрецакване на малкия акционер .... но това е нормално на бг борсите където компанията е притежание на 1-2 човека ..... затова ще заложа на западните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
i_hristov
преди 3 години
Замисли се пак и ми прочети коментара, за да го осмислиш. Ако искаш голям дял в банката няма как да го получиш през борсата, защото тук свободно търгуемите акции са 15 млн. останалите са на мажовците. Може и да има друг сценарий, някой голям да иска да запише емисията и след това да купува още и през борсата, за да увеличи делът си. Но това е само хипотеза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
kubrat
преди 3 години
Малко се замислих- ако 15 млн акции могат да свалят цената до 1-2 лв, до колко ли ще успеят да я свалят новите 40 млн акции :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 8
marto76
преди 3 години
крас, пий си редовно хапчетата, момче! Карантината ти се отразява зле и виждаш само конспирации! ББР не могат да купуват от акциите на *** - има решение на техния Надзорен съвет, че отпуснатите 700 млн. лв. отиват само и единствено за подпомагането на микро, малки и средни предприятия, които са засегнати от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
i_hristov
преди 3 години
Защото не можеш да си купиш 40 млн. акции от борсата, а само 15 млн. Дори и да искаш да ги изкупиш всичките свободнотъргуеми акции, тогава търсенето ти ще ги докара до цена и над 20 лева сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 3 години
ПОПИТАЙ БОРИСОВ И МИНИСТЪРА МУ КАРАНИКОЛОВ който е принципала на ББР. Те ще ти обяснят как и защо по време на такава БЕЗРАБОТИЦА и КРИЗА се наливат 75 мил. лв. от държавната ББР за подпомагане на банките на ЖОРО ИНСА и ВИЗАНТИЙЦИТЕ. СЕГА ОЧАКВАМЕ НОВАТА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ЗА БАНКАТА НА ЦЕКО И ИВАЙЛО. Вероятно ще стане с закупуването на акциите им от ЧАСТНИ БАНКИ на които ХАРАМИЙСКАТА ББР ще раздаде едни милиарди за отпускане на КРЕДИТИ на останали без работа фирми и лица.КОЙ ЗА БОГА ОСТАНАЛ БЕЗ РАБОТА ЩЕ ТЕГЛИ КРЕДИТ ЗА ДА СЕ ДОЗАГРОБИ?!! Естествено тези пари ще останат на РАЗДАДЕНИ на банките които вероятно ще напазарят с част от тях НАДЦЕНЕНИТЕ облигации на въпросната банка. С ЧУЖДА ПИТА ЛЕСНО СЕ ПРАВИ МАЙЧИН ПОМЕН, ОСОБЕННО АКО ПАРИТЕ СА ДЪРЖАВНИ И ОТИВАТ НЕ ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЕСТОТО И ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО ЗА КОЕТО СА ОТПУСНАТИ. Но да видим, колко от преведените от ББР пари на банките за ПОМОЩИ - ЗАЕМИ ще бъдат оползотворени и колко ще останат задбалансово по сметките им. Те на кого ще останат - на ББР или на ЧАСТНИТЕ БАНКИ?!!!СКОРО ЩЕ ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА РАЗБЕРЕМ НА КОГО СА ХВЪРЛЕНИ "ЕЙ ТАКА С ХИЛИКОПТЕР" ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА - на банките или на бедстващите фирми и хора?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
Karo
преди 3 години
Ясно е, че тези акции вече са пазарени. Както крас каза, не случайно ББР отпуска онези пари. Може дори да е със съдействието на по-високите етажи, точно с тази цел. Логично е.Но това е по-скоро втория етап, първият са както винаги ПФ-тата, там парите идват от нищото и не са на никого. Така че първо би следвало да наливат ПФ-тата, а после останалото да се вземе с онези пари. Така е логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
top
преди 3 години
Ако може дам и моето мнение. Аз имам малко акции тук на кредна цена от 3,60. Като акционер искам емисионна стойност да е по-висока от текущата пазарна, по-висока и от моята цена на придобиване, защото не искам да ми се размие акцията с ниска цена, т.е. не искам после някой да купи много акции на 2.4 и после да почне да ги продава на 3.50 а в същото време балансовата стойност на акциите да е размита. Т.е. аз като акционер съм ок с висока емисионна стойност. На тези, които не са акционери, никой не им пречи да си купят акции от пазара на 2.5 примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още